Курка з кускусом в духовці
Інгредієнти для курки:
курка – 1 шт.;
зіра – 1 ч. л.;
копчена паприка – 1 ч. л. (можна замінити звичайною паприкою);
коріандр – 1 ч. л.;
сіль, перець – за смаком;
рослинна олія – 1 ст. л.;
лимон – 1 шт.
Інгредієнти для гарніру:
кускус – 1 стакан;
цибуля червона – 2 шт.;
морква – 2 шт.;
перець болгарський – 2 шт.;
сіль, перець – за смаком;
м'ята свіжа – 3 гілки.
Як приготувати курку з кускусом в духовці.
Підготувала інгредієнти. Зрізала попкову залозу (на викид) і крайні фаланги крил (в морозилку на бульйон).
Насипала спеції для маринаду.
Змолола спеції для маринаду. Додала масло, перемішала.
Курку обмазала маринадом зсередини і зовні і поклала в таз під кришку в холодильник. У мене було до вечері кілька годин. Але можна і відразу смажити, не принципово.
Овочі. Червоної цибулі не було, пішла звичайна. У мене все дрібне, тому кількість тут трохи збільшена.
Овочі почистила, перець зрізала пелюстками, у лимона відрізала попки.
Перець залишила в спокої, моркву і цибулю порізала на четвертинки. Потрібні великі шматки.
Лимон запихала в черевце до курки.
Курку поклала на глибоке деко. І відправила запікати. Запікання роблю в 2 етапи: спочатку 15 хвилин на 200 градусах (духовка розігріта), щоб запечатати.
Потім дістаю, зменшую вогонь і буду смажити ще 1 годину на 180 градусах з овочами. Так що, повторюся, дістаю і додаю овочі. Овочі будуть карамелізувати в курячому жирі. Це будуть дуже смачні смажені овочі. Періодично духовку треба перевіряти, курку поливати соками, а овочі просто контролювати, щоб не згоріли. У всіх різні духовки і різної товщини шматки.
Коли все пожарилося, разом або по черзі, прибираю все з дека на тарілку.
На деко насипаю кускус.
Заливаю двома склянками води (пропорція 1:2).
Розчиняю прижарки у воді і відправляю лист назад в гарячу духовку на 5 хвилин.
Овочі поки ріжу більш дрібно.
Кускус, готовий. Він швидко ввібрав воду разом з розчиненими в ній прижарками.
Я додала туди порізані овочі і соки, які витекли з курки.
Перемішала все гарненько.
Додала до смаку соку лимона з черевця (я додаю не більше половини).
Додала свіжої м'яти, тільки листя. Без м'яти обійтися не можна. Ну, тобто, можна, але свіжа м'ята сильно впливає на смак.
Спробувала і збалансувала сіль, кислоту і перець. Солодкість дають запечені овочі.
Смачного!