Як приготувати лазанью
Лазанья - це своєрідна запіканка, в якій викладаються шарами тісто, начинка і соус. З'явилася страва на світ в Італії, а точніше, в Емілії-Романьї. Перші лазаньї запікали в печах, викладаючи страву на спеціальних сковородах без ручок. Блюдо було ситним і калорійним, адже зазвичай кулінари використовували в якості начинки фарші асорті (свинячі, яловичі, різні види птиці). Так традиційний для лазаньї соус бешамель, також навряд чи можна назвати низькокалорійним продуктом.
З часом смачна і ароматна запіканка стала популярною у всьому світі. І тепер приготувати його може будь-яка господиня на своїй власній кухні.
Інгредієнти:
одна часточка часнику;
одна морква;
дві середні цибулини;
400 грамів м'ясного фаршу (непогано вийде навпіл свинина з яловичиною);
трохи соняшникової олії для обсмажування цибулі та моркви;
томатна паста 250 грамів (її можна приготувати і самим, про це - трохи нижче);
0,5 літра молока;
50 грамів вершкового масла;
2-3 столові ложки борошна;
трохи спецій і солі;
200 грамів сиру «Пармезан»;
готові пласти лазаньї або готуємо самі тісто (рецепт приготування тіста для лазаньї).
Як приготувати лазанью вдома.
Отже, почнемо готувати м'ясне рагу. Моркву очищаємо і нарізаємо соломкою.
Також чистимо цибулину, нарізаємо її, часник подрібнюємо і на соняшниковій олії все обсмажуємо до легкого золотистого кольору.
Потім додаємо на сковорідку м'ясний фарш. Розминаємо його виделкою дуже ретельно, щоб не було ніяких грудок. Посолити і додати спеції. Я завжди додаю мою улюблену мацеллу (до складу входить свіжий часник, паприка, базилік, помідор) і універсальну приправу, які купую на ринку. Дуже важливо нікуди в цей момент не відходити, ретельно вимішуючи рагу.
Як приготувати соус.
Можна приготувати і самим чудовий, смачний і ароматний соус. Причому, без хімії та консервантів. Спробуйте, це дуже просто.
Візьміть півкіло стиглих помідор, вимийте їх. Далі треба взяти каструлю з киплячою водою, помідори покласти в друшляк і на 2 -3 хвилини занурити їх у киплячу воду. Далі знімаємо шкірку з помідорів. Можна і насіння вийняти, а можна і залишити все і пропустити їх через міксер. Все, наш соус для лазаньї готовий. Його також потрібно посолити, додати улюблені спеції, тільки всього по трохи. Можна для гостроти і додати часник подрібнений.
Соус бешамель для лазаньї.
Інгредієнти:
50 - 60 грамів вершкового масла;
80 грамів борошна вищого сорту;
півлітра молока;
трохи солі.
Вершкове масло розтопити в каструлі на невеликому вогні, додати туди борошно, ретельно перемішати, краще для цього використовувати дерев'яну ложку або лопатку. Колір повинен стати світло-коричневий. Слідкуйте за вогнем. Він повинен бути маленьким і нічого не повинно ні в якому разі пригоріти.
Далі ми у цю суміш додаємо по трохи молоко. Я беру кавову чашечку і невеликими порціями додаю все. Дуже важливо кожен раз ретельно все перемішайте. Слідкуйте, щоб не було грудочок. Головний секрет у соусі: повільний вогонь і постійне помішування. В кінці приготування соус посолити.
Як ти не намагаєшся все ретельно розмішувати, все одно бувають і грудочки. Не переживайте. Я беру міксер, коли вже готовий соус бешамель і акуратно все збиваю. Дивіться тільки, щоб бризки від соусу не розлетілися. Візьміть глибшу ємність і дійте акуратно!
Далі приступаємо до збирання нашої лазаньї.
Найзручніше скористатися готовими пластами лазаньї, які можна купити в супермаркетах. Тільки зверніть увагу, потрібно попередньо відварювати самі пласти або вони вже готові до застосування. Я купую листи лазаньї, на упаковці якої є напис “SENZA PRECOTTURA» - «без попереднього відварювання» - готові до вживання і не вимагають додаткової обробки. Погодьтеся, дуже зручно.
Але досвід показує, що найкраще ці пласт опустити на 1-2 хвилини в тарілку з гарячою водою і так їх потримати, щоб пласти були в лазіння не жорсткі. Принаймні, я завжди так роблю.
Отже, беремо форму для випічки нашої лазаньї, змащуємо її маслом, викладаємо пласти на дно. Подивіться, щоб форма ваша підходила за розміром пластів. У мене є як раз така форма. 3 пласта лазаньї ідеально по ширині поміщаються у форму.
На пласти викладаємо половину підготовленого м'ясного фаршу. Ретельно розподіляємо його по пластах лазаньї.
Далі половину нашого соусу бешамель також розподіляємо все рівномірно. І ще раз повторюємо: листи лазаньї, що залишився фарш і соус бешамель.
Розігріваємо духовку до 180-190 градусів. Ставимо нашу форму на 20 хвилин. Далі розподіляємо рівномірно натертий сир і ставимо ще хвилин на 10 в духовку. Слідкуйте тільки, щоб сир не перетворився в кірку.
Далі я накриваю лазанью фольгою, вимикаю духовку і залишаю на 10 хвилин, щоб вона «дійшла». Подивіться самі, найголовніше, щоб лазіння наша не стала сухою.
