Святковий салат Гніздо глухаря
Салат «Гніздо глухаря» може стати прикрасою будь-якого святкового столу. Якихось особливих інгредієнтів для його приготування не потрібно, він привабливий своїм оформленням. Часу на його приготування витрачається чимало, але він того заслуговує.
Інгредієнти:
куряче філе – 350 г;
яйця – 4 шт.;
картопля – 2 шт.;
цибуля ріпчаста – 1 шт.;
огірки солоні або мариновані – 1 шт.;
сир твердий – 100 г;
майонез – 120 г;
сметана – 150 г;
олія (для смаження) – 1 склянка;
гірчиця – 0,3 чайної ложки;
часник – 1 зубок;
горіхи волоські – 20 г;
сіль, спеції – за смаком;
зелень – для прикраси.
Процес приготування салату.
Спочатку займемося підготовкою інгредієнти для салату. М'ясо вимиємо, посолити, посиплемо спеціями і поставимо готуватися в пароварку. Відварити яйця, охолодити.
Вимиємо і почистимо картоплю. Наллємо у глибоку сковороду олію і поставимо на середній вогонь. Коли олія нагріється, поступово будемо натирати картоплю на тертці і обсмажувати у фритюрі. Додавати картоплю слід маленькими порціями, щоб вона сильно не злипалася. Можна натерти картоплю на різних терках, щоб «гніздо» виглядало цікавіше.
Після обсмажування картоплю викладаємо на серветку, щоб стік зайвий жир. В цей же момент можна присолити.
Готуємо інші складові.
Нашаткуємо дрібно цибулю і заллємо окропом, додавши половину чайної ложки оцту, для видалення гіркоти і додання пікантності. Але, це справа смаку.
Змішаємо сметану з гірчицею, а потім додамо 100 г майонезу. Вийшов соус для нашого салату.
Готову і охолоджену курку розрізаємо впоперек волокон, а потім розділяємо її по волокнах.
Огірки ріжемо уздовж на пластинки, а потім тонкою соломкою. Укладаємо в сито, щоб стекла зайва рідина.
Сир натираємо на крупній тертці. Перед цим на 5 хвилин можна покласти його в морозильну камеру, в цьому випадку натирати його буде зручніше.
Охолоджені яйця чистимо, відокремлюємо жовтки від білків. Натираємо білки на середній тертці.
Починаємо збирати наш салат. Для цього на велике блюдо викладаємо у вигляді кола перший шар – куряче філе.
Далі викладаємо цибулю, попередньо віджавши її від рідини. Змащуємо майонезним соусом.
Наступним шаром йде смажена картопля. На шар ми витрачаємо приблизно 1/4 частини картоплі.
Наступний шар – порізані огірки.
На огірки викладаємо яєчний білок і змащуємо його нашим соусом. Більшу частину білка ми розподіляємо по колу, а в центрі тонким шаром.
Далі викладаємо сир. І знову, основна маса його піде на крайню частину, а в серединці у нас повинна утворитися ямка, де будуть знаходитися «яйця».
Для яєць – розминаємо жовтки виделкою. Видавлюємо часник. Додаємо подрібнені в блендері волоські горіхи (не дуже дрібні), так як вони нам дадуть «цяточки» на яєчках. Додаємо решту 20 г майонезу і все добре вимішуємо. Маса повинна вийти не рідка, щоб зліплені яєчка тримали форму.
При бажанні в цю суміш можна додати дрібно порізану зелень кропу.
Завершальний етап – прикраса. Навколо салату викладаємо смажену картоплю, середину вистилаємо зеленню і в неї викладаємо яйця.
Наш салат «Гніздо глухаря» - готовий.