Шопський салат



Шопський салат


Шопський салат - це страва, яка має балканські корені. Як правило, його готують в Східній Європі, Болгарії, Молдові, Чорногорії, Україні. Особливо популярний салат в Болгарії, де є своєрідним аналогом грецького салату.

Зазвичай в його склад включають кольоровий болгарський перець, сичужні сири (бринза), стиглі томати, цибуля і свіжі огірки. Ще салат немислимий без зелені і пряних спецій. В якості заправки зазвичай використовують рослинну олію (оливкова і соняшникова), винний оцет і сіль.

Незамінний такий салат на вечерю, коли його їдять, запиваючи келихом напівсолодкого вина. Також добре йде це блюдо в якості закуски до національного болгарського напою - ракії.

До речі, салат шопський на відміну від грецького ріжуть дрібними шматочками і в кінці перемішують. Обов'язково посипають тертою бринзою.

В результаті отримуємо дуже красиве і смачне блюдо. А найголовніше - неймовірно корисне. Адже овочі - цінний джерело клітковини і вітамінів. А бринза забезпечує наш організм кальцієм та іншими мікроелементами.

Так що готуйте на здоров'я салат шопський. Ми приготуємо варіант правильного шопського салату, з дотриманням усіх необхідних умов.

Розрахунок продуктів на 2 порції

Інгредієнти:
помідори - 3-4 шт.;
огірки - 2-3 шт.;
перець (червоний, солодкий) - 1 шт.;
цибуля - 1/4 шт.;
бринза (краще болгарського виробництва) - 60-70 гр.;
оливки (для прикраси) - за смаком;
сіль, перець - за смаком;
оливкова олія - за смаком;
оцет (винний або бальзамічний) - за смаком.

Що тут готувати, запитаєте ви. Все нарізати, перемішати - ось і весь салат. Ну хіба що викласти ще шарами за кольорами болгарського прапора: помідори, перець, огірки та бринзу.

Але для приготування правильного шопського салат потрібно дотримуватися кілька умов.

По-перше - пропорція використовуваних інгредієнтів: 35% - помідори, 30% - огірки, 20% - перець, 10% - бринза і 5% - цибулю.

По-друге - обробка овочів (перець лише запечений, огірок без шкірки). В-третіх - певний спосіб нарізки.

І нарешті, цей салат потрібно готувати безпосередньо перед подачею на стіл. Повірте, якщо дотримати ці умови, то страва вийде дуже смачною. Отже, приступимо.

Як правильно приготувати Шопський салат.


Всі овочі добре миємо. Запікаємо перець у духовці приблизно 25-30 хвилин при температурі 190-200 градусів. Потім готовий перець загортаємо в пакет і залишаємо на 10 хвилин, щоб потім легко можна було зняти шкірку.

Дістаємо, очищаємо від шкірки і нарізаємо тонкими довгими смужками. Бринзу натираємо на крупній тертці.

11


Цибулю нарізаємо тонкими пір'ям. Оливки залишаємо цілими.

22


Помідори розрізаємо навпіл, потім кожну половинку ще на 3 частини.

33


Огірки очищаємо від шкірки, розрізаємо навпіл уздовж, потім кожну половину ріжемо товстими шматочками.

44


У великій мисці змішуємо помідори, огірки, перець і цибулю. Додаємо оцет і оливкове масло за смаком, перець і сіль (тут головне не перестаратися, якщо бринза сильно солона сіль можна взагалі не додавати).

55


Акуратно перемішуємо.

66


Викладаємо в порційні миски (в оригіналі такий салат прийнято подавати у великій мисці відразу на всіх), посипаємо бринзою і додаємо зверху пару оливок.

77


І все, приємного апетиту!




Допоможи будь ласка нам, додай цей рецепт собі у соціальні мережі

Рекомендуємо кулінарні рецепти:
Додати коментар
Ваше ім'я:  
Напишіть слово "Кухар" без кавичок