Паска - самий вдалий рецепт



Рецепт Паска на Великдень фото

Напередодні Великодня я вирішила поділитися рецептом паски, яким користуюся ось уже п'ятий рік. Пекти паски я почала років з 17. Пам'ятаю, мама на Великдень поїхала в санаторій, і ми з молодшими сестрами господарювали самі - вичитали в старій кухонній книзі рецепт, поставили опару. Тісто вийшло відро! Пасок теж. Ми, горді своїми кулінарними талантами, роздавали їх усім друзям і родичам. З тих пір пройшло багато років, і випічку я закинула.

І ось п'ять років тому, була куплена нова газова плита - перед Великоднем. І я вирішила випробувати нову духовку, а заодно показати синові, що його мати вміє пекти здобу. Перелопативши багато рецептів в Інтернеті, я зупинилася на одному з них, дещо вдосконаливши його. Результат перевершив всі очікування - паски за цим рецептом виходять просто дивовижні. Чесно скажу - ніколи не пробувала краще. А аромат просто зводить з розуму напередодні свята.

Інгредієнти:
борошно - 1 кг;
дріжджі - 50 грамів свіжих або 1 пакетик сухих (я пробувала обидва варіанти, різниці немає);
молоко - півтори склянки;
яйця - 10 штук;
цукор - 250 г (1 склянка);
вершкове масло (без рослинних добавок, бажано не менше 82% жирності) - 200 г;
ізюм - 100 г;
мелений мускатний горіх - 1/2 чайної ложки;
шафран (або куркума) - 1/2 чайної ложки;
мелений кардамон - 1 чайна ложка;
ванілін на кінчику ножа;
близько 30 г коньяку;
сіль - 1/2 чайної ложки.

Приготування вдалої Паски.

 

Рецепт Паска на Великдень фото

Почнемо. Кип'ятимо склянку молока, швидко змішуємо його з 100 г борошна за допомогою дерев'яної лопатки. Повинна вийти маса консистенції пластиліну.

Рецепт Паска на Великдень фото 1

Дріжджі розвести в половині склянки теплого молока, після цього додаючи туди 100 г борошна. Якщо у Вас сухі дріжджі - пакетик дріжджів (він зазвичай на 1 кг борошна) змішуємо з 100 г борошна і потім розводимо молоком.

Рецепт Паска на Великдень фото 2

Рецепт Паска на Великдень фото 3

Чекаємо 10 хвилин, потім ці суміші з'єднуємо, закутуємо і залишаємо на годину.

Рецепт Паска на Великдень фото 4

У мене тепле місце, куди я зазвичай ставлю тісто підходити - тепла підлога у ванній. Дуже зручно!

Рецепт Паска на Великдень фото 5

Поки опара підходить, поділяємо 10 яєць на жовтки і білки. У мене для цього є чудова ложечка:

Рецепт Паска на Великдень фото 6

Спочатку три білки збиваємо з цукром і сіллю.

Рецепт Паска на Великдень фото 7

Потім додаємо туди 10 жовтків, збиваємо дочиста. Білки, що залишилися частково підуть на глазур. Ще можна зробити безе або білковий омлет.

Рецепт Паска на Великдень фото 8

Після години наша опара піднімається.

Рецепт Паска на Великдень фото 9

Додаємо до неї половину яєчно-цукрової суміші і склянку борошна.

Рецепт Паска на Великдень фото 10

Накриваємо, залишаємо суміш підніматися ще на півтори години. Я зазвичай ставлю таймер і йду займатися іншими справами. Через півтори години додаємо другу половину яєчно-цукрової суміші, дві склянки борошна, кардамон, мускатний горіх, шафран або куркуму, ванілін, коньяк і місимо тісто. Поступово вливаємо розтоплене вершкове масло. Розмішуємо, залишаємо ще на годину. Миємо родзинки, обсушуємо його на рушник і обвалюємо в борошні.

Рецепт Паска на Великдень фото 11

Вмішуємо його в наше тісто і залишаємо ще на годину.

Рецепт Паска на Великдень фото 12

Після цього розкладаємо тісто по формах, заповнюючи їх приблизно на третину висоти. У звичайні формочки я на дно кладу папір для випічки, силіконові - не кладу. Форми у мене кілька нестандартні, але мене це не дуже бентежить, головне - смак.

Рецепт Паска на Великдень фото 13

Рецепт Паска на Великдень фото 14

Включаємо духовку, і поки вона гріється (до 170-180 градусів), даємо тісту ще трохи піднятися в формочках. Випікаємо близько 30 хвилин. Але, оскільки духовки у всіх різні, визначаємо готовність за допомогою дерев'яної палички.

Рецепт Паска на Великдень фото 15

Виймаємо, даємо хвилин 5 охолонути (якщо відразу вийняти із силіконової форми - може розвалитися) - і викладаємо остигати на м'яке.

Рецепт Паска на Великдень фото 16

В цей час готуємо глазур: збиваємо пару білків з дрібкою солі і декількома краплями лимонного соку. Частинами додаємо склянку цукру або цукрової пудри (з цукром я збивала з перервами - відволікалася на дитину, поки цукор розчинявся). Можна взяти готову глазур. Прикрашаємо наші паски. Зверху посипаємо посипкою (у мене була кольорова кокосова стружка).

Рецепт Паска на Великдень фото 17

Паски на смак просто неймовірні! Весь процес займає 6-7 годин, але ці паски не порівняти з покупними, і хоча б раз я рекомендую їх спекти, щоб порадувати себе і близьких і зрозуміти, якою має бути паска на смак. Удачі! І зі святом!




Допоможи будь ласка нам, додай цей рецепт собі у соціальні мережі

Рекомендуємо кулінарні рецепти:
Додати коментар
Ваше ім'я:  
Напишіть слово "Салат" без кавичок