Сирно-морквяні кульки
Напевно ваші дітлахи обожнюють млинці і сирники. От як раз для них це блюдо стане справжніми ласощами. Пригадую, мама такі готувала в дитинстві і ми їх в лічені хвилини наминали до останньої кульки. Мама посипала їх цукровою пудрою, і кульки ставали схожими на сніжки.
Іноді вона готувала цукрову глазур з м'ятним маслом і сніжки ще й холодком віддавали. Ці миті можна згадувати з цієї ностальгією, а з кожним укусом ніжного сирного тіста повертатися в дитинство. Обов'язково приготуйте це блюдо вашим діткам, щоб і у них через багато років також виникало почуття ностальгії і теплі спогади.
Інгредієнти:
сир з будь жирністю (у мене 0%) 250 г;
яйця - 2 шт.;
цукор - по смаку;
свіжа сира морква - 100 г;
чайна ложка розпушувача (не обов'язковий інгредієнт, але содою не замінювати!);
ванільний цукор;
1-2 ст. ложки просіяного борошна в/г;
олія оливкова або кукурудзяна для смаження у фритюрі;
масло для змазування рук.
Приготування неймовірно смачних солодощів.
Сир і яйця беріть хорошої якості і обов'язково свіжі. Якщо є можливість зробити сирок самостійно - відмінно. Якщо ні, беріть в магазині з будь-якою жирністю. Всі інгредієнти додаю на око приблизно на 1 пачку сиру (250-230 г) 1 яйце. Мені більше подобається знежирений сир, так як жирний розчиняється в борошні.
Моркву помити, почистити щіткою для посуду тією стороною мочалки, де тверда частина. Просто видаліть бруд, шкірку чистити не обов'язково, адже в ній багато вітамінів. Ножем видаліть верхівку, звідки росте бадилля, кінчик і, якщо знадобиться очі на коренеплоді. Подрібнити морквину можна будь-яким способом, наприклад, пропустити через дрібну сіточку на м'ясорубку, потерти на саму маленьку тертку. Я зробила найбільш ледачим способом - збила в блендері.
Далі в ту ж чашу відправила сирок і яйце.
Цукор ванільний кладіть якщо хочеться, а звичайний пісок по-смаку. Для мене досить 2 чайних ложок. Краще лизнути готове тісто на предмет солодкості та за необхідності додати ще або посипати зверху цукровою пудрою, ніж пересахарити.
Сир, яйця, цукор і моркву можна мішати ложкою, але міксер для ледачих справжня знахідка!
Тісто вийде ось приблизно таким. Не густим і не рідким. Ліпити що-небудь і з нього не вийде, хіба що ложкою коржі на сковороду викладати.
Потім додаємо борошно. Його знадобиться в кожному окремому випадку різна кількість, адже і яйця мають не однакову величину і вологість сиру не може бути постійною. Додавайте потроху і перемішуйте, поки результат вас не задовольнить.
Також для кульок я додала розпушувач тіста. У його складі крохмаль, сода, цукор і ще деякі компоненти. Використовувати чисту соду не рекомендую, тому що вона відмінно "з'їдає" сир і в готових сніжках він не буде відчуватися взагалі. Розпушувач - більш щадна заміна, виконує свою роль і не дає того самого солодкуватого, неприємного присмаку, який з'являється від соди.
Готове тісто буде прилипати до ложки і рук, так і повинно бути. Додавати занадто багато борошна не кращий вихід, кладіть як можна менше добавок, нехай переважає сир і морква.
Для обробки тіста є маленька хитрість - змочуйте руки в рослинному маслі.
Не розтирайте його по руках, нехай буде багато. Занурте обидві руки в масло, потім чайною ложкою наберіть тісто і скачайте з них кульки.
Я роблю заготовки і викладаю на тарілку, змащену маслом, щоб у процесі смаження було простіше.
У невелику каструльку або казанок налити масла. У мене алюмінієва каструля-ківш місткістю близько 1 літра або менше. Кількість масла повинна бути приблизно на палець від дна. Розігрійте і тільки тоді кидайте підготовлені кульки. Масло буде пінитися, так і повинно бути. Не дозволяйте кулькам прилипнути до дна, для цього через 30 секунд після занурення в масло, кожну підштовхніть виделкою. Через 1,5 хвилини перевірте готовність нижньої частини і переверніть, щоб вся кулька зарум'янилася.
Готові сирні кульки діставайте шумівкою або ложкою і викладайте на блюдо застелене серветками (паперовими рушниками), щоб жир пішов.
Потім через пару хвилин посипайте цукровою пудрою (за бажанням), або їжте просто так!