Вівсяне печиво
В печиві зібрані самі необхідні поживні речовини. Вівсяне печиво приготоване в домашніх умовах, містить в достатку магнію, заліза, фосфору, калію, а також необхідні організму амінокислоти. Вівсянка застосовується для профілактики захворювань судин і серця.
Існує безліч способів приготування вівсяного печива в домашніх умовах. Рецептів настільки багато, що кожен зможе вибрати щось на свій смак. Різноманітність рецептів дієтичного печива також дозволить дивувати своїх рідних і гостей з дня у день.
Тут наведений класичний рецепт вівсяного печива, вівсянку краще брати дрібного помелу, а в начинку можна додавати на ваш розсуд. Це може бути родзинки, горішки, шоколадна крихта або кокосова стружка, як у цьому випадку.
Інгредієнти:
125 г борошна;
160 г вівсяних пластівців;
1 ст. л. молока;
1 ч. л. розпушувача;
1/2 ч. л. солі;
1 ч. л. апельсинової цедри;
75 г коричневого цукру;
1 яйце;
75 г цукру білого;
125 г несолоного вершкового масла (кімнатної температури);
1 ч. л. ванільної есенції;
50 г кокосової стружки (родзинок, горіхів тощо).
Як приготувати вівсяне печиво.
Розігріваємо духовку до 180 градусів. Просіваємо борошно, розпушувач і сіль у миску.
Збиваємо масло і цукор до однорідної маси.
Додаємо до масла злегка збите яйце, молоко і ванільну есенцію.
Збиваємо до однорідності.
Додаємо борошняну суміш до масляної. Добре вимішуємо, щоб вийшла однорідна маса.
В отриману масу додаємо апельсинову цедру, вівсяні пластівці, кокосову стружку. Ретельно перемішуємо.
Вистилаємо деко пекарським папером і збризкуємо його масляним спреєм або злегка змащуємо маслом.
За допомогою столової ложки викладаємо тісто горочками на деко на відстані 6 см один від одного.
Випікаємо 15-20 хвилин до зарум'янювання. В даному випадку пішло 20 хвилин.
Печиво ще м'яке - дайте йому постояти пару хвилин на деко, а потім обережно піддягніть знизу плоскою лопаткою або широким ножем, і перекладіть на решітку. Остигаючи, воно затвердіє і стане хрустким.
Кількість тіста вийшло на два рази, у другу порцію тіста я додала жменю родзинок, для різноманітності.
Знову викладаємо столовою ложкою і на 15-20 хвилин у духовку, а потім остигати на решітку. Це печиво передержала буквально пару хвилин, і воно підрум'янилося сильніше, але мені як раз так і подобається.
Все! Печиво готове.
У результаті вийшло досить багато хорошого домашнього вівсяного печива. Печиво залишиться хрустким, якщо ви збережете його в щільно закритому посуді, але як показала практика, коробочки нам не знадобилося, так як з'їдається воно дуже швидко.
Секрети приготування вівсяного печива.
З усього розмаїття печива особливо запам'ятовується вівсяне! Воно улюблене багатьма, а бере початок з давнини: схожі вироби з вівсяної муки грубого помелу пекли ще в XIX столітті, щоправда, вони були схожі на прісні коржі, які подавали замість хліба. Але пізніше господині стали додавати у вівсяні коржі мед, масло, яйця. Поступово на світ з'являлися нові рецепти вівсяного печива, а сьогодні їх вже десятки! Однак, як і раніше, головним інгредієнтом цього унікального печива є вівсяні пластівці або Геркулес».
Перед приготуванням тіста пластівці необхідно подрібнити, використовуючи кавомолку, блендер або м'ясорубку. Як правило, рецепти печива відрізняються співвідношенням основних компонентів: вівсяних пластівців, борошна, вершкового масла, цукру, яєць. Відомі також рецепти вівсяного печива без муки, без яєць, без цукру і без жирів.
Крім того, деякі господині додають при замішуванні тіста вершки, сметану чи молоко. Різноманітність в «лінійку» вівсяного печива вносять також і додаткові інгредієнти: ізюм, кориця, цукати, шоколад, мак, ванілін, цедра лимона, горіхи (волоські, фундук, мигдаль), насіння соняшнику і кунжуту, сухофрукти, журавлина, банани, мармелад і ін.
Якщо в рецепт входить вершкове масло або маргарин для випічки, то їх потрібно заздалегідь дістати з холодильника, щоб вони стали м'якими і легко змішувалися з іншими інгредієнтами. Розігрівати жири до рідкого стану на гарячій конфорці не потрібно, інакше печиво вийде твердим. Замісивши тісто, йому необхідно дати постояти хоча б годину, щоб борошно з пластівцями ввібрали вологу і набрякли.
Так тісто стане набагато густіше, не «розповзеться» при випічці, і печиво пропечеться більш рівномірно. Вважається, що чим тонше печиво за розміром, тим він буде більш розсипчастим, а якщо сформувати «товстеньке» печиво, то воно вийде хрустким зовні і м'яким всередині.
Зазвичай з тіста роблять невеликі кульки (розміром приблизно з абрикос), здавлюють їх в коржик, а потім викладають на лист, покритий пекарським папером або змащені маслом і припорошений борошном.
Також можна викладати тісто ложкою або за допомогою кондитерського мішка. Час випічки залежить від розмірів та товщини печива (зазвичай 25-30 хвилин при температурі 180 градусів). Готове печиво набуває темно-золотистий колір, його подають до чаю, кави і какао.