Варення з кизилу



Варення з кизилу


Погодьтеся, що кизилове варення не найпоширеніший вид солодощів. Частіше в нашій середній смузі варення роблять з того, що росте на дачній ділянці. Але для того, щоб урізноманітнити своє чаювання або випічку можна часом витратитися і на те, щоб купити ягоди, а потім приготувати з них таке смачне і корисне варення.

Інгредієнти:
кизил - 3 кг;
цукор пісок - 3 кг;
вода – 0,25 ст.

Спосіб приготування варення із кизилу.


Кількість кизилу для приготування може бути будь-яким, головне брати його в співвідношенні 1:1 з цукром. Що стосується води, то якщо ягоди під час дадуть потрібну кількість соку, то без неї можна обійтися, в будь-якому випадку не повинно бути зовсім небагато. Я варила варення з кизилу з кісточками. Для приготування взяла 3 кг ягід, і 3 кілограми цукрового піску відповідно.

11


Кизил перебираємо від хвостиків, що лопнули (якщо ягоди дуже стиглі) або зіпсовані плоди. Потім добре миємо і просушуємо. Плоди кизилу це досить кістляві фрукти, кісточка займає половину плоду.

І якщо кизил вам попався трохи недозрілий, то можна вийняти кісточки (попередньо кілька хвилин пропарити його). Але оскільки у мене він виявився вже дуже стиглий, то я вирішила варити варення разом з кісточками. Чистий підсушений кизил перекладаємо в тару, в якій потім будемо його варити. І краще, якщо це буде тазик або широка каструля, щоб швидше випаровувалася волога.

22


Потім засипаємо цукром плоди.

33


І добре перемішуємо все разом, з досвіду скажу, що зручніше робити це широкою дерев'яною лопаткою.

44


Потім присипавши суміш ще трохи цукром зверху залишаємо в такому вигляді на ніч, годин на 8-10-12 щоб кизил дав сік.

55


Через належну кількість годин ставимо наш тазик на середній вогонь. Якщо з якоїсь причини кизил дав мало соку, то на цьому етапі можна додати трохи води, щоб дати поштовх танення цукру.

66


Далі процес піде швидко. Цукор в лічені хвилини розтопиться і перетвориться в сироп. Доводимо майбутнє варення до кипіння, попутно знімаючи з нього ложкою пінку, що утворюється, пінки буде досить багато.

77


Зняту пінку можна покласти на тарілку, і після того, як вона охолоне і постоїть ще кілька годин по смаку вона буде схожа на м'яку пастилу фруктову - дуже смачно.

88


Довівши варення перший раз до кипіння, варимо його вже на повільному вогні приблизно 10-15 хвилин періодично помішуючи ложкою. Потім вимикаємо вогонь і залишаємо варення, щоб воно повністю охололо, а кизил добре просочився цукровим сиропом. У мене тазик повністю остигав приблизно за 6 годин.

Потім ще раз доводимо варення до кипіння, варимо ще хвилин 5-10 на повільному вогні, помішуючи, і знову вимикаємо і повністю охолодити. Власне на цьому етапі варіння вже готове, але сироп все ж ще рідкуватий. Тому я в третій раз довела варення до кипіння, ось так воно виглядало після цього.

99


Тут сироп став вже більш густим і тягучим. До того ж такий спосіб варіння в декілька заходів дозволяє зберегти більшість плодів цілими, не перетворивши наше варення в безформну масу. І потім розливаємо готове варення чистим ополоником у ж чисті скляні банки.

1010


У мене з 3 кг кизилу з 3 кг цукру вийшло чотири 700 грамові банки безпосередньо самого варення, і одна 700 г банка чистого кизилового сиропу, який після загустіння перетворився на надзвичайно смачний кизиловий джем.

Так, і не забудьте закрутити банки кришками, коли варення в них трохи охолоне! Всім приємного смаку!




Допоможи будь ласка нам, додай цей рецепт собі у соціальні мережі

Рекомендуємо кулінарні рецепти:
Додати коментар
Ваше ім'я:  
Напишіть слово "Салат" без кавичок