Відкрити категорії

Мідії - приготування




Колись давним-давно вважалося, що мідії - це їжа бідних людей, так як вони коштували менше своїх "сестер" устриць, але в наші часи - це високошановний делікатес. З цього морепродукту роблять безліч різних страв - ви можете спробувати їх в ресторанах або приготувати самим вдома. В кожному торговому центрі ви повинні без проблем знайти свіжих або заморожених мідій.

Інгредієнти:
мідії;
вино або інша рідина, наприклад, бульйон, вода або їх суміш;
прянощі (трави, спеції і т.д., на ваш смак).

Як приготувати мідії вдома.


Купіть мідії в магазині з хорошою репутацією. Купуйте тільки живі мідії; шукайте щільно закриті черепашки. Викиньте мідії, які відкрилися, поки ви принесли їх додому.

1


Промийте їх холодною проточною водою. Зішкребіть із черепашок будь-які залишки водоростей, бруду і т.д.

2


Витягніть волокнисту борідку.

3


Візьміть велику каструлю. Налийте приблизно 2,5 сантиметра води, бульйону, вина або їх суміші. Крім того, додайте прянощі, наприклад, часник або петрушку, на ваш смак. Класичний рецепт мідій на пару передбачає вино і прянощі.

4


Додайте в рідину мідії і варіть на середньому вогні протягом 6-8 хвилин, поки більшість з них не відкриється. Ви зможете відкрити черепашки, що залишилися, ножем (будьте обережні!). Існує міф, що всі невідкриті мідії необхідно викинути. Під час дослідження для австралійської компанії з надання послуг морепродуктів біолог рибальства Нік Руэлло виявив, що правильно приготовані, закриті мідії можна сміливо вживати в їжу.

5


Злийте рідину.

6


Готово.

7

 

Поради щодо приготування мідій.

Популярний рецепт приготування мідій - moules à la marinière. Необхідно злегка обсмажити нарізану ріпчасту цибулю у вершковому маслі, потім додати мідії і ложку борошна, щоб загустити соус, біле вино (щось дешеве, скажімо, Совіньон Блан) і приготувати. В готові мідії додати нарізану петрушку.

Зробіть соус з масла і лимона і полийте їм мідії. Можете також додати трохи сиру фета і вмочати в соус французький хліб.

Корисні властивості мідій.

Мідії не тільки знамениті своїм ніжним смаком, але і своїми корисними речовинами. Вони містять багато протеїнів, мінеральних солей, фосфору, заліза і вітамінів А, В1, В2, В6, С. На думку дієтологів, білків у м'ясі мідій навіть більше, ніж у телятині або м'ясі риби.

8


Крім того, незважаючи на те, що в м'ясі мідій так багато різних корисних речовин, воно низькокалорійне, так що цими морепродуктів можуть насолоджуватися і ті, хто стежить за лініями свого тіла. М'ясо мідій, як дієтичний продукт, рекомендується тим, хто скаржиться атеросклерозом, цукровим діабетом, анемією, а також літнім людям.

Як готувати мідії.

Мідії найчастіше продаються свіжі або оброблені - очищені, зварені, заморожені або консервовані. Якщо ви купили живих, не очищених мідій, спочатку гарненько помийте їх у проточній воді, гострим ножем очистити черепашки від прилиплого бруду, залишків водяних рослин і т. д.

9


Все-таки мідії ростуть 18 місяців і за такий час раковини покриваються піском і мулом. Буде неприємно, зваривши цей делікатес відчувати скрип піску на зубах. До речі, для очищення раковин можете використовувати і зубну щітку. Також треба відірвати так звані «борідки», що знаходяться на з'єднанні стулок.

Інший важливий момент - обов'язково треба перевірити, чи живі мідії. Це робиться таким способом. Треба занурити мідії в холодну воду і потримати 20 хвилин. Гарні, тобто живі, мідії повинні потонути. Якщо вони плавають на поверхні, значить, з ними щось не так, краще такі викинути.

10


Інша особливість - у хороших мідій раковини повинні бути закриті. Якщо черепашки злегка відкриті, можна постукати по них, і вони відразу ж повинні закритися. Якщо не закриваються - ці мідії теж можете сміливо викидати. Після того, як всі мідії будуть помиті і відібрані, можна починати готувати.

До речі, морепродукти не люблять довго чекати, їх треба готувати як можна швидше, поки вони свіжі (краще всього - в день покупки). Їх ще можна їсти і на наступний день, але на післязавтра вже доведеться викинути. До моменту варіння мідії треба тримати в холодильнику.

11


Мідії подають по-різному. Вони можуть бути очищені (без черепашок) - подається тільки м'ясо, особливо якщо мідії поєднуємо з іншими продуктами або готуємо як соус. Дуже популярно мідії подавати такими, які вони є, без змін - у мушлях. Тоді кожен бере їх руками, однією рукою притримує мушлю, а іншою рукою за допомогою виделки вигрібає м'ясо. Мідії в мушлях і додають в супи - вони поліпшують смак бульйону.

Приготувати мідії легко і просто. Найпопулярніший спосіб - загасити в воді або в білому вині з приправами (часником, лимоном, петрушкою, лавровим листом). Води або вина в каструлю наливати багато не треба, тільки на саме дно, тому що в мушлях досить багато води, яка виділяється при вариві.

12


Варяться мідії не довго - на великому вогні вистачає всього лише пари хвилин для того, щоб черепашки розкрилися (це означає, що готові мідії). До речі, якщо деякі черепашки не розкрилися при варенні, їх теж можна їсти.

Свіжі мідії, як і устриці, можна їсти і не вареними, додавши лимонного соку. Але краще такий спосіб вживання цього чудового морепродукту залиште гурманам, ми все-таки рекомендуємо їх зварити. Або приготувати на грилі. Теж дуже смачно. Принцип такий же - смажите до того, поки не розкриються черепашки.

13


Якщо ви купили заморожених мідій, то все, що вам потрібно зробити - це розморозити при кімнатній температурі або в теплій воді, промити в проточній воді і все. Після цього можете готувати свою страву. Швидше за все, ваші заморожені мідії вже будуть зварені, тому нічого робити не треба.

Комбінації з іншими продуктами.

Мідії часто використовують для приготування різних супів, основою яких може стати бульйон з цих молюсків. Коли збираєтеся з мідій готувати закуски, салати або другі страви, деякі кулінари рекомендують потримати їх 15-20 хвилин в закритій каструлі, в яку треба налити трохи води і молока разом з порізаною цибулею, запашним перцем і лавровим листом. Професійні кухарі радіють, що м'ясо цих морепродуктів відмінно поєднується з іншими продуктами, овочами, не жирним майонезом.

14


Обсмажуючи мідії з різними добавками, наприклад, овочами, різними крупами - рисом, кускусом, приправами, томатним соусом і т. д. можна приготувати безліч страв - від найпростіших до вигадливих. Наприклад, іспанці, готуючи свою знамениту паєлью, дуже рідко обходяться без мідій. Іноді вже в готовому блюді мідії подають з черепашками - додаючи таким способом в блюдо більше екзотики, а іноді використовується тільки саме м'ясо.

Трохи інформації про мідії.

Мідії, як і устриці, відносяться до сім'ї двостулкових молюсків. Вони особливо поширені в дрібних прибережних водах океану, де ці молюски ростуть, прикріпившись до скель.

15


Необхідна умова для життя мідій - чиста і не застояна вода. В наші часи мідії вирощують на спеціальних фермах. Це, звичайно ж, не схоже на традиційну ферму: в прибережній зоні моря вкопуються стовпи, до яких прив'язуються мотузки. Саме на цих мотузках, на глибині 2-5 метрів, мідії і ростуть.

Цей цікавий і не складний процес, на думку одних джерел, в 1234 році винайшли ірландські моряки, на думку інших - французи. Люди, що займаються штучним вирощуванням мідій, знаходяться не в якомусь одному регіоні - вони розкидані по всьому світу. Правда, більшість мідій вирощують іспанці, також не малу кількість цього морепродукту експортує Нова Зеландія. В даний час в усьому світі за рік вирощується близько 1,4 мільйонів тонн мідій.

16


Для того щоб мідії досягли потрібного розміру і стали придатні для харчового споживання, вони повинні рости близько 18 місяців, так що процес не дуже швидкий. Раковини мідій бувають різних кольорів - від темно-синього до золотисто-зеленого. Але на спеціальних фермах зазвичай вирощують тільки темно-сині або чорні мідії, так як вони відрізняються ніжним смаком, вони в міру солоні і солодкі. Найкращі мідії збирають від середини червня до кінця лютого, а зібрані в квітні і травні недостатньо жирні і із-за цього не такі смачні.


Мідії - приготування


Допоможи будь ласка нам, додай цей рецепт собі у соціальні мережі

Рекомендуємо кулінарні рецепти:
Додати коментар
Ваше ім'я:
Код:
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Введіть код:

Контакти: wagcooking@gmail.com