Паска на воді
Паску я ніколи не пекла, в цьому році спеціально купила форму для випікання пасок і вирішила самостійно освоїти це ремесло. Прочитала багато рецептів, подивилася в холодильник і вирішила зробити паску з того, що було. Забіжу вперед, паска вийшла повітряною, ароматною, смачною! Тому розповім все по порядку, бо я все, що робила покроково знімала на фотоапарат і записувала.
Інгредієнти:
сіль - 0,25 ч. л;
цукрова пудра - 2 або 3 ст. л.;
ванільний цукор - 1 шт.;
вода - 130 г;
цукровий пісок - 100 г;
борошно пшеничне - 400 г;
дріжджі швидкодіючі - 0,5 пакетика;
маргарин вершковий - 50 г;
масло рослинне - 1 ч. л.;
яйце куряче сире - 3 штуки;
масло вершкове розм'якшене - 50 г.
Приготування паски на воді.
Беремо воду, додаємо дріжджі, перемішуємо.
Вода не повинна бути холодною! Краще тепла, але не гаряча. Воду, дріжджі і частину борошна перемішуємо, накриваємо рушником і ставимо "опару" підніматися хвилин на тридцять.
Поки "опара" підходить, ретельно змішуємо цукор і два яйця.
Заздалегідь розм'якшене вершкове масло і маргарин змішуємо з рештою борошна, в отримане тісто додаємо вже перемішане яйце з цукром.
Не забуваємо посолити тісто і додати ванільний цукор. Ще раз все ретельно перемішуємо.
До отриманого тіста додаємо вже "опару", що піднялася, тобто з'єднуємо обидві частини.
Ще раз перемішуємо і знімаємо підніматися наше тісто для паски.
Поки тісто піднімається, можна приготувати форму для випічки.
Форму для випічки змащуємо рослинним маслом, на дно заздалегідь вирізаємо кружок пергаменту. Аркуш паперу з пергаменту кладемо на дно форми і так само промазуємо рослинним маслом.
Тісто ще раз перемішуємо і кладемо в підготовлену форму для випічки паски.
Тісто має займати не більше 1/3 розміру форми. Знову накриваємо тісто (можна поставити в тепле місце), чекаємо поки буде підніматися протягом години. Одне яйце, що залишилося, беремо і відокремлюємо жовток від білка. Білок нам знадобиться для створення глазурі, а жовтком ми змастимо нашу паску, перед тим як поставити в духовку. Заздалегідь потрібно поставити білок в холодильник, щоб остудити. Отже наше тісто для паски піднімається, потрібно розігріти заздалегідь духовку до 180 градусів.
В жовток, додаємо одну столову ложку води і перемішуємо. Тісто, що піднялося до країв форми, змащуємо жовтком і ставимо в розігріту духовку.
Дуже важливо не відкривати духовку перші двадцять хвилин, інакше наша паска може просто впасти.
Готовність нашої паски можна перевірити звичайною дерев'яною паличкою (шпажкою) - якщо тісто не пристає, значить готово. Випікаємо близько 40-60 хвилин (дивлячись у кого як духовка працює і розмір форми, можна і довше).
Готову паску можна витягти з форми тільки після того, як вона охолоне. Паска остигає, ми готуємо глазур: беремо наш охолоджений яєчний білок з холодильника, збиваємо міксером, додаємо 2-3 ст. ложки дрібного цукру або цукрової пудри.
Отриману глазур наносимо на наша паску.
Ось і я до зустрічі Великої Пасхи готова!
Приємного апетиту!