Експрес-паска
Великодній стіл багатий на частування, але головними символами святкової трапези, як глибоко віруючих християн, так і атеїстів, залишаються сирні паски та здобні паски. Вишукуючи підходящі кулінарні рецепти пасок, була дуже здивована. Я і не припускала, наскільки різноманітний і багатогранний їх склад. Моя технологія рецепту не забирає багато часу. Тісто не вимагає від нас тривалого і копіткого вимішування, його не треба відставляти на підйом, а лише навести опару, з'єднати всі інгредієнти і все це смачне господарство відправити в духовку на дві години.
Інгредієнти:
молоко - 450 мл;
цукор пісок - 200 г;
імбир - 1 ч. л;
мускатний горіх - 0,5 ч. л;
ванільний цукор - пакетик;
куркума - 0,5 ч. л;
борошно пшеничне - 700 г;
сметана 20% - 100 г;
дріжджі пресовані - 30 г;
сушена вишня - 150 г;
яйця курячі - 5 шт.;
масло вершкове - 150 г;
цукор коричневий - 50 г;
амоній - 1 ч. ложка.
Приготування експрес-паски.
Для початку розтопимо вершкове масло, щоб воно встигло злегка охолонути, а так само наведемо опару. Підігріваємо молоко. Невеликою його частиною (півсклянки) заллємо дріжджі, решту залишимо для замісу тіста. Піалу з опарою накриємо чистим рушником і відставимо поки в сторону, нехай дріжджі оживуть і почнуть грати.
В глибоку миску просіваємо половину норми борошна і вб'ємо яйця. Тільки не цілком, а чотири жовтка і одне ціле яйце. Суміш перемішати.
Наступним вливаємо розтоплене вершкове масло і знову ретельно перемішати.
Черга за молоком і цукром. У суміш додаємо всю норму молока, цукор білий і тростинний, гарненько перемішуємо. Щоб повністю розбити грудочки, можна використовувати віночок для збивання.
Сметану додаємо разом з розпушувачем.
І останніми додаємо приправи, сіль на кінчику ножа і сушену вишню. Сухофрукти не обов'язково замочувати, але, природно, промити заздалегідь.
В тісто виливаємо опару, що піднялася і висипаємо залишки борошна, вимішуємо до консистенції густої сметани.
Форми обмазуємо рослинним маслом, заповнюємо на одну третину, накриваємо рушником і залишаємо на півгодини, щоб тісто трохи підійшло.
Включаємо духовку розігріваємо до 150-160 градусів. Форми виставляємо на деко і відправляємо в духовку на 1,5-2 години. Про те, що паски вже готові, підкаже неперевершений аромат і рум'яна кірочка верхівок пасок. Якщо паски підрум'яняться раніше часу, накриємо фольгою.
Для прикраси пасок будемо використовувати традиційні великодні прикраси, глазур і коричневий тростинний цукор.
Глазур можна використовувати будь-яку, я зробила двох видів: білково-шоколадну й цукрову. Білок збиваємо зі столовою ложкою цукрової пудри. Наприкінці додамо чайну ложку какао. Таким чином отримуємо білково-шоколадну глазур.
Я не збиваю білок до стійкої піни, а роблю такої консистенції, щоб він легко розтікався. Потім робимо цукрову глазур. Для цього 100 г цукрової пудри розмішуємо з 4 чайними ложками води.
Цукрову глазур розливати треба відразу, так як вона швидко застигає. Розливати починаємо від центру паски, далі глазур розіллється самопливом. Білкову глазур прикрашаємо не відразу, слід почекати, коли злегка прихватиться, інакше коричневий цукор просто розтане. Паски, вкриті цукровою глазур'ю, навпаки, прикрашати треба швидко.
Паски вийшли смачними, пишними і привабливими в розрізі. І, головне, без особливих зусиль.
З Великоднем!