Паска з родзинками і корицею
Наближається велике свято Пасхи. Це найголовніший день православного церковного року. У дослівному перекладі на слово «паска» означає «перехід». Це воскресіння (перехід) від темряви до світла, це перемога добра над злом. Вважається, що Паска — початок весни, пробудження природи. Напередодні Великодня в будинку печуться паски і фарбуються яйця.
У нашій родині завжди дотримуються традиції, і ми завжди дружно всією сім'єю печемо паски. Готові ніколи не купуємо. Адже домашні набагато смачніше, і традиції дотримані. Хочу з вами поділитися рецептом домашніх великодніх пасок, які ми готуємо кожен рік. Цим рецептом зі мною поділилася моя улюблена матуся. Процес трудомісткий, але воно того варто. Отже, приступаємо до готування!
Інгредієнти:
молоко - 0,5 л;
цукор пісок - 700 г;
дріжджі пресовані - 100 г;
борошно пшеничне - 1,5 кг;
сіль - щіпка;
жовтки яєчні - 5 шт.;
масло вершкове - 200 г;
маргарин вершковий - 100 г;
сметана - 200 г;
ізюм - 100 г;
кориця мелена - 3 ст. л.;
білки яєчні - 2 шт.;
цукрова пудра - 400 г;
лимон - 1 шт.;
кондитерська присипка - 2-3 пакетика.
Приготування Великодніх пасок.
Спочатку готуємо опару. Підігріваємо молоко. Додаємо 2 ст. л. цукру, дріжджі, 500 гр. борошна і щіпку солі.
Замішуємо тісто як на оладки. Накриваємо нашу опару рушником, ставимо в тепле місце без протягів підніматися на 40 хвилин. Опара повинна піднятися і осипатися (після того, як відкриєте рушник).
Після того, як опара піднялася і опустилася, збираємо тісто. Беремо 5 жовтків, 600 г цукру, 200 г масла, 100 г маргарину, 200 г сметани. Все має бути кімнатної температури, тому яйця, сметану, масло і маргарин з вечора вийняти з холодильника.
У мисці збиваємо міксером жовтки, і поступово по 2 ложки додаємо цукор. Ретельно збиваємо.
Потім додаємо сметану.
Розм'якшене масло і маргарин. І знову збиваємо міксером.
Далі, отриману суміш додаємо в опару. Знову збиваємо міксером.
Потім, поступово додаємо борошно, доки бере міксер.
Повинно вийти тісто як на густі оладки. Знову залишаємо його в теплому місці, накриваємо рушником і не відкриваємо 1 годину.
Далі, будемо вимішувати тісто. Додаємо корицю, родзинки. Родзинки попередньо помити, висушити і перемішати з 2 ст. л. борошна, для того, щоб вони рівномірно розподілилися у випічці.
Вимішуємо тісто, всипаємо борошно скільки забере. Тісто має бути м'яке і відставати від рук.
Залишаємо наше тісто, можна прикрити рушником, поки ми будемо готувати формочки. Слідкуйте, щоб не було протягів, поки тісто не в духовці, інакше паски можуть погано піднятися при випічці.
Папір для випічки можна попередньо змастити олією.
Потім, відриваємо частини тіста, скачуємо кульки, і заповнюємо форми. Форми повинні бути заповнені тістом наполовину.
Залишаємо їх на столі знову підходити, приблизно на 1 годину. Далі, відправляємо наші паски в духовку випікатися приблизно на 1 год., може трохи більше, при t=180 градусів. Поки готуються пасочки, готуємо глазур. Збиваємо 2 білка і 400 г цукрової пудри, додаємо сік 1 лимона.
Глазур готова.
Після того, як випічка спеклася, даємо їм трохи охолонути.
І починаємо прикрашати глазур'ю і кондитерської присипкою. Все. Наші паски готові!!
Христос воскрес!