Як приготувати домашній сир
Самий смачний сир виходить з натурального цільного молока. Правда, зовсім не обов'язково він буде жирний. Якщо зняти з кислого молока сметану, він виходить практично знежиреним.
З трилітрової банки можна зняти сметани 200-300 г. Це залежить і від жирності молока, і від пори року і від температури на вулиці і від умов, в яких скисав кисляк. Якщо взяти банку молока, охолодити її і поставити, то у вас обов'язково вийде ця кількість сметани.
Знімати сметану і варити сир можна, коли при погойдуванні банки поверхня не тремтить (або майже не тремтить). Це говорить про те, що вершки перетворилися на густу сметану.
Так як я спочатку не планувала варити сир і кисле молоко у мене з двох різних банок, у мене сметани не вийшло. Відповідно, кисломолочний сир у мене вийшов жирний. Ну, не буду заглиблюватися, найголовніше тут – не переварити. Переварений сир виходить резинистим. Також не бажано заморожувати кисляк, так як зварений з такого кислого молока сир виходить дуже розсипчастим, у вигляді дрібної крупи.
Інгредієнти:
3 л незбираного молока чи кисляку з нього, як у мене.
Час приготування: близько 24 годин без урахування часу на утворення кислого молока з молока (2-3 години на безпосереднє варіння, 3-5 годин на охолодження, від 12 годин на стікання сироватки).
Приготування домашнього сиру.
Коли у мене був готовий кисляк, я поставила банку в духовку.
Включила пальник на самий мінімум і залишила двері відчиненими.
Термометра у мене немає, щоб виміряти отриману температуру. Має бути «майже гаряче». Думаю, виходить 80 градусів. При нагріванні з кислого починає утворюватися сирний згусток і відділяється сироватка.
Через деякий час сироватки стає більше.
Коли сироватка набуває жовтувато - зеленого відтінку, можна вимикати. Даємо вмісту банки повністю охолонути і відкидаємо на тканину або декілька шарів марлі.
Зав'язуємо і, або підвішуємо для того, щоб стікала сироватка, або кладемо під прес.
Через півдоби або добу сир готовий.
Вихід сиру з 3-х літрів молока — приблизно 0,5 кг. Приємного смаку!
