Варення з горіхів
Перше моє враження, коли я, ще будучи дитиною, побачив процес виготовлення цього варення - здивування. У мене в голові не вкладалося, як можна робити варення з горіхів, та ще й зелених. І що дивувало найбільше, так це колір цього варення.
На початку літа саме час для зелених горіхів, придатних для варення. Шкаралупа під зеленою шкіркою плодів ще не повністю сформувалася, і варення з них буде готувати нескладно.
Готується це варення довго. Мінімум - два дні (зазвичай більше). Але справа того варта.
Як приготування варення з волоських горіхів.
Гарненько миємо зелені горіхи і очищаємо з них шкірку. Зрізаємо шкірку дуже тонко, після чого кожен горіх наколюємо виделкою. Настійно рекомендується застосовувати рукавички при очищенні горіхів, щоб уникнути фарбування шкіри рук в чорний колір. Я рукавички не використовував, і це буде помітно на фотографіях за цим рецептом.
На півтора кілограма зелених горіхів беремо дві столові ложки з верхом соди і заливаємо водою, розмішуємо, щоб сода розчинилася. У цю воду поміщаємо очищені горіхи на три години.
Через три години готуємо новий содовий розчин, виймаємо горіхи зі старого содового розчину, промиваємо в проточній воді й перекладаємо в новий. На три години.
Після чого виймаємо горіхи з содового розчину, промиваємо їх у проточній воді і поміщаємо в каструлю. Заливаємо водою і на тихому вогні доводимо до кипіння.
Як довели до кипіння, відкидаємо горіхи на друшляк.
У каструлю засипаємо два кілограми цукру, додаємо дві склянки води і ставимо на слабкий вогонь. Нагріваємо сироп, поки він не закипить і не стане повністю прозорим.
Як сироп скипів, став прозорим, знімаємо його з вогню, і викладаємо в сироп горіхи. Залишаємо їх у сиропі на дві години.
Через дві години ставимо каструлю на повільний вогонь і доводимо до кипіння.
Як закипить, чекаємо хвилину, і знімаємо каструлю з вогню і відкладаємо в сторону на дві години. Через дві години знову ставимо на вогонь, доводимо до кипіння і відкладаємо ще на дві години.
Як пройде потрібна кількість часу, кладемо в каструлю гвоздику, і ставимо каструлю на слабкий вогонь. Доводимо до кипіння, і чекаємо поки підуть великі бульбашки.
Вимикаємо вогонь під каструлею. Закриваємо кришкою. І відкладаємо в сторону. Нехай остигає. Варення готове. Приємного чаювання.
Якщо є така можливість, то горіхи краще покласти не соду, а в насичений розчин квасцов (їх можна купити в аптеці) і тримати їх у цьому розчині довше. Приблизно - день, на кожну зміну, замість пари годин. Це зробить горіхи хрусткими, і прибере нотку гіркоти з них.
Користь варення з волоських горіхів.
Варення з волоського горіха, як і сам горіх в чистому вигляді, багате йодом. Він незамінний в лікуванні щитовидної залози і усунення проблем з потенцією.
Магній має не менш важливе для нас значення. Він розширює судини і покращує роботу головного мозку.
Варення з волоського горіха багато білковими і дубильними речовинами, фінтоцидами і рослинними жирами.
Варення з волоського горіха показано:
- при проблемах з кров'яним тиском;
- при фізичних навантаженнях;
- при тривалій розумовій роботі;
- при проблемах зі сном;
- для росту дітей;
- при нервових перевантаженнях.
Насолоджуйтеся оригінальним смаком, і зміцнюйте своє здоров'я!
