Різдвяне медове печиво
За традицією на Різдво випікають різне печиво та солодощі. Це печиво вийшло дуже ніжне. Ми не дуже любимо прянощі, типу імбиру, кардомона і т. д., тому я використовувала тільки мед і карамель. При бажанні, звичайно, в тісто можна додати різні прянощі і тоді смак буде ще більш різдвяним.
Інгредієнти:
мед - 150 г;
цукор - 60 г;
борошно - 300 г;
яйця курячі - 1 шт.;
білки яєчні - 1 шт.;
цукрова пудра - 200 г;
масло вершкове - 50 г;
шоколодная стружка - 10 г.
Як приготувати різдвяне медове печиво.
У глибокій каструлі нагріваємо мед. Дуже важливо, щоб мед не закипів! На самому маленькому вогні нагріваємо його до моменту, коли він стане рідким. Якщо утворюватиметься плівка, необхідно її знімати.
Одночасно з медом займаємося цукром. У сковороду з товстим дном висипаємо цукор, нагріваємо його на маленькому вогні. Як тільки цукор починає плавитися, вливаємо воду і швидко і дуже добре перемішуємо, щоб цукор повністю розчинився у воді. Постійно помішуємо. Даємо випарується воді до такої консистенції, щоб цукровий сироп розрісся в тягучу карамель.
Отриману карамель виливаємо в мед. На цьому етапі можна додати прянощі за бажанням. Краще їх попередньо перемолоти в блендері.
В медово-карамельну суміш висипаємо близько 100 г борошна. Добре перемішуємо. Стежте, щоб вогонь був маленьким - суміш не повинна кипіти.
Кладемо в тісто масло. Чекаємо, коли воно розтане і перемішуємо тісто.
Знімаємо каструлю з плити і даємо тісту трохи охолонути. Додаємо в тісто яйце і швидко перемішує, щоб яйце не схопилося, так як тісто ще тепле.
Висипаємо решту борошна і добре перемішуємо руками. Поступово додаємо ще борошна при необхідності, щоб тісто відставало від рук. Робимо з тіста колобок, загортаємо у плівку і кладемо в холодильник. В ідеалі тісто має полежати в холодильнику близько доби, але можна використовувати його і після 2-х годин охолодження.
Дістаємо тісто з холодильника. Воно стало щільним, еластичним. Розкачуємо досить тонкий пласт.
З тіста за допомогою формочки або трафарету робимо фігурки і викладаємо на деко, застелений пекарським папером. Відправляємо печиво в розігріту до 180 градусів духовку на 8-10 хвилин, щоб печиво підрум'янилося.
Дістаємо печиво. Даємо йому повністю охолонути. Далі прикрашаємо його. Я використовувала для глазурі цукрову пудру і яєчний білок. Все це треба добре перемішати, але не збивати. Прикрашаємо печиво за бажанням. Я посипала ще і шоколадною стружкою. Можна додати в глазур харчовий барвник. Даємо застигнути глазурі.
Таке печиво необхідно зберігати в сухому місці при кімнатній температурі. Час приготування вказано без урахування охолодження тіста в холодильнику і охолодження печива. Приємного смаку!
Щасливого Різдва і Нового року!