Паска на сметані
Бачачи як мама і бабуся присвячували весь день приготуванням пасок, довго не наважувалася почати пекти їх самостійно. Тривалий час замість пасок пекла кекси, бісквіти і покривала їх глазур'ю. Але минув час, і тепер печу на Великдень тільки справжні дріжджові паски. На випічку цієї паски потрібні і сили і час і відповідний настрій.
Інгредієнти:
молоко 3,5% - 0,5 л;
сметана - 250 г;
масло вершкове - 100 г;
коньяк - 1 ст. л;
сіль - 1 ч. л.;
борошно - 2 кг;
ванілін - 1 пакет;
яйця курячі - 10 шт;
цукати - 300 г;
цукор пісок - 3 ст;
дріжджі - 2,5 пакетика;
масло рослинне - 50 мл;
цукрова пудра - 250 г.
Приготування паски на сметані.
Насамперед підготувати опару. У теплому молоці розчинити дріжджі, півсклянки цукру і півсклянки борошна.
Все гарненько розмішати вінчиком, укутати і поставити на 2 години в тепле місце.
Поки підходить опара відокремити жовтки від білків.
Збити білки і жовтки окремо. 3 білка я відразу відокремила для глазурі. У жовтки я додаю трохи цукру, так вони краще взобьются.
Вершкове масло розтопити в мікрохвильовці і остудити.
Як тільки наша опара буде готова, починаємо замішувати тісто. В опару додати збиті жовтки.
Додати збиті білки.
Сіль, ванілін, цукор, що залишився.
Горілку (коньяк).
Розтоплене вершкове масло.
Та сметану.
Добре збиваючи вінчиком, поступово додати просіяне борошно.
Додати цукати або родзинки і вимішувати тісто руками, змоченими олією хвилин 40-50! Ось тут справді буде потрібно сила.
Посуд з тістом укутати і поставити в тепле місце для підйому.
Поки тісто піднімається, приготувати форми для випічки. Я випікаю в звичайних кружках. З пергаменту вирізати кружечки по дну форм і смужки для бічних поверхонь. Папір змастити будь-яким жиром або маслом.
Тісто має піднятися двічі, після першої обминки тісто потрібно знову помісити, але вже не так довго, хвилин 15, знову укутати і поставити в тепло.
Після того як тісто піднялося другий раз, змоченими в олії руками, заповнити форми для випічки на 1/3. Дати тісту підійти у формах і відправити в духовку.
Випікати до готовності. Готовність перевірити штричкою.
Готові пасочки легко виймаються з форм.
Паски остудити і прикрасити за бажанням. Для глазурі збити цукрову пудру з відкладеними раніше, білками. З такої кількості тіста виходить 12 маленьких пасочок в кружках і 2 середніх (на фото).
Пасочка у розрізі.
Готово! Христос Воскрес!