Кутя з пшениці
Кутя - традиційне блюдо на Святий вечір. Найчастіше кутею починають цю трапезу або завершують її. Про кутю вперше згадується в літописі Повість тимчасових років.
Найчастіше кутю готували із зерен пшениці, рідше - з ячменю. А потім почали готувати так само з рису. Всі продукти з яких готується кутя, мають символічне значення. Мак символізує достаток, мед - солодке життя після смерті, зерно - символ воскреслого життя.
Пропоную приготувати кутю з пшениці - дуже ароматну, смачну, ситну. Таку кутю називають «багатою» - вона містить в собі і мак, горіхи, і родзинки, і мед. Вважається, що чим багатший складу куті, тим краще буде врожай і достаток у родині!
Інгредієнти:
Пшениця зерна 150 г
Мак 100 г
Горіхи волоські 100 г
Ізюм світлий 100 г
Мед 3 ст. л.
Сіль 1 щіпка.
Спосіб приготування:
Для приготування пшеничної куті нам знадобиться спеціальна пшениця для куті очищена від лушпиння, мед, мак, родзинки, горіхи, сіль.
Пшеницю відварити до готовності. Очищена в заводських умовах пшениця звариться у вас до готовності приблизно за 1 годину 20 хвилин.
Мак залити 1 склянкою кип’ятку, накрити кришкою. Мак повинен запариться протягом 30 хвилин.
Тим часом горіхи дрібно нарізати і підсмажити 4-5 хвилин на сухій сковороді до появи приємного горіхового запаху.
Ізюм перебрати, залити окропом. Дати набрякнути протягом 10 хвилин.
Обсушити ізюм на паперовому рушнику.
З остиглого маку злити воду і пропустити мак 3 рази через м'ясорубку. Можна використовувати для цих цілей блендер або розтерти мак в ступці. Головне - щоб у процесі утворилося макове молочко.
З'єднати холодну пшеницю, горіхи, ізюм, мак, мед, сіль.
Рівномірно перемішати. Кутя може зберігатися в холодильнику 1-2 дні.
Смачного!
Джерело: