Відкрити категорії

Різдвяний калач з маком




Після тижневого посту, який передує Різдву, святковий стіл багатий достатком ситної і калорійної їжі і, звісно, тут не обходиться без здобної ароматної випічки, де головне місце займають калачі. Калач - це здобна булка, сплетена у вигляді коси, найчастіше з маком і медом.

Спробуємо відтворити святковий калач - кулінарний шедевр своїми руками і побалуємо домашньою випічкою рідних, та й гості не залишаться байдужими. Для початку зробимо дріжджове тісто. А так як призначення випічки - Різдвяний стіл, значить, і тісто має вийти здобним, повітряним, святковим. Молоко, яєчні жовтки, масло, коричневий цукор допоможуть нам у цьому.

Інгредієнти:
борошно - 800 г;
молоко - 300 мл;
мак - 150 г;
мед - 3 ст. л;
дріжджі пресовані - 25 г;
цукор коричневий - 75 г;
яйця курячі - 2 шт.;
масло вершкове - 100 г.

Як приготувати Різдвяний калач з маком.


У глибокій тарілці в невеликій кількості теплої води розведемо дріжджі. Щоб гра дріжджів пішла швидше, додамо по ложці цукру і борошна. Окремо, яєчні жовтки розітремо з цукром. Коричневий цукор зробить готовий калач ароматним. А так як цей вид цукру солодкий по-справжньому, перемішати його з білим в пропорції 1:1.

1


Розтопимо вершкове масло, наллємо норму теплого молока, додамо в яєчну суміш, перемішати.

2


Суміш з'єднаємо з дріжджами, знову ретельно розмішуємо.

3


У просіяне борошно додати половину чайної ложки солі, замісимо м'яке тісто.

4


Дріжджове тісто має піднятися, для цього прибираємо його в тепле місце. Час - на 1,5 години, за цей час тісто кілька разів обминаємо. Займемося начинкою. В ситі з дрібними осередками водою промиваємо 100 г маку, даємо стекти воді.

5


Якщо мед густий, його слід розтопити. У рідкий мед, додаємо мак і уварюємо, при постійному помішуванні, протягом 10 хвилин. Перед нанесенням, начинка повинна охолонути, тому тимчасово прибираємо її в холодне місце.

6


Тісто вийшло дуже пухнастим, уявляю, які будуть готові калачі, слиновиділення вже почалося.

7


Норма продуктів розрахована на дві булки. Розділимо і тісто і начинку на дві рівні частини, можна приступати до виготовлення першої булочки. Першою, я вирішила зробити звичайну плетінку. Розкачуємо тісто, рівномірно наносимо начинку і скручуємо в рулет. Добре защипуємо і злегка подовжуємо ковбаску.

8


Скрутимо по спіралі і з'єднаємо два кінця. Можна сказати, що перший калач готовий.

9


Другий калач зробимо трохи по-іншому. Решту тіста розділимо на дві частини.

10


Кожну частину окремо розкотимо, нанесемо начинку, скрутимо в джгут.

11


Дві отримані ковбаски защипнемо і сплетемо в косу, сформуємо коло.

12


Щоб коло вийшов порожнистим, в центрі поставимо паперовий стаканчик. У кого є форма для шарлотки, бажано використовувати її.

13


Калачі прибираємо на 15 хвилин у тепле місце для підйому, прийшов час включити духовку. Перед запіканням на поверхні випічки зробимо надрізи. Запікаємо 20-25 хвилин, температура 170 градусів.

14


Через 10 хвилин, дістаємо калачі, змащуємо сумішшю жовтка і води і відправляємо назад в духовку допікатися до утворення красивої рум'яної скоринки.

15


Готову випічку посипаємо цукровою пудрою, і вирушаємо в гості до кумів. Калачі вийшли Різдвяно казковими - здобні, пишні, ароматні.

16


Смачного!


Різдвяний калач з маком
Рекомендуємо кулінарні рецепти:
Додати коментар
Ваше ім'я:
Код:
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Введіть код:

Контакти: shefkuhar2@gmail.com