Розтягаї з рибою
Інгредієнти:
На тісто:
2-3 скл. пшеничного борошна вищого гатунку,
1/2 склянки теплої води,
2 яйця,
3-4 ст. ложки вершкового маргарину,
30-40 г пресованих дріжджів.
Для начинки:
0,5 ст. рису,
2 невеликі цибулини,
2 ст. ложки олії,
1 банка консервованої сайри,
1 ч. ложка солі,
2 щіпки чорного меленого перцю,
1 ст. ложка майонезу,
1 яйце.
Спосіб приготування:
Насамперед замісимо тісто для розтягаїв. У ємності з високими бортиками злегка розведемо пресовані дріжджі, попередньо поломані на маленькі шматочки.
Вливаємо до дріжджів теплу кип'ячену воду. Гарненько перемішуємо до розчинення.
Трохи, порціями починаємо вводити борошно. Формуємо еластичне тісто. Залишаємо його в теплі під кухонним рушником до збільшення в об'ємі.
Розтоплюємо вершковий маргарин або коров'яче масло, а потім швидко охолодити так, щоб продукт був рідким, але ще теплим.
Відокремлюємо яєчні жовтки - нам потрібні саме вони. Тим часом тісто підніметься. Потім трохи обминаємо його і змішуємо з жовточками, бажано в ручному режимі. Тепер вводимо розтоплене масло або маргарин і знову перемішуємо тісто. Завершуємо процес замішування борошном - тут вже насипаємо стільки, скільки візьме тісто.
Тісто має бути досить м'яким і не розпливатися. Залишаємо посуд, де буде наше тісто підходити в теплому приміщенні, і обов'язково накриємо тканиною зверху. Займе близько 1,5 годин.
Для начинки слід спочатку залити рис холодною водою. Через 15 хвилин відварюємо його в солоній воді і промиваємо.
Очистимо й дрібно наріжемо ріпчасту цибулю. Обсмажуємо цибулю до прозорості. Відкриваємо консервовану рибу - переважно в маслі або натуральну. Ми використовуємо сайру. Приєднуємо сайру до рису і трохи розминаємо виделкою.
Вводимо цибулеву засмажку. Добре перчимо, але не солимо. Консервована рибка і так достатньо солена, так і рис виходить теж, раз ми його відварювали в солоній воді. Начинка готова!
Як тільки об'єм тіста збільшиться як мінімум втричі приступаємо до заготовок.
З тіста формуємо кульки і розгортаємо їх в пласти, в середину яких укладаємо начинку.
Формуємо з дріжджового тіста пиріжки з отвором, як на фото. Злегка витягуємо їх в довжину, взявшись за кінчики, перетворюючи його в симпатичний пиріжок-човник.
Змащуємо деко олією, викладаємо пиріжки і даємо їм підійти близько 15 хвилин. Перед тим як помістити пиріжки в духовку змащуємо їх збитим жовтком, а в середину викладаємо білки з майонезом.
Випікати растегаи необхідно при температурі 200 градусів протягом 30 хвилин. Готові вироби слід змастити розтопленим вершковим маслом і подавати до столу.
Смачного!