Паски з віденського тіста
Паски невід'ємна частина Великодня, хтось купує магазинні паски, зараз з цим немає проблем, вони в магазинах на будь-який смак і розмір. Але мені більше подобається пекти самій. Хочу запропонувати Вам спекти паски за дуже простим рецептом, я печу за цим рецептом вже не перший рік, паски виходять просто чудові.
Інгредієнти:
яйця курячі - 6 шт.;
цукор пісок - 500 г;
масло вершкове - 300 г;
дріжджі свіжі - 50 г;
молоко - 0,5 л;
ванілін - за смаком;
сіль - 1-1,5 ч. л.;
борошно - 1,5 кг;
білок - 2 шт.;
лимонний сік - 1 ч. л.;
кондитерські прикраси - за смаком;
ізюм - 150-200 г.
Кулінарний рецепт пасок.
Приступимо до приготування. Тісто я завжди починаю робити з вечора, а вранці іншого дня додаю інгредієнти, що залишилися і печу паски. Це тісто мені подобається тим, що за ним навіть стежити не потрібно. Для першого етапу мені знадобляться курячі яйця в кількості 6 штук, 300 г вершкового масла (можна використовувати маргарин, але я їм не користуюся), 500 г цукрового піску, 50 г свіжих дріжджів і 0,5 літра молока. Для початку розтоплюю вершкове масло, я роблю це в мікрохвильовці, ви можете зробити будь-яким зручним для вас способом. Молоко підігріваю до теплого стану і розчиняю в ньому дріжджі.
В чашу міксера розбиваю всі яйця.
Всипаю цукор.
Збиваю масу до пишної білої піни.
В молочно-дріжджову суміш додаю тепле розтоплене масло (воно не повинно бути гарячим).
Вливаю збиті яйця з цукром.
Все добре перемішую.
На цьому перший етап закінчений, залишаю цю суміш на 8-10 годин в теплі, у мене каструля стояла просто на кухонному столі, у нас дуже жарко. Вранці опара виглядає ось так.
Я її перемішую і додаю інгредієнти, що залишилися. Сіль.
Ванілін.
Просіюю борошно.
Разом з борошном додаю промиті і обсушені родзинки.
Родзинки я заздалегідь заливаю хвилин на 5 окропом, промиваю і просушую на рушник. Вимішую руками тісто, чим довше вимішується тісто, тим смачніше будуть паски. Я вимішую близько 20 хвилин. Тісто виходить дуже м'яке, еластичне і блискуче.
Відразу ж готове тісто розкладаю по формам, я використовую паперові. З цієї кількості тіста виходить 3 паски грам 700-800 і 3 - по 350-400 грам.
Нам цього вистачає і собі, і родичів пригостити. Накриваю форми чистим рушником і залишаю в теплі для вистоювання на 1,5-2 години. Якщо вам потрібно, щоб паски підійшли швидше, можна включити духовку градусів на 40 і поставити форми в духовку. Паски, що підійшли я відправляю в заздалегідь розігріту духовку до 180 градусів. Великі паски печуться приблизно 40-50 хвилин, середні 30-40 хвилин. Але духовки у всіх різні, потрібно обов'язково стежити, як тільки скоринка добре зарум'янилася, потрібно витягувати. Ось такі рум'яні пасочки вийшли.
Для глазурі збиваю охолоджені білки (2 штуки) з цукром за смаком (або цукровою пудрою) і додаю трохи лимонного соку. Глазур виходить білосніжна і гладка.
Готовою глазур'ю промазую верхівки пасок і прикрашаю.
Різати будемо тільки вранці, тому розрізу поки немає. Всім смачних і ароматних пасок і всього самого доброго в це світле свято!