- Переглянути -
Переглянуло: 1321   |  Коментарів 2
- Переглянути -
Переглянуло: 1038   |  Коментарів 0
- Переглянути -
Переглянуло: 766   |  Коментарів 0
- Переглянути -
Переглянуло: 994   |  Коментарів 0
- Переглянути -
Переглянуло: 687   |  Коментарів 0

Гарніри кулінарні рецепти.

Саме слово «гарнір» має французьке походження і спочатку служило поняттям прикраси будь-якого основного блюда. В даний час, гарніри входять до складу гарячих страв, як доповнення їх смакових властивостей і зовнішнього вигляду. Основна роль гарніру полягає у збалансуванні вмісту жирів в основних блюдах. Зазвичай, в якості гарніру використовуються різні види круп, макаронні вироби, а також овочі в сирому вигляді або ті, що пройшли термічну обробку.

При вирішенні проблеми, як смачно приготувати гарнір, необхідно пам'ятати про його оптимальне поєднання з різними видами основних страв. Наприклад, м'ясо або риба, тушковані в соусі, краще всього поєднуються з овочевим пюре, кашами і відварними макаронними виробами. Як правило, перед подачею на стіл, гарнір поливається соусом, отриманим з основної страви.

У деяких кухнях зарубіжних країн поняття гарніру дещо відходить від традиційного. Тут, насамперед, враховується співвідношення більшої і меншої частини страви. У таких випадках, гарніром вважається найменша частина.

Всі гарніри поділяються на прості і складні. У першому випадку, в їх склад входить лише якийсь один продукт. У другому випадку, як показують гарніри з фото, тут вже кілька складових продуктів, які можуть комбінуватися в різних поєднаннях. Зазвичай, для складного використовується три або чотири види овочів. Наприклад, смажена картопля добре поєднується з такими продуктами, як відварений зелений горошок, брюссельська капуста, квасоля і морква, пропущена в молочному соусі.

Слід враховувати не тільки поєднання всіх компонентів між собою, але і їх сумісність смакових якостей з основною стравою. Так, для смаженого м'яса відмінно підходять такі компоненти, як квашені овочі, смажена картопля і невеликі порції рису. Особливе місце займають гарніри, які подаються з холодними стравами.

У цих випадках гарнір вибирається залежно від виду страви. Оскільки самі холодні страви покликані сприяти збудженню апетиту, то і гарнір до них повинен мати солоний або гострий смак. Складовими його є маринади і соління, а також овочі, приправлені гострими соусами.

Крім того, правильно підібраний гарнір, надає холодним стравам апетитний зовнішній вигляд і покращує їх смакові якості. Ці властивості характерні для крабів, яєць, ракових шийок і інших аналогічних компонентів. Слід уникати тих складових, які категорично не підходять для холодних страв. Таким чином, правильно підібраний гарнір, надає будь-якому основного блюда виразність і сприяє посиленню його смакових якостей.