Відкрити категорії

Паска на опарі


Паска на опарі



Інгредієнти:
320 г борошна (2 склянки);
125 мл молока (півсклянки);
100 г цукру (півсклянки);
100 г вершкового масла;
2 середніх яйця;
15-16 г свіжих дріжджів (1 ч. л. сухих);
1/4 ч. л. солі;
1/2 ч. л. ванільного цукру;
1/3 ч. л. кардамону (за бажанням);
80 г (приблизно півсклянки) родзинок або суміші сухофруктів з горіхами та цукатами;
1 ст. л. коньяку (за бажанням).

Якщо в рецепті вказані склянки, то мається на увазі 250 мл.

З цієї кількості продуктів виходить 2 паски по 400 г кожна.

Процес приготування тіста і пасок до свята.


Самий кращий спосіб для приготування тіста на паски - це опарний. Для цього тепле молоко вливаю в миску, додаємо до нього дріжджі, почекаю пару хвилин поки дріжджі и розчинятися. Додаю 1 чайну ложку цукру і додаю приблизно 3 частину борошна. Замішую рідке тісто без грудок.

11

 

Для чого потрібна опара? Чому не замісити відразу всі інгредієнти?


Справа в тому, що дріжджі дуже не люблять здобу. Велика кількість масла і яєць перешкоджає їх ефективному бродінню. Тому спочатку замішують рідке тісто без здоби, а після першого підйому, коли дріжджі стали достатньо сильними і активними, додається жир, яйця та інше.

Накриваю миску харчовою плівкою і прибираю в тепле місце, щоб маса збільшилась удвічі.

22


А поки я вимию та висушу сухофрукти. Перекладу їх у піалу і додам коньяк (це все за бажанням). Перемішати і залишити настоюватися.

33


Хвилин через 40-50, коли пора вже досить підійшла, підготую інші продукти. В просіяне борошно, яке залишилось, додати сіль, ванільний цукор і кардамон. Все перемішати.

44


Вершкове масло поставлю розтоплюватися. Яйця розділю на білки і жовтки.

55

Рекламний блок
Зіб’ю білки спочатку на малих обертах, а потім на великих до стійкої піни.

66


Цим же віночком розміщую жовтки, додаю цукор і зіб’ю до того моменту, поки маса не стане більш світлою.

77


Опара готова. Можна продовжувати. Додавати жовтки з цукром, розтоплене вершкове масло, все перемішуємо. Додати збиті білки. Ще раз перемішати.

88


Додаю борошно, що залишилося. Замісити тісто. Якщо вимішувати віночком стає важко, можна допомогти руками. Так як тісто дуже здібне, ніжне і м'яке, ви не досягнете такого ефекту як при замісі тіста на пиріжки. Місити потрібно до того моменту, поки тісто не почне відставати від рук і посуду. Готове тісто округляємо, укладаю назад, накриваю харчовою плівкою, прибираю в тепле місце до подвоєння.

99


Підготуйте форми для випічки. Якщо у вас багаторазові, покладіть вниз кружок з пекарського паперу змастіть боки маслом і присипте борошном. У мене одноразові, їх взагалі готувати не треба, але я все ж покладу на низ по кружечку паперу для випічки.

1010


Минуло близько години, все дуже добре піднялося, можна продовжувати. Додаю в тісто настояну журавлину і перемішую. Тепер розділити тісто на дві частини. Для зручності змажу руки рослинним маслом. Кожну частину тіста округляю і акуратно викладаємо у форму.

1111


Обережно накриваю і даю настоятися. Якщо ви хочете, щоб паска вийшла більш пишною, дайте тісту збільшиться в 2 рази, якщо більш щільною, достатньо і 1,5. Хвилин за 5 до випічки поверхню паски потрібно буде змастити, а також розігріти духовку до 170-180 градусів.

1212


Прийшла пора змастити поверхню пасок яєць. Якщо хочете отримати дуже гарний верх, можете взяти один жовток. Через 5 хвилин змащую ще раз. Дуже акуратно переміщаю на деко.

1313


Так як мої паски не дуже високі, я думаю, що вони будуть випікатися близько півгодини. Готовність перевіряємо дерев'яною шпажкою. Під час випічки паски рекомендує повертати, можна це зробити через 10-15 хвилин, тільки не трясти, а акуратно повертати навколо своєї осі. Рівно 30 хвилин минуло й паски готові. Остиглі паски можна вийняти з форми.

1414

 

Як прикрасити паски.


Тепер їх можна прикрасити за власним розсудом. Можна просто посипати цукровою пудрою, можна прикрасити шоколадною або білковою глазур'ю. Я зроблю цукрову глазур. Для цього мені потрібно половина яєчного білка і приблизно 100 грамів цукрової пудри. Білок трохи зіб'ю, зовсім трохи. Додам половину цукрової пудри, попередньо її просію і перемішаю з білком. Також додаю сюди половину чайної ложки лимонного соку для смаку і білизни.

1515


Коли пудра і білок перемішалися, почну підсипати пудру. Розтирати далі до отримання глазурі бажаної густоти.

1616


Залишилося полити наші паски. Зверху можна трохи прикрасити кольоровою крихтою. Вийшло дуже ніжне, повітряні і здобне тісто.

1717


Приємного вам апетиту!

1818


Світлого вам Великодня.

Рекламний блок
Паска на опарі


Допоможи будь ласка нам, додай цей рецепт собі у соціальні мережі

Рекомендуємо кулінарні рецепти:
Додати коментар
Ваше ім'я:
Захист від спаму! Напишіть слово Салат

Контакти: wagcooking@gmail.com