Великодня лимонна паска
Напередодні світлого свята Великодня хочу запропонувати Вам прекрасну альтернативу класичній пасці на дріжджах. Моя паска готується набагато швидше і простіше, а на смак виходить дуже оригінальною. Гості часто думають, що в її складі є сир. Рецепт цієї нестандартної паски з'явився в моєму арсеналі рівно рік тому, коли я, будучи годуючою мамою, дотримувалася строгої дієти з виключенням молочних продуктів, на які у доньки алергія. До того ж, не люблю я класичні паски. Отже, розповідаю свій рецепт.
Інгредієнти:
борошно пшеничне - 350 г;
цукор пісок - 200 г;
куряче яйце - 4 шт.;
розпушувач тіста - 8 г;
масло рослинне - 150 мл;
лимон - 1 шт.;
цукрова пудра - 60-80 г;
декоративне посипання для випічки - за смаком.
Кулінарний рецепт паски.
Лимон миємо, зрізаємо шкірку (за бажанням), ріжемо на дрібні шматочки, видаляємо кісточки, подрібнюємо лимон блендером. 1 столову ложку лимонного пюре залишаємо для глазурі.
Потім збиваємо 3 яйця зі склянкою цукру.
Збиваємо міксером на високій швидкості, поки не з'явиться піна.
Додаємо лимонне пюре. Просіваємо в суміш борошно, змішану з розпушувачем.
Замішуємо тісто міксером до однорідного стану. Потім вливаємо в тісто олію.
Знову добре замішуємо міксером. Тісто виходить досить густе.
Викладаємо його у форму для випічки паски. Форму заповнюють на 2/3, так як при випіканні тісто підніметься.
Ставимо деко в попередньо розігріту до 180 градусів духовку на 50 хвилин. Далі оцінюємо готовність паски дерев'яною паличкою. Якщо через 50 хвилин паска всередині сира, можна зменшити температуру до 100 градусів і доводити до готовності, перевіряючи кожні 5-7 хвилин. У мене в цей раз у високій формі паска випікалася 55 хвилин при 180 градусів і 10 хвилин при 100 градусів. Коли паска буде готовою, дістаємо її з духовки і даємо охолонути у формі. Верхівка завжди тріскається при випіканні, але це не заважає красиво прикрасити.
Поки паска остигає приготуємо глазур. Для цього Вам знадобиться 1 яйце, цукрова пудра (60-80 г) і столова ложка лимонного пюре, що залишилося. Білок відокремлюємо від жовтка.
Просіваємо через сито цукрову пудру. Щоб глазур була погустіше і міцніше, треба взяти 100 г цукрової пудри. Я хотіла отримати менш солодку глазур, тому взяла 60 г.
Додаємо столову ложку лимонного пюре, що залишилося.
Збиваємо все міксером на високій швидкості до появи піни. Глазур готова.
Після цього відразу наносимо глазур на остиглу паску. Так як я пекла в спеціальній паперовій формі для паски, то перед нанесенням глазурі я її зняла.
Через пару хвилин можна прикрашати паску. Я використовувала декоративне цукрове посипання.
Ось така паска у мене вийшла - з ноткою лимона, дуже ароматна, ніжна, не суха і не волога.
З наступаючим світлим святом Великодня!