Відкрити категорії

Житній хліб


Житній хліб

Інгредієнти:

житнє борошно грубого помелу - 2 склянки;
світле житнє борошно - 1 стакан;
ледь тепла вода - 375 мл;
суха житня закваска - 15 г (або 50 г домашньої закваски);
сухі дріжджі швидкого приготування - 7 г (або 20 г свіжих);
оливкової або інша олія - 1 ст. л.;
цукор і сіль - 1 ч. л.

Рецепт простого житнього хліба. Домашній ароматний житній хліб ідеально ріжеться і має прекрасний смак і на другий день після випічки.

Процес приготування житнього хліба.

  1. У велику скляну або металеву миску насипте 2 склянки житнього борошна або всього 280 г борошна (в одній склянці 250 мл міститься 140 г житнього борошна). Всипати 1 склянку світлого житнього борошна (140 г). Додати по 1 ч. л. солі і цукру. Потім додайте пакетик сухих дріжджів швидкого приготування вагою 7 г і 1 пакетик житньої закваски вагою 15 г.

    Також додайте в миску 1,5 склянки теплої води (температура не вище 35 градусів) і 1 ст. л. ніжного оливкового масла. Все ретельно перемішайте, поки інгредієнти повністю не змішаються. У вас вийде досить густе липке тісто для хліба. Не замішуйте тісто для житнього хліба, а трохи перемішайте, поки інгредієнти не об'єднаються в однорідне тісто!
    Готуємо тісто для житнього хліба - фото 1
  2. Накрийте тісто для житнього хліба бавовняною тканиною або фольгою і залиште підніматися на 2-3 години. Найкраще ставити в злегка розігріту духовку - температура не повинна бути вище 35 градусів. По закінченні цього часу тісто має збільшитися вдвічі. Вийде пухнаста і повітряна маса.
    Готуємо тісто для житнього хліба - фото 2
  3. Для випічки хліба будемо використовувати форму з внутрішніми розмірами 8 х 24 см. Кладемо аркуш паперу для випічки. Іноді я просто злегка змащую папір для випічки невеликою кількістю масла, а потім кладу всередину тісто. При перенесенні і розрівнюванні тіста воно, ймовірно, втратить легкість. Не хвилюйтеся, хліб знову підніметься прямо перед випічкою.

    Відкладіть тісто для другого підйому. На цей раз, вистачить 30-60 хвилин. Можна зверху змастити маслом і присипати насінням соняшнику або гарбуза. Можна трохи присипати кунжутом або лляним насінням.
    Викладаємо тісто для житнього хліба у форму
  4. Нижче фото готового до випічки хліба. Форму з готовим до випічки житнім хлібом поставити в розігріту до 185 градусів духовку. Вибирайте поличку нижче середньої (нагрів вгору-вниз). Випікайте хліб близько 60-65 хвилин.
    Готове тісто для випічки житнього хліба
  5. Ви можете дістати хліб з духовки відразу після випічки. Через кілька хвилин його також можна вийняти з форми і поставити на решітку, щоб випічка охолола. Найкраще нарізати житній хліб, коли він повністю охолоне, або навіть через день після випічки.
  6. Смачного!
Час приготування: 1 година
Час на підготовку: 4 години
Кухня: Українська
Опис: Житній хліб - рецепт приготування з покроковими фото
Калорійність: 207 Ккал
Рейтинг: 9/10 (голосів: 74)
Ключові слова: Несолодка випічка / Хліб

Житній хліб


Допоможи будь ласка нам, додай цей рецепт собі у соціальні мережі

Рекомендуємо кулінарні рецепти:
Додати коментар
Ваше ім'я:
Код:
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Введіть код:

Контакти: wagcooking@gmail.com