Багата кутя та узвар
Настає Різдвяний святвечір. Це християнське свято, що йде корінням в далекі часи, дуже символічне і яке має багато цікавих традицій. На різдвяному столі за традиціями повинно стояти рівно 12 страв. І найголовніша страва на святковому столі - це кутя. Саме з неї починають трапезу в перший день Різдва Христового. Сьогодні ми з вами приготуємо справжнісіньке, дуже смачне, обрядове блюдо - апетитну Багату кутю.
Інгредієнти:
Пшениця - 1 склянка
Волоські горіхи - 100 грам
Мак - 1 склянка
Ізюм - 100 грам
Сухофрукти (яблука, груші, абрикоси, сливи) - 150 грам.
Цукор - 4 столові ложки
Мед - 3 столові ложки
Вода очищена - 500 мл.
Спосіб приготування:
Підготовлюємо зерна пшениці.
На Різдвяний святвечір на столі обов'язково повинна стояти саме Багата кутя. Це страва готується вночі з 6 на 7 січня, а також 13 січня. Кутя – це традиційне слов'янське блюдо, яке відображає в собі достаток і родючість. Для того, щоб кутя вийшла дійсно смачною і святкової, необхідно знати, як правильно її приготувати. Приступимо до підготовки головного інгредієнта - пшениці. Для початку на кухонному столі перебираємо зерна і відокремлюємо зіпсовані від хороших. Після висипаємо крупу в глибоку миску і промиваємо під проточною водою. Заливаємо водою так, щоб вона покривала пшеницю, і замочуємо на 12 годин. Якщо у вас є в запасі трохи вільного часу, тоді можна замочити зерна на всю ніч. Від води вони розбухають і стають не такими твердими. Варитися така пшениця буде в два рази швидше.
Варимо зерна пшениці.
Вранці зливаємо воду, що залишилася з замоченою пшениці. Перекладаємо столовою ложкою її з миски в глибоку каструлю і заливаємо свіжою водою. Дотримуйтеся пропорцій. Наприклад, для нашого рецепту на 100 грам вимоченої пшениці необхідно 500 мл води. Адже, якщо зерна вийде багато, шкода потім буде переводити продукт. Правда, якщо залишити пшеницю ще на кілька днів у воді, тоді вона проросте і дасть дрібні пагони. Адже з цього можна приготувати багато страв. Отже, ставимо каструлю з пшеницею на плиту, доводимо до кипіння і тільки після цього прикручуємо вогонь до мінімуму. Варимо крупу не менше двох годин до повного приготування. Готова пшениця по консистенції повинна бути м'якою, але не сильно розкипілою. Пшеничні зерна в нашій страві символізують життя довге і вічне, в достатку і добрі.
Готуємо узвар.
Поки наші зерна пшениці варяться, ми готуємо узвар. Беремо сухофрукти, промиваємо їх під проточною водою і після викладаємо в глибоку каструлю з водою. Доводимо всю масу до кипіння на великому вогні. Відразу після закипання прикручуємо конфорку і даємо суміші дійти до готовності на повільному вогні 15 - 20 хвилин. За п'ять хвилин до готовності додаємо 2 столові ложки цукру. Ми приготували узвар. Щоб він вийшов більш смачним і насиченим, для цього настоююємо його ще 4-5 годин.
Готуємо сухофрукти.
Після того, як узвар настоялася, відокремлюємо рідину від сухофруктів. Викладаємо фрукти в сито й даємо стекти залишках узвару. Готові сухофрукти викладаємо на обробну дошку і подрібнюємо ножем на невеликі шматочки. Розмір шматочків не має особливого значення. Подрібнені сухофрукти перекладаємо в тарілку.
Готуємо мак.
Мак викладаємо на тарілку і заливаємо окропом, щоб він запарився. Після того як вода в маку охолола, зливаємо її. До маку додаємо дві столові ложки цукру і подрібнюємо за допомогою блендера до появи білого соку.
Цей сік називається «маковим молочком». А взагалі, якщо вірити повір'ями, мак є символом достатку.
Готуємо ізюм.
У підготовці родзинок немає нічого складного. Бажано, щоб він був без кісточок. Якщо в цьому інгредієнті є виноградні хвостики, очищаємо від них родзинки. Потім промити під проточною водою, викладаємо на тарілку і заливаємо окропом. Запариваем родзинки 30 хвилин. Цей процес потрібний для того, щоб сушений виноград ввібрав в себе трохи води, набряк і став більш соковитим і м'яким. Після - зливаємо залишки води. Руками акуратно віджимаємо родзинки і залишаємо їх в тарілці.
Готуємо горіхи.
За допомогою блендера на першому або другому режимах подрібнюємо очищені волоські горіхи. У жодному разі не використовуйте турборежим, так як нам потрібні маленькі шматочки інгредієнта. А цей режим перетворює будь-який продукт у крихту.
Перекладаємо горіхові шматочки у тарілку. До речі, за слов'янськими звичаями волоський горіх додавали в кутю, так як він був символом родючості, врожайності і удачі.
З'єднуємо всі інгредієнти куті Багатої.
Наша кутя майже готова! Залишилося кілька головних штрихів. Викладаємо в глибоку миску остиглу готову пшеницю, родзинки, подрібнені сухофрукти, мак і горіхи. Заправляємо нашу суміш медом та узваром.
Все добре перемішуємо ложкою до утворення однорідної маси.
Подаємо Багату кутю.
Багату кутю необхідно не тільки ставити першою на стіл, але і пропонувати гостям спробувати її, так як це головна страва на Святий Вечір. Подається кутя холодною з вершками, молоком або узваром.