Кавказька кухня кулінарні рецепти.
Поняття «кавказька кухня», вже дуже усереднене і узагальнене. Під ним маються на увазі кулінарні кухні і традиції трьох кавказьких кухонь - Вірменії, Азербайджану та Грузії.
Найдревніша на Кавказі - вірменська. Традиційним кавказьким стравам надає специфічний смак, в першу чергу, посуд, в якій і готують їжу. Вона частіше глиняна. У тонірі, в спеціальній кавказькій печі, готують овочі, каші, рибу та птицю. Можливо, з цієї причини назви багатьох страв пов'язані з назвою кавказького посуду, в якій вони приготовані, а не зі складом інгредієнтів, як це буває у європейських народів.
Скажімо, ці страви - путук, кчуч або тапак - це види глиняного посуду, які є і назвами супів і других кавказьких страв. Вірменська традиція потім перейшла і до грузинів з азербайджанцями. Між іншим, приготувати вірменські страви досить нелегко, оскільки побудовані вони на збиванні, фаршируванні і приготуванні пюре-і суфлеобразних мас, на які знадобиться чимало часу.
А ось ще одна особливість, зокрема вірменської - це роздільність різних операцій з наступним об'єднанням різних частин страв. І при цьому навіть з найпростіших кавказьких продуктів- з баклажанів і зелених помідорів, з гарбуза і незрілих волоських горіхів, з кавунових кірок - можна приготувати самі оригінальні вишукані кондитерські кавказькі страви. У ряді страв ті ж продукти - спочатку вони можуть бути обсмажені, потім відварені і в духовці протушкувати. Тому і тануть у роті.
Серед кавказьких кухонь азербайджанська - у світі одна з найцікавіших. Тут всі прийоми їжі - сніданок і обід з вечерею - починаються завжди з чаювання. Потім подаються закуски, підсмажені кислі фрукти, потім супи, плови і десерти. Майже 3 години, а іноді і більше, триває, як і всі кавказькі трапези, класичний азербайджанський обід. Плов тут, як і взагалі на Кавказі, вважають головною стравою. У Росії його готують завжди з м'ясом, а на його історичній батьківщині кладуть солодкі сухофрукти, яйця або навіть трави. І вживають їжу цю зовсім по-іншому.
В азербайджанській кухні, до речі, понад 30 найменувань перших страв - м'ясні (піті, кюфта-бозбаш, шорба і інш.), Страви, які готують тут з кислого молока із зеленню (довга і овдух, дограмач і Балви і інш.). Місцеві супи, на відміну від росіян, готують більш густими. А ряд національних страв є одночасно першим і другим кавказькими стравами. До кавказького столу окремо подадуть кавказький бульйон, потім інше, як друга страва - м'ясо, горох і картоплю.
Лише в Грузії кавказька кухня готує справді гостру їжу. Так пекучий червоний перець подекуди потроху додається майже в кожна страва, але більш всього в аджику. А десь з гострого готують менше, послаблюючи пекучість приправ і додаючи в кавказькі страви товчені горіхи. Без яких, до речі, грузинський стіл майже неможливо уявити.
Досить часте і у великій кількості вживання сирів - відмінна риса традиційної кавказької кухні, в даному випадку грузинської. Тут їх кладуть в супи і гаряче. Дуже тут поширені і м'ясні кавказькі страви і найрізноманітніші соуси.
Найдревніша на Кавказі - вірменська. Традиційним кавказьким стравам надає специфічний смак, в першу чергу, посуд, в якій і готують їжу. Вона частіше глиняна. У тонірі, в спеціальній кавказькій печі, готують овочі, каші, рибу та птицю. Можливо, з цієї причини назви багатьох страв пов'язані з назвою кавказького посуду, в якій вони приготовані, а не зі складом інгредієнтів, як це буває у європейських народів.
Скажімо, ці страви - путук, кчуч або тапак - це види глиняного посуду, які є і назвами супів і других кавказьких страв. Вірменська традиція потім перейшла і до грузинів з азербайджанцями. Між іншим, приготувати вірменські страви досить нелегко, оскільки побудовані вони на збиванні, фаршируванні і приготуванні пюре-і суфлеобразних мас, на які знадобиться чимало часу.
А ось ще одна особливість, зокрема вірменської - це роздільність різних операцій з наступним об'єднанням різних частин страв. І при цьому навіть з найпростіших кавказьких продуктів- з баклажанів і зелених помідорів, з гарбуза і незрілих волоських горіхів, з кавунових кірок - можна приготувати самі оригінальні вишукані кондитерські кавказькі страви. У ряді страв ті ж продукти - спочатку вони можуть бути обсмажені, потім відварені і в духовці протушкувати. Тому і тануть у роті.
Серед кавказьких кухонь азербайджанська - у світі одна з найцікавіших. Тут всі прийоми їжі - сніданок і обід з вечерею - починаються завжди з чаювання. Потім подаються закуски, підсмажені кислі фрукти, потім супи, плови і десерти. Майже 3 години, а іноді і більше, триває, як і всі кавказькі трапези, класичний азербайджанський обід. Плов тут, як і взагалі на Кавказі, вважають головною стравою. У Росії його готують завжди з м'ясом, а на його історичній батьківщині кладуть солодкі сухофрукти, яйця або навіть трави. І вживають їжу цю зовсім по-іншому.
В азербайджанській кухні, до речі, понад 30 найменувань перших страв - м'ясні (піті, кюфта-бозбаш, шорба і інш.), Страви, які готують тут з кислого молока із зеленню (довга і овдух, дограмач і Балви і інш.). Місцеві супи, на відміну від росіян, готують більш густими. А ряд національних страв є одночасно першим і другим кавказькими стравами. До кавказького столу окремо подадуть кавказький бульйон, потім інше, як друга страва - м'ясо, горох і картоплю.
Лише в Грузії кавказька кухня готує справді гостру їжу. Так пекучий червоний перець подекуди потроху додається майже в кожна страва, але більш всього в аджику. А десь з гострого готують менше, послаблюючи пекучість приправ і додаючи в кавказькі страви товчені горіхи. Без яких, до речі, грузинський стіл майже неможливо уявити.
Досить часте і у великій кількості вживання сирів - відмінна риса традиційної кавказької кухні, в даному випадку грузинської. Тут їх кладуть в супи і гаряче. Дуже тут поширені і м'ясні кавказькі страви і найрізноманітніші соуси.