Шашлик на мінералці
Маринувати м'ясо в мінеральній воді дійсно дуже просто, смачно і при цьому ще й швидко. М'ясо виходить дуже м'яке і ніжне.
Інгредієнти для шашлику на мінералці:
кілограм м'яса;
500 г ріпчастої цибулі;
спеції (мелений перець, коріандр, зіра і т.п. - за смаком);
один літр мінеральної води з газом;
сіль для готового шашлику.
Як приготувати шашлик на мінералці.
Для шашлику підходить будь-яке м'ясо: свинина, яловичина, баранина і т.п. У свинини беремо окіст або шию, у яловичини ледачі м'язи (спинка, поперек).
Цибулю чистимо, ріжемо половинками кілець. Досить крупно. Складаємо його в ємність, у якій буде маринуватися м'ясо.
Добре мнемо до появи соку. Можна не солити. У цьому рецепті навіть краще не солити.
М'ясо ріжемо на невеликі шматочки. Раніше я намагався якось рекомендувати розмір шматочка м'яса для шашлику. Зараз прийшов до висновку, що кожен сам за натхненням визначає розмір свого шматочка, так виходить смачніше всього.
М'ясо кладемо до цибулі. Додаємо спеції. Я обійшовся в цей раз чорним меленим перцем. Якщо будете додавати зіру, то кладіть зовсім трошки. Все добре перемішуємо. При цьому тиснемо руками шматочки.
Заливаємо майбутній шашлик мінеральною водою. Ставимо в прохолодне місце на годину маринуватися (години дійсно вистачить, звичайно можна і довше).
До моменту, коли прогорят вугілля нанизуємо м'ясо на шампури або розкладаємо по ґратам.
Зверніть увагу на вугілля. Перш ніж викладати м'ясо, вугілля повинні «посивіти». Це добре видно на фотографії. Викладаємо шампури близько один до одного, щоб шашлики утримували тепло всередині і краще прогрівалися.
Постійно повертаючи шампури смажимо шашлик до готовність. Тривалість смаження близько 12-15 хвилин, в залежності від сили вогню і бажаної ступеня підсмажування м'яса Готовність повіряємо, зрізавши ножем невеликий шматочок.
На що хочу звернути увагу. Обмахувати шашлики нічим не потрібно. Від цього ви тільки підніміть попіл, а спеки і так вистачить. Якщо з'явиться вогонь, то його можна загасити заздалегідь підготовленою мінералкою. А поливати м'ясо під час смаження теж немає ніякої необхідності.
Подаючи шашлик його можна трохи посолити. На гарнір добре підуть різні овочеві закуски. Приємного апетиту!