Паска з родзинками і мигдалем
У цьому рецепті я поділюся своїми пасочками, які готую вже не в перший раз і своїми ідеями прикраси пасок.
Інгредієнти:
мигдаль - 100 г;
борошно - 700 г;
молоко - 250 мл;
сіль - 0,5 ч. л.;
цукор пісок - 150 г;
цукрова пудра - 90 г;
сухі дріжджі - 7 г;
ізюм світлий - 100 г;
яйця курячі - 4 шт.;
масло вершкове - 200 г;
білки яєчні - 2 шт.
Рецепт Великодніх пасок.
Приступимо. Відміряємо 7 грамів сухих дріжджів.Трохи підігріваємо 250 мл молока.
В молоко додаємо 2 столові ложки цукру, 100 г борошна і дріжджі.
Добре перемішуємо і ставимо в тепле місце, накривши бавовняним рушником.
Тісто. Коли опара підніметься, збиваємо білки з дрібкою лимонної кислоти або лимонним соком до стійких піків. Розтираємо масло, цукор, жовтки і сіль. В опару додаємо масляну масу. Розмішуємо. Потім збиті білки. Перемішуємо. Додаємо 500-600 грам борошна (багато що залежить від якості, у мене звичайна). Вимішуємо руками, поки не почне відлипати від стінок посуду і рук. Ставимо в тепло, накривши рушником.
Родзинки і мигдаль. Поки тісто піднімається, перебираємо, промиваємо, обсушуємо на серветці родзинки. Перед тим, як відправити тісто перемішуємо з 1 чайною ложкою борошна (можна 1 пакетик ваніліну додати). Робиться це для того, щоб родзинки рівномірно розподілилися в тісті.
Мигдаль я не чищу, мені так подобається більше.
Подрібнюю не дуже дрібно.
Ось і тісто піднялося. Вмішуємо в тісто родзинки і мигдаль.
Форми. Викладаю на 1/3 в підготовлені форми. У мене паперові форми. Їх не потрібно змащувати маслом.
Залишилося трохи тіста, катаю з нього жгуктики, ріжу уздовж навпіл
Скручую спіральки, які з'єдную в кільце. Вийде відмінна подушечка для великоднього яєчка.
Залишаємо підніматися. Мінімум до 2/3 форми. Випічка. В прогріту до 180 градусів духовку відправляємо наші пасочки мінімум на 1 годину. У мене вони невеликі, пеклися 70 хвилин. Ось такі рум'яні красені вийшли.
Пишні.
Ну і наші колечка. Їм на приготування вистачило 50 хвилин.
Мою улюблена пасочка-грибочок. Випікаю я її постійно - люблю за форму. Для цього потрібна звичайна пряма чашка. При випіканні тісто виходить за краї і залишається "шапкою" і виходить ось таке чудо!
Глазур №1. Найпоширеніша і найулюбленіша для пасок. 2 білки відділяємо від жовтків.
Збиваємо з цукровою пудрою.
До густого стану. Я перевіряю на поверхні паски - капаю на неї, якщо крапля рівненько зовсім трохи розтікається, має білий глянцевий колір - то все! Глазур готова!
Покриваємо паски глазур'ю. Бажано поки вони ще теплі або навіть гарячі. Так глазур швидко висохне і не буде липкою. Тут є тільки одне "АЛЕ", якщо ви хочете прикрашати посипкою, то робити це потрібно негайно, інакше глазур засохне і до неї нічого не прилипне.
Розпис. Прикрашати посипанням і квіточками з мастики набридло. Вирішила в цьому році випробувати гелеві барвники. Кольори дуже яскраві: глянсові або перламутрові на вибір. Вирішила скромненько нанести головну символіку цього свята.
На цій пасці можна побачити і крапельки шоколаду.
А це крихта курча. Малювати його дуже просто - два кола, очі, носик, крильця, хвостик і ніжки. Для яскравості травичка і метелик.
Глазур №2. У минулому році спробувала ось таку глазур - дуже сподобалася.
Готуємо її по інструкції: вміст змішати з 4 чайними ложками води і перемішати.
Поспішати не потрібно, збивати міксером теж. Пара хвилин спокійних помішувань ложечкою і глазур готова.
Цієї глазурі вистачає на 2 невеликі паски або одну велику. На фото нижче два способи нанесення: зліва-виклала дві ложечки глазурі по центру паски і дала розтектися (сильно не тече), праворуч - розрівняла ложкою - залишилися як бачите погрехи.
Прикрашаємо наші марципанові пасочки. Скромненько та зі смаком.
Ось такий святковий стіл у нас вийшов. Ну і звичайно важливо не забути про фарбовані яйця.
А ось і розріз:
Зі святом Світлої Пасхи!