Як приготувати суші
Зараз стало модним готувати суші в домашніх умовах, в ресторани не находишся, а хочеться бути в струмені новомодних віянь.
Переглянувши море відеороликів по приготуванню суші професіоналами, я зробила висновок для себе - суші має масу варіацій. Напевно з цієї причини страва японської кухні так міцно прижилася на наших кухнях - є де розгулятися фантазії. Без творчого пориву ми і суші приготувати не можемо.
В сучасних супермаркетах, та й не тільки, відкриті цілі відділи - все для суші. Ось там ми і запасаємося всім необхідним.
А знадобиться для приготування суші-норі (це морські висушені водорості) В пачці може бути 5 або 10 платівок.
Соєвий соус - можна вибрати такий, який вам більше підходить. У нас був класичний. Не завадить японський рисовий оцет - він солодкуватий на смак з приємним ароматом. В нашому варіанті яблучний оцет.
Рис для приготування використовують короткий круглий. Ось такий і візьмемо. Звичайно ж риба - лосось або тунець. Риба повинна бути сирою. Ні в якому разі замороженою. Для прикраси використовують масаго - ікру летючої риби. Це на ваш розсуд...
Для начинки ролів ще знадобляться свіжі огірки, авокадо, вершковий сир, крабові палички. Ще не завадить маринований імбир і японська гірчиця-васабі.
Для приготування суші в домашніх умовах дуже важливо правильно відварити рис. Його потрібно гарненько промити і залити холодною водою в пропорції 1:1. Дати воді закипіти на сильному вогні і зменшити вогонь до мінімуму і варити на слабкому вогні хвилин 11-12. Вода вся вбереться рисом, якщо ви залишите каструлю з закритою кришкою хвилин на 15.
Поки у нас настоювався рис, ми зробили заготівлю риби, сиру і крабових паличок. Їх різали соломкою. Особливого значення товщина не має – це на ваш розсуд і фантазію!
Для рису робимо заправку - на пару столових ложок теплої кип'яченої води щіпка солі, чайна ложка цукру, столова ложка або яблучного оцту, або японського рисового оцту... Заправку вливаємо в рис і перемішуємо.
Якщо у вас немає спеціального килимка для завертання ролів, можна легко замінити звичайним не занадто твердим картоном обтягнутим харчовою плівкою. У нас це як раз такий варіант.
Пластинку норі кладемо матовою стороною вгору і не неї рівномірно розподіляємо теплий рис. Товщина шару рису - знову ж, - політ фантазії і бажання кухаря.
Приблизно по центру робимо смужку з васабі. Тут головне не перестаратися. Але якщо ви любите дуже гостру їжу, то ... в ході практики зрозумієте, скільки потрібно покласти васабі, щоб розплакатися над суші.
Кладемо шматочки лосося.
Вершковий сир.
Крабові палички. Можна було ще додати свіжий огірочок або тонкі скибочки авокадо.
Тепер процес згортання ролів.
Залишену спеціально порожню смужку норі злегка змочуємо водою і загортаємо рол до кінця.
Ось готово!
Таким же чином заготовляємо інші роли.
Тепер залишилося тільки нарізати однаковими шматочками роли.
І помістити їх на блюдо.
У маленьких розетках подаємо соєвий соус і васабі.
Вчимося правильно тримати палички.
Приємного всім апетиту!