Відкрити категорії

Картопляний гратен




Класичний гратен з картоплі – це вишукане блюдо, яким славляться найкращі ресторани Франції, однак класичний картопляний гратен можна з легкістю приготувати і вдома! Подавати картопляний гратен можна як самостійне блюдо або як гарнір до м'ясних страв.

Гратен (gratin) – по-французьки означає запікання. Якщо в меню французькою ви зустрінете поруч з назвою страви напис «Au Gratin», то можете бути впевнені, страва буде саме запечена. Різноманітність видів французького гратена з картоплі вражає! У світі можна зустріти чимало назв і подібних рецептів страв з різними інгредієнтами.

Королем інгредієнти для рецепта класичного гратена безсумнівно є картопля. Вона повинна бути найкращої якості: помірно тверда і велика. Сир можна вибирати на свій розсуд. Дуже смачний картопляний гратен виходить з сиром Чеддер! І не економте на часнику і приправах – страва повинна вийти дуже ароматною!

Інгредієнти:
— картопля (на мою форму знадобилося штук 7 великих);
— вершки (близько 4 столових ложок);
— молоко (0,5 склянки);
— сметана (2-3 столові ложки);
— 4 зубчики часнику;
— мускатний горіх;
— сіль, перець за смаком;
— сир (невеликого шматочка буде достатньо, оскільки потрібен він для верхньої скоринки).


Кулінарний рецепт картопляного гратену.


Початок традиційний і банальний. Картоплю миємо й чистимо.

1


Ріжемо тоненькими пластинками-кружечками.

2


Солимо.

3


Перчимо.

4


Добре перемішуємо. Форму змащуємо маслом.

5


Натираємо часником.

6


Ще пару-трійку зубчиків часнику дрібно рубаємо, а в окремій ємності змішуємо молоко з вершками (на мою форму пішло десь з півсклянки молока і ложки 4 вершків, але ви дивіться по своїй формі).

7


З нахлестом викладаємо пластинки картоплі.

8


Посипаємо мускатним горіхом.

9


Часником.

10


Розбризкуємо молочну суміш так, щоб змочити всі картопляні часточки.

11


Повторюємо ці етапи поки не заповнимо форму на 2/3. Заповнили? Ставимо форму на вогонь і чекаємо, коли молочна суміш закипить.

12


Зверху змащуємо сметаною.

13


Ось тепер відправляємо в духовку до готовності. У мене на це пішло близько години. А поки натираємо сир.

14


За 10 хвилин до закінчення запікання посипаємо сиром картопля, але не щільно.

15


Все. Можна їсти.

16


Приємного смаку!


Картопляний гратен


Допоможи будь ласка нам, додай цей рецепт собі у соціальні мережі

Рекомендуємо кулінарні рецепти:
Додати коментар
Ваше ім'я:
Код:
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Введіть код:

Контакти: wagcooking@gmail.com