Згущене молоко в домашніх умовах
Якщо раніше до складу згущеного молока входили тільки незбиране молоко і цукор, то тепер навіть страшно читати з чого воно складається. У його складі крім пальмової олії можна знайти і ароматизатори, і всякі згущувачі, стабілізатори, загалом, речовин з позначкою «Е» можна знайти безліч.
Це улюблені ласощі дітей, яке тепер дитині давати страшно. І самому пробувати не хочеться. Але згадавши, як багато ще в радянські часи самі варили згущене молоко вдома, не з шкідливого продукту, а із-за дефіциту, то її можна приготувати і вдома. Правда, є в цій справі декілька негативних моментів:
1) варитися буде дуже довго - години півтори, а то й дві;
2) часто буває, що вона виходить кремового кольору;
3) її завжди буде мало, скільки б Ви не зварили.
Інгредієнти:
молоко - 1 літр;
цукор - 350 грам;
ванілін - за смаком.
Як приготувати згущене молоко.
Для того, щоб згущене молоко вийшло гарної якості потрібно купити жирне молоко, краще, звичайно, домашнє. Якщо ж Вам не вдалося на базарі купити таке, то в магазині беріть молоко з позначкою «біо» або цільне, а також вершки 20% жирності. При варінні згущеного молока, крім цілісного, додають ще і сухе, тоді буде потрібно менше часу для його приготування. Також наприкінці варіння можна додати ванілін (кому цей аромат за смаком).
Тепер про те, як приготувати домашнє згущене молоко. Щоб приготувати згущене молоко за цим рецептом, потрібно взяти широку товстостінну каструлю, налити в неї молоко і вершки (1:1), якщо не вдалося купити домашнього і випарювати на дуже слабкому вогні молоко, поки його первинний об'єм не зменшиться в два рази.
Коли це станеться, додайте в молоко цукор або цукровий сироп, що більш переважно. І варіть ще деякий час (до 30 хвилин), в залежності від того, якої густоти Ви хочете згущене молоко.
Якщо Ви хочете, то можете закатати її в банку, так можна зберігати кілька місяців.
З чого готується домашнє згущене молоко?
Справжній рецепт згущеного молока, на банці якої стоїть знак ДСТУ, складається всього з двох інгредієнтів: молока і цукру. Якщо знайдеш таке в магазині - хапай без зволікання. На жаль, магазинні етикетки рясніють різними добавками: рослинними жирами, вершковим маслом, ароматизаторами, ваніліном, стабілізаторами та консервантами. Це лакомство з таким складом, на жаль, і на смак буде далеке від ідеалу.
Як вибрати молоко для приготування в домашніх умовах?
Щоб приготувати домашнє згущене молоко, ти можеш використовувати як звичайне пастеризоване з пакету, так і сухе. Якщо вирішиш замінити звичайне сухим, простеж, щоб це дійсно було молоко, а не вершки, основані на рослинних жирах - тоді згущене молоко вийде несправжнім. Фахівці рекомендують і зовсім замінити звичайне молоко на не дуже жирні, першої свіжості вершки.
Як зберігати домашнє згущене молоко?
Якщо тобі хочеться приготувати відразу кілька банок, простерілізуй банки і розлий по ним свіжоприготовлене лакомство, закрити кришкою і поставити у холодне місце.