Кутя
Інгредієнти:
Пшениця (бажано «арнаутка» і шліфована, якщо ні, то звичайна)- 0.5л банка
Мак-100-150 г
Горіхи (волоські, чищені) - 1 л банка
Ізюм - 2 жмені
Мед - 5 ст. ложок
Цукор за смаком.
Халва за бажанням.
Цукати за бажанням.
Спосіб приготування:
Пшеницю дуже добре промити. Потім висипаємо в казан (бажано, або іншу каструлю з товстими стінками) і варимо (довго),періодично помішуємо.
Пробуємо на смак - якщо «лопається і легко жується, то вимикаємо. Нічого не зливаємо (пшениця буде як ніби в слизу ), не промиваємо.
Мак невеликими порціями розтовкти в ступі (в крайньому випадку - розмолоти в кавомолці) до утворення молочка.
Горіхи порізати ножем.
Родзинки помити.
У велику каструлю висипати пшеницю разом з рідиною», перетертий мак, порізані горіхи, родзинки.
Окремо в чайнику закип'ятити багато води, залити гарячою кип'яченою водою суміш у великій каструлі, визначаючи самостійно густоту куті (якщо хочете більше рідкісну, то води побільше).
Додати мед для особливого аромату.
Цукор додавати і перемішувати, пробувати на солодкість.
Також у багатьох сім'ях у кутю додають і халву або цукати.
Винести на балкон на добу, щоб настоялася.
Кутя готується 5 січня, а їмо 6-го ввечері.
Смачної куті!