Фрітата з картоплею
Фрітата – це коли треба терміново, і нічого їсти. Це така симуляція гарячої їжі. Її можна зробити з чого завгодно, були б яйця. Ця фрітата була моєю відповіддю на чергове запитання, а що ми будемо їсти на вечерю, після мого повернення з чергового відрядження. Що є, то перемішаємо, насмажимо і будемо їсти.
При проведенні ревізії виявилися яйця, картопля і огризок копченої грудинки. Цього цілком достатньо для повноцінної вечері. Я пам'ятаю, коли у моїх батьків закінчувалися гроші, а закінчувалися вони регулярно приблизно за тиждень до зарплати, мама завжди смажила картоплю і викладала наверх яєчню. Це було смачно.
Інгредієнти:
картопля – 800 г;
сіль – за смаком;
мускатний горіх – 1 щіпка;
грудинка копчена – 150 г;
капуста – 120 г (можна не додавати);
яйця – 7 шт.;
молоко – 2/3 склянки;
чебрець сухий – 1 ч. л.;
вершкове масло – для смаження.
Для райти: (являє собою салат зі спеціями і йогуртом)
- огірок, кріп і йогурт змішуються за обсягом в пропорції 1:1:1.
огірок – 5 шт. невеликих порубати;
йогурт – за смаком, приблизно 300 г;
лимонний сік – за смаком, приблизно 1 см лимона вичавити;
сіль – за смаком, взагалі важко;
кріп – 1 пучок, за обсягом дорівнює огіркам;
нерафінована соняшникова олія – 1,5 ст. л.
Як приготувати фрітату з картоплею і копченою грудинкою.
Ріжу картоплю відразу кружальцями товщиною приблизно 7 мм. Буду Варити в мікрохвильовці – так швидше. 20 хвилин на потужності 800, від холодної води до готовності.
Заливаю водою, можна заливати на 1/2 об'єму картоплі, зовсім не обов'язково повністю покривати її. Чим більше води, тим довше її доведеться розігрівати. Вода закипає, під кришкою створюється парова лазня, картопля вариться чудово. Закинула сіль, перець і мускатний горіх.
Мускатний горіх дуже гарно доповнює природний смак картоплі, але в цьому блюді мені хотілося, щоб грав чебрець, тому мускатний горіх я додала в воду – щоб у фіналі залишився лише натяк.
Грудинки було мало. Можна було б і більше. Гаразд, будемо вважати її спецією.
Порізала невеликими шматочками і кинула на маленький вогонь витоплювати жир.
Поки зайнялася капустою. Капуста тут не грає ніякої особливої ролі, крім заспокоєння душі.
Ароматний копчений жир з грудинки витопився. Можу смажити на ньому інші смаколики.
Клітковину туди! З вітамінами!!
Картопля зварилася.
Підсмажену капусту з копченостями прибираю зі сковорідки. Додаю туди трохи олії.
Обсмажую в копченій олії варену картоплю – всього 2 хвилини достатньо. Приправа під назвою «вершкове масло» вирушила в сковорідку. Я не помилилася, саме приправа, доза гомеопатична.
Обсмажила трохи картоплю, повернула туди грудинку з капустою. Перемішала. Можна солити.
7 яєць (тут п'ять, а два я додала пізніше, не розрахувала).
Збила віночком з молоком, сіллю і перцем. Враховуючи, що, по більшій частині, запіканка складається з яєць і картоплі, солити треба пристойно.
І чебрецем.
Залила сумішшю начинку на сковороді, потримала її трохи, поки вона не прогріється, хвилини три, не більше.
І відправила в розігріту духовку до 180 градусів на 20 хвилин. Прямо в тій же сковорідці.
А поки зробила швидкий салатик. Картопля з яйцями – це сухо, крохмаль, та білок. Потрібні овочі. Свіжість потрібна. Так що зроблю райту (салат, в йогурті). Огірок і кріп в рівних пропорціях дрібно нарубала, приправила лимоном.
Залила великою кількістю йогурту, так, щоб салат став більше схожий на йогурт з добавками. Додала ароматної нерафінованої соняшникової олії.
Такий ось полу-салат, полу-соус. Можна і часнику. А тим часом, і фрітата готова. У перший вечір вона була вечерею. Потім стала сніданком і гарніром на обід.
З'їдена дочиста.
Без салату – суховато.