Відкрити категорії

Як приготувати сир




Я вже давно не купую сир в магазині. Тому що мій сир своїми руками набагато краще за всіма параметрами! Раджу і Вам приготувати. Пробувала різні рецепти домашнього сиру, але цей простий і сподобався найбільше. Готується він з молока просто і швидко. А головне, він набагато смачніше звичайного!

Приготування домашнього сиру займає приблизно півгодини плюс час на охолодження і застигання в холодильнику - я зазвичай залишаю на ніч, хоча готово буде раніше.

Інгредієнти:
- 500 мл молока (вважається, що краще найбільш жирне, проте я завжди купую 2,5%);
- 500 г творогу (я беру 2 пачки 5%, хоча за рецептом 9%-й);
- 50 г вершкового масла;
- 0,5 чайної ложки соди (кладу менше);
- 1 яйце;
- сіль за смаком (рекомендується приблизно половина чайної ложки, проте так виходить дуже ніжний смак. Мені більше подобається, коли кладу навіть більше чайної ложки. Виходить якось не дуже солоний).
- Іноді я роблю порцію побільше, тоді беру 3 пачки творогу, трохи більше масла і 2 яйця.


Як приготувати домашній твердий сир.


Я беру звичайну каструлю і дерев'яну лопатку. Виливаємо молоко, кладемо в нього творог, ставимо на невеликий вогонь.

1


Доводимо до кипіння постійно помішуючи, після варимо далі ще хвилин 15.

2


Побачите, як від молока відділяється сироватка. Стежте, щоб не пригорало, не прилипало до дна.

3


Відкидаємо на друшляк, якщо дірочки великі, можна постелити марлю. Залишаємо стікати, але сироватку відразу не виливаємо.

4


В ту ж каструлю (я навіть з вогню зазвичай не знімаю, готую і тримаю все поруч) кидаємо вершкове масло. Як тільки розтане (помішуємо), додаємо яйце і трохи соди. Гарненько перемішуємо тієї ж лопаткою.

5


Додаємо відразу ж масу, з якої стекла сироватка. І продовжуємо весь час перемішувати - варимо ще хвилин п'ять. Вогонь повинен бути самий маленький. Якщо маса буде надто густа, буде складно перемішувати, або почне приставати до дна, додайте трохи сироватки, яка стекла. У мене часто консистенція буває різною, густа або більш рідка.

6


Коли все гарненько розмішалося і заварилося, відразу ж перекладаємо у форму. В якості форми для домашнього твердого сиру підійде майже будь-який посуд. Я іноді використовую і пластмасові тарілки, і контейнери, і чашки для супу. Нічим не змащую, нічого всередину не кладу. З форми з пластмаси зручніше виймати.

7


Чекаю, коли охолоне, накриваю харчовою плівкою або пакетом і ставлю в холодильник. Важливо перекладати відразу і добре утрамбовувати домашній сир у форму, інакше він не буде рівним.

8


Виймаємо!

Смачний сир в домашніх умовах готовий!

А чи варто робити сир своїми руками?

Якщо виходити з питання, скільки коштує домашній сир і вигідно його робити чи ні, то виходить він, скажімо так, не дешевим. Якщо порівнювати з самим звичайним недорогим популярним, то може і дорожче вийти. Але якщо ви звикли купувати дорогі сири - то і дешевше вийде. Але головне тут не ціна! Ви можете зробити смачний нежирний сир в домашніх умовах, будете знати, що в ньому міститься, точніше, чого там немає, і будете розуміти, що Ваш домашній сир для дітей не небезпечний.

Скільки калорій в домашньому сирі?

В середньому в звичайному сирі від 250 до 350 калорій на 100 грам, але в таблицях підрахунку калорій для домашнього сиру вказують значення 113. Вже не знаю, який саме сир вони мають на увазі. Вважаю, калорійність домашнього сиру буде залежати від того, наскільки жирний творог і яке молоко ви вибрали. Можна зробити навіть дієтичний сир своїми руками, взявши той же рецепт, але використавши знежирені творог і молоко.


Як приготувати сир


Допоможи будь ласка нам, додай цей рецепт собі у соціальні мережі

Рекомендуємо кулінарні рецепти:
Додати коментар
Ваше ім'я:
Код:
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Введіть код:

Контакти: wagcooking@gmail.com