Печінка тушена
М'ясна страва, рецепт якого я хочу сьогодні представити Вашій увазі, - це свиняча печінка, тушкована в сметані. Якщо говорити про печінку тварин, то її основна користь для здоров'я людини полягає в наявності в ній таких елементів, як мідь і залізо. Мідь відповідає за протизапальні процеси, а залізо - за нормалізацію гемоглобіну в крові.
Крім заліза і міді печінка тварин містить кальцій, магній, натрій, цинк, фосфор і інші мікроелементи, необхідні людині. Також печінка багата вітамінами A, групи B, C, H і PP. Печінка тварин є хорошим дієтичним продуктом, вона корисна людям, страждаючим діабетом, маленьким дітям і вагітним жінкам.
Хоча свиняча печінка є більш жирною і поступається за своїм корисним властивостям яловичій печінці, вона, як друге блюдо з м'ясом, теж іноді з'являється на моєму столі.
В свинячій печінки міститься близько 20% білків, 4% жирів і фактично немає вуглеводів. За калорійністю 100 г печінки мають 107 кілокалорій. Тому, щоб максимально використовувати корисні властивості цього м'ясного продукту, його потрібно правильно і смачно приготувати.
Мені більше подобається печінка, тушкована з овочами в сметані. Рецепт приготування зовсім простий, часу для приготування потрібно не дуже багато і готується це блюдо з простих і доступних продуктів.
Інгредієнти:
печінка свиняча - 400 г;
цибуля ріпчаста - 2 штуки;
морква - 1 штука;
сметана - 5 столових ложок;
сіль;
перець чорний мелений;
олія для смаження;
борошно для панірування.
Як приготувати тушену свинячу печінку.
Щоб приготувати тушковану в сметані свинячу печінку, спочатку її треба порізати і обсмажити на соняшниковій олії. Почистити цибулю і моркву, натерти моркву на тертці, цибулю порізати півкільцями і теж обсмажити їх на соняшниковій олії. Потім скласти печінку і овочі в каструлю, залити сметаною і тушкувати.
А зараз я опишу детальніше і продемонструю на фото, як я готую свинячу печінку, тушковану з овочами в сметані.
Свинячу печінку я промиваю і обсушую її паперовим рушником. Печінку ріжу шматочками шириною приблизно 1,5-2 сантиметри.
Перед тим, як панірувати печінку в борошні, ставлю на вогонь сковороду і наливаю в неї чотири столові ложі соняшникової олії. Поки розігрівається сковорода, порізані шматочки печінки панірую в борошні, але їх не солю, щоб печінка не була твердою.
Запаніровані шматочки кладу в розігріту сковорідку і обсмажую приблизно одну хвилину з одного боку.
Потім перевертаю кожен шматочок на іншу сторону і обсмажую їх теж приблизно хвилину.
Обсмажені шматочки печінки знімаю зі сковороди і перекладаю в каструльку для гасіння. Зверху шматочки печінки посипаю сіллю і чорним меленим перцем.
В алюмінієвій каструлі готувати краще. Якщо такої каструльки у Вас немає, то можна печінку скласти в сотейник або глибоку сковороду з товстим дном.
Отже, печінка в каструлю я переклала, приступаю до чищення моркви і цибулі. Почищені цибулю і моркву мию.
Цибулю ріжу півкільцями, а моркву натираю на крупній тертці.
Ставлю на плиту розігріти сковороду, наливаю в неї три столові ложки соняшникової олії. У розігріту з маслом сковороду кладу обсмажувати цибулю і моркву.
Обсмажую овочі приблизно три - чотири хвилини, їх періодично помішуючи, щоб вони не підгоріли.
Обсмажені цибулю і моркву перекладаю в каструлю з печінкою.
Зверху поливаю все п'ятьма столовими ложами сметани і додаю 100 мл кип'яченої води.
Каструлю закриваю кришкою і ставлю гасити печінку на маленький вогонь на розсікач, щоб вона добре протомилась. Печінку я тушу приблизно 20 хвилин.
Через 20 хвилин тушкована в сметані свиняча печінка готова.
Свинячу печінку, тушковану в сметані, я волію їсти з розсипчастою гречаною кашею або із складним гарніром у вигляді картопляного пюре і овочевого салату.
