Пиріг з лівером
Інгредієнти:
500 г листкового дріжджового тіста;
400 г яловичої або баранячої печінки;
500 г яловичого або баранячого серця;
150 г баранячого курдючного жиру або копченого свинячого сала;
2 великі цибулини;
4 зубчики часнику;
300-400 г різної зелені (петрушка, кінза, кріп, зелена цибуля, черемша);
сіль, чорний перець;
молоко.
Приготування.
1. Видаліть з печінки всі плівки, виріжте протоки. Печінку наріжте дуже маленькими кубиками і залийте молоком так, щоб вся печінка була покрита. Залиште, поки готується все інше.
2. У серця видаліть судини і жир. Наріжте м'якоть так само дрібно, як печінку. Курдючний жир або сало наріжте кубиками зі стороною 5 мм.
3. Очистіть і дрібно наріжте цибулю і часник. Дрібно порубаєте всю зелень. У глибоку сковороду з товстим дном покладіть курдючний жир або сало, поставте на середній вогонь. Топіть, поки не отримаєте золотисто-коричневі шкварки. Виловіть шкварки шумівкою. У жир покладіть цибулю і часник, обсмажуйте до золотистого кольору.
4. Злийте молоко з печінки, обсушіть як можна більш ретельно паперовими рушниками. Додайте до цибулі з часником серце, обсмажуйте 10 хв. Зніміть сковороду з вогню, злегка остудіть вміст.
5. Додайте до серця з цибулею печінку і всю зелень, а також шкварки, сіль і перець. Перемішайте руками. Розділіть тісто на 2/3 і 1/3. Розкачайте більшу частину, викладіть у форму діаметром 26 см, щоб краї звисали.
6. Викладіть на тісто фарш, накрийте другим тонко розкатаним листом, загорніть звисаючі краї і защипайте. Змастіть молоком, зробіть в кришці дірочки. Випікайте при 180 °С 45-50 хв. Подавайте теплим.