Сік з яблук
Серед усього процесу консервування продуктів на зиму, особливо слід виділити заготівлю яблучного соку. Принаймні, для мене це зовсім окремий процес з окремою історією.
Сік з яблук можна отримати двома шляхами, умовно: перший шлях - соковижималка (всіляких видів і принципів дії) і другий - соковарка. Скажу відразу, яблучний сік на зиму я готую тільки в соковарці!
Соковарка розв'язує руки - сік капає сам, помаленьку, і головне, одержаний сік не треба фільтрувати, ні стерилізувати спеціально. Досить довести до кипіння, щоб розчинився цукор і можна закривати тільки в банки. І ще, важливо і те, що в соковарці можна готувати невеликими порціями.
Інгредієнти:
- яблука 1 кг;
- цукровий пісок 180 г;
Як приготувати сік з яблук на зиму.
Яблука промити під проточною водою.
Подрібнити чисті яблука, відокремивши від них серцевину з кісточками.
Засипати друшляк від соковарки подрібненими яблуками.
Посипати зверху на яблука половиною необхідної кількості цукру.
Наповнити водою нижню частину соковарки.
Встановити в неї другу каструлю для збору соку. У неї є отвір посередині для створення парового простору. І підставити під трубочку глибоку чашку, щоб в неї стікав сік.
Вставити зверху в другу каструлю друшляк з подрібненими яблуками.
Накрити кришкою і включити сильний вогонь.
Залишити соковарку на вогні, поки з трубочки не перестане капати сік (це приблизно хвилин 40).
Промити добре під проточною водою кришку з банкою.
Стерилізувати помиті кришки з банкою протягом 25 хвилин.
Перелити зібраний яблучний сік в каструлю і додати половину цукру.
Довести до кипіння і повного розчинення цукрового піску.
Залити доверху в гарячу банку гарячий яблучний сік.
Закатати щільно кришку.
Шалено смачний натуральний яблучний сік готовий!
Сік з яблук на зиму виходить сильно концентрований. При подачі, за бажанням, його можна розбавляти кип'яченою водою.
Яблучний сік напевно найпопулярніший сік в наших широтах. І найкорисніший! А вже порівнювати натуральний сік власного виробництва з промисловими рідинами з концентратів навіть сенсу не має.
Щоб там виробники не писали на своїх етикетках, все одно свій сік з яблук це сік з яблук! З вітамінами і мікроелементами, які нам життєво необхідні в студену зимову пору.