Відкрити категорії

Паска на опарі





Інгредієнти:
320 г борошна (2 склянки);
125 мл молока (півсклянки);
100 г цукру (півсклянки);
100 г вершкового масла;
2 середніх яйця;
15-16 г свіжих дріжджів (1 ч. л. сухих);
1/4 ч. л. солі;
1/2 ч. л. ванільного цукру;
1/3 ч. л. кардамону (за бажанням);
80 г (приблизно півсклянки) родзинок або суміші сухофруктів з горіхами та цукатами;
1 ст. л. коньяку (за бажанням).

Якщо в рецепті вказані склянки, то мається на увазі 250 мл.

З цієї кількості продуктів виходить 2 паски по 400 г кожна.

Процес приготування тіста і пасок до свята.


Самий кращий спосіб для приготування тіста на паски - це опарний. Для цього тепле молоко вливаю в миску, додаємо до нього дріжджі, почекаю пару хвилин поки дріжджі и розчинятися. Додаю 1 чайну ложку цукру і додаю приблизно 3 частину борошна. Замішую рідке тісто без грудок.

1

 

Для чого потрібна опара? Чому не замісити відразу всі інгредієнти?


Справа в тому, що дріжджі дуже не люблять здобу. Велика кількість масла і яєць перешкоджає їх ефективному бродінню. Тому спочатку замішують рідке тісто без здоби, а після першого підйому, коли дріжджі стали достатньо сильними і активними, додається жир, яйця та інше.

Накриваю миску харчовою плівкою і прибираю в тепле місце, щоб маса збільшилась удвічі.

2


А поки я вимию та висушу сухофрукти. Перекладу їх у піалу і додам коньяк (це все за бажанням). Перемішати і залишити настоюватися.

3

Хвилин через 40-50, коли пора вже досить підійшла, підготую інші продукти. В просіяне борошно, яке залишилось, додати сіль, ванільний цукор і кардамон. Все перемішати.

4


Вершкове масло поставлю розтоплюватися. Яйця розділю на білки і жовтки.

5


Зіб’ю білки спочатку на малих обертах, а потім на великих до стійкої піни.

6


Цим же віночком розміщую жовтки, додаю цукор і зіб’ю до того моменту, поки маса не стане більш світлою.

7


Опара готова. Можна продовжувати. Додавати жовтки з цукром, розтоплене вершкове масло, все перемішуємо. Додати збиті білки. Ще раз перемішати.

8


Додаю борошно, що залишилося. Замісити тісто. Якщо вимішувати віночком стає важко, можна допомогти руками. Так як тісто дуже здібне, ніжне і м'яке, ви не досягнете такого ефекту як при замісі тіста на пиріжки. Місити потрібно до того моменту, поки тісто не почне відставати від рук і посуду. Готове тісто округляємо, укладаю назад, накриваю харчовою плівкою, прибираю в тепле місце до подвоєння.

9


Підготуйте форми для випічки. Якщо у вас багаторазові, покладіть вниз кружок з пекарського паперу змастіть боки маслом і присипте борошном. У мене одноразові, їх взагалі готувати не треба, але я все ж покладу на низ по кружечку паперу для випічки.

10


Минуло близько години, все дуже добре піднялося, можна продовжувати. Додаю в тісто настояну журавлину і перемішую. Тепер розділити тісто на дві частини. Для зручності змажу руки рослинним маслом. Кожну частину тіста округляю і акуратно викладаємо у форму.

11


Обережно накриваю і даю настоятися. Якщо ви хочете, щоб паска вийшла більш пишною, дайте тісту збільшиться в 2 рази, якщо більш щільною, достатньо і 1,5. Хвилин за 5 до випічки поверхню паски потрібно буде змастити, а також розігріти духовку до 170-180 градусів.

12


Прийшла пора змастити поверхню пасок яєць. Якщо хочете отримати дуже гарний верх, можете взяти один жовток. Через 5 хвилин змащую ще раз. Дуже акуратно переміщаю на деко.

13


Так як мої паски не дуже високі, я думаю, що вони будуть випікатися близько півгодини. Готовність перевіряємо дерев'яною шпажкою. Під час випічки паски рекомендує повертати, можна це зробити через 10-15 хвилин, тільки не трясти, а акуратно повертати навколо своєї осі. Рівно 30 хвилин минуло й паски готові. Остиглі паски можна вийняти з форми.

14

 

Як прикрасити паски.


Тепер їх можна прикрасити за власним розсудом. Можна просто посипати цукровою пудрою, можна прикрасити шоколадною або білковою глазур'ю. Я зроблю цукрову глазур. Для цього мені потрібно половина яєчного білка і приблизно 100 грамів цукрової пудри. Білок трохи зіб'ю, зовсім трохи. Додам половину цукрової пудри, попередньо її просію і перемішаю з білком. Також додаю сюди половину чайної ложки лимонного соку для смаку і білизни.

15


Коли пудра і білок перемішалися, почну підсипати пудру. Розтирати далі до отримання глазурі бажаної густоти.

16


Залишилося полити наші паски. Зверху можна трохи прикрасити кольоровою крихтою. Вийшло дуже ніжне, повітряні і здобне тісто.

17


Приємного вам апетиту!

18


Світлого вам Великодня.


Паска на опарі


Допоможи будь ласка нам, додай цей рецепт собі у соціальні мережі

Рекомендуємо кулінарні рецепти:
Додати коментар
Ваше ім'я:
Код:
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Введіть код:

Контакти: wagcooking@gmail.com