Азу зі свинини
Існує безліч рецептів приготування азу. На місце головного інгредієнта претендують такі речі, які неможливо уявити. Серед них є тельбухи, конина, гриби, кальмари і навіть квасоля, але традиційним буде яловичина.
Азу є татарською стравою, і в традиційному рецепті для свинини немає місця. Але в сучасному світі, людям подобається вивчати національну кухню різних народів і підлаштовувати її під себе.
Інгредієнти:
томатна паста - 1 ст. л.;
свинина (м'якоть) - 400 г;
солоні огірки - 3 шт.;
петрушка - 6 гілочок;
помідор - 3 шт.;
цибуля ріпчаста - 1/2 шт.;
часник - 2 зубчики;
картопля - 1/2 кг;
сіль - за смаком;
перець чорний (мелений) - за смаком.
Покроковий процес приготування азу.
Фотографія з усіма необхідними інгредієнтами страви.
М'якоть свинини краще брати без жиру. Для того, щоб зручніше було різати свинину, необхідно її розібрати на сегменти або ж, якщо у вас цілісний гарний шматок, порізати його на невеликі прямокутники. М'ясо потрібно порізати брусочками.
Для готування азу нам потрібно глибока сковорода. Наливаємо трохи олії в сковороду і ставимо на вогонь. М'ясо викладаємо в ємність. Помішуючи тушкуємо на маленькому вогні.
Огірки, звичайно, краще брати домашні. У них і смак приємний і користі більше. Огірки ріжемо брусочками, не очищаючи від шкірки.
Цибулину, точніше її половину, розрізаємо навпіл і нарізаємо прозорими смужками.
У сковорідку до м'яса відправляємо огірки і цибулю. Перемішуємо.
Поки гаситься страва під кришкою, починаємо готувати помідори. Їх необхідно порізати кубиками. Помідори потрібні стиглі та соковиті.
Петрушку необхідно помити і струсити, щоб прибрати воду. Порубати петрушку потрібно не дуже дрібно, але і не «деревами». Часник нарізаємо тонкими пластинками.
Викладаємо в сковорідку ложку томатної пасти і добре перемішуємо її з м'ясом. Потім додаємо інгредієнти, що залишилися: нарізані помідори, січену петрушку, часник, мелений перець і сіль. Все перемішуємо і накриваємо кришкою. Тушкуємо 10 хвилин.
Рекомендації по приготуванню азу зі свинини.
- Особливе місце в рецепті азу займає перець. Вважається, що азу перекладається як «м'ясо у гострому соусі», а, значить, перцю повинно бути багато. Звичайно, це не табу і людям зі слабким шлунком, краще перець не додавати взагалі. Смак зміниться, але залишиться цікавим.
- Азу можна готувати в горщиках, а можна в мультиварці. У горщиках виходять порційні страви, а готувати в мультиварці останнім часом стало модно.
- Ще є думка, що готувати треба на томленому маслі, а не на рослинному. І для того, щоб відчути різницю треба відразу готувати два варіанти.
- Можна в азу додати моркву, крупно порізавши. Але тоді її необхідно смажити відразу з м'ясом.
- Деякі роблять спочатку гострий соус: сметану змішують з томатною пастою і бульйоном і додають багато перцю. А потім вже кладуть цей соус до м'яса з огірками. Або спочатку дають настоятися в цьому соусі огіркам, а потім вже туди додають обсмажене м'ясо з цибулею.