Ромова баба як в дитинстві



Ромова баба як в дитинстві


Напевно ви пам'ятаєте ті самі ромові баби, які продавали в шкільній їдальні, правда, це було так давно. Але смак тих самих булочок, перевернутих догори ногами і облитими цукровою помадкою з соковитим, просоченим цукровим сиропом довго лоскотав уяву. Смак тієї самої ромової баби довгий час згадувався, і в один прекрасний день я таки зважилася здійснити цей подвиг і спекла булочки.

Правда, щоб все вийшло правильно, довелося витратити на це все неділю, але результат того вартий! Таких смачних булочок я не пробувала вже давненько, до речі, довгий час думала, що це такі кекси! Готові повернутися в дитинство? Обіцяю, що у вас вийде, дуже сподобається всім домашнім.

Інгредієнти:
Для опари:
борошно пшеничне просіяне - 200 г;
тепла вода - 150 г;
дріжджі свіжі 10-12 г або сухі швидкі 5 г.

Для тіста:
підготовлена і дозріла опара;
200 г борошна;
100 г вершкового масла з високою жирністю (не менше 80%) або маргарину;
100 г цукрового піску;
3 невеликих яйця (у мене вийшло 80 г без шкаралупи);
1/3 чайної ложки морської солі;
ваніль;
родзинки - близько 75 г.

Для цукрового сиропу (просочення):
200 г цукрового піску;
200 г води;
віддушка (будь-яка, але не обов'язковий інгредієнт) — у мене домашнє десертне вино і кілька крапель есенції з ромом.

Для помадки (глазур-поливання):
250 г цукрового піску;
130 мл води.
неповна чайна ложечка лимонної кислоти або винного оцту.

Як зробити ромову бабу.


Приготуємо опару. Для цього знадобиться борошно, вода і дріжджі. Можна взяти сухі, я використовувала заморожені свіжі.

11


Борошно обов'язково потрібно просіяти, навіть якщо ви вже це робили, коли купили продукт. З часом все одно утворюються грудочки і позбутися від них простіше за допомогою сита.

22


Дріжджі я кинула в склянку з водою. Якщо ж ви вирішили взяти сухі, тоді розмішайте їх з борошном. У пакетику зазвичай 11 грамів, знадобиться половина.

33


Зробіть в борошні поглиблення і влийте дріжджі з водою. Мішала я силіконовою лопаткою, але і ложкою теж можна.

44


Опару збираю в клубочок і накриваю плівкою, залишивши в тепленькому місці на час від 1 до 3 годин для дозрівання.

55


Зазвичай цей час можна не вичікувати, визначивши готовність бульбашок, які вже не піднімають тісто, а лопаються і середина просідає. Це і є ступінь готовності тіста.

66


Підніміть плівочку. Ось така красива картинка з'явиться вашому погляду. Дуже схоже на супер дірчастий сир з сотнями ходів і печер. Опара по-справжньому дозріла.

77


Пора заготовку перетворити в тісто, додавши яйця, ваніль, масло, сіль, цукор і борошно (не забудьте і цю частину просіяти). Родзинки я тільки промила, не запарювала, але ви можете на пару хвилин залити окропом, але не перетримайте.

88


До борошна додати сипучі інгредієнти (цукор, ваніль, сіль) і розмішайте. Введіть яйця.

99


У процесі перемішування поступово додавайте масло, розм'якшене при кімнатній температурі. На цьому етапі тісто набуває таку консистенцію, що просто замішувати його не зручно, але дуже просто можна це робити витягаючи і складаючи, потім знову розтягуючи і складаючи. Роблять це коли масло вже введено, протягом 5 хвилин.

1010


Потім додайте родзинки, ретельно перемішавши з тістом. Мокрі родзинки можна обваляти в борошні, тоді вони рівномірно розподіляться по тісту і не будуть злипатися.

1111


В такому стані скачайте тісто в кулю, накрийте плівкою і залиште в холодильнику приблизно на годину.

1212


За цей час воно значно збільшиться в об'ємі і підросте. Ніколи не розуміла, як дріжджі в холоді працюють. Помісіть його трошки, обминаючи в основному. Потім ще на стільки ж поставте в холод.

1313


Тепер дістаньте його з холодильника, розділіть на порції і заповніть тістом на половину або 2/3, щільно прим'яти і підрівняти. Не забудьте змастити маслом форми. Використовуйте рослинну, або у випадку з вершковим — обов'язково припорошіть борошном. У вершковому маслі міститься рідина, яку вбере та сама мала частина борошна або крохмалю.

1414


В такому стані тісто залишають для підйому на годину, але я це роблю в духовці. Включаю режим розморожування (це 60 градусів за Цельсієм) і витримують 20 хвилин. Потім випікаю при 180 градусах близько 15-20 хвилин, постійно наглядаючи. Тут важливо правильно підібрати температуру і час. Якщо формочки великі, знадобиться більше часу на випічку, а можливо і температура.

1515


Ось як зарум'янилися! Дістаючи з духовки, відразу не дістаю з формочок. Залишаю під рушником хвилин на 10-15, потім дістаю і досушую кілька годин. Після перевертаю, накриваю рушником і витримують ще 5-8 годин. Ідеально залишити так на ніч, але не пересушіть!

1616


Приготування цукрової помадки. Її краще готувати за день до випічки кондитерських виробів. У каструльку насипати цукор, налити воду. Уменшіть вогонь і варіть, безперервно помішуючи. Цукрові кристали повинні повністю розчинитися, якщо цього досягти не вдається, додайте ще ложечку водички і далі мішайте не перестаючи, поки остання крупинка не розтане. Це дуже важливий момент, щоб маса стала однорідною до початку кипіння, адже потім цукор вже не розчиниться.

Якщо на стіночках залишилися кристалики, обов'язково зніміть їх, а якщо цього не вдається, скористайтесь кондитерським пензликом, намочивши його у воді. Переконайтеся, що в сиропі нема крупинок, накрийте кришкою і додайте вогню, варіть 2 хвилини. Тепер зніміть кришку, можна додати лимонний сік (я винний оцет вливала, соку не було). Варіть на помірному вогні до 115 градусів. Або до проби на м'яку кульку.

1717


Тепер про цю саму пробу. Знадобиться мисочка з холодною водою і уварюємо сироп. Періодично (раз в 20-30 секунд з певного моменту) капайте пару крапель сиропу в миску з холодною водою і намагайтеся пальцями зліпити з маси кульки. Якщо ліпити не з чого, тобто сироп тане у воді, варіть ще, якщо ліпиться і липне, значить, готово.

1818


Ось так виглядає «м'яка кулька». Щоб не переварити, в момент проби знімайте каструлю з вогню, адже дуже швидко сироп може стати карамеллю.

1919


Готовий сироп швиденько охолодіть. Для цього поставте на холодну водяну баню, безперервно помішуючи. Не перехолодіть, а то все застигне раніше часу.

2020


Охолоджувати до температури приблизно 50-60 градусів. За допомогою віночка збийте масу в помадку. Але не перестарайтеся! Для аромату влийте вино, ром, коньяк, трохи горілки або не додавайте нічого.

2121


Моє домашнє вино зробило помадку злегка рожевим, але це нормально. Дуже часто цю глазур підфарбовують у різні кольори або додають шоколад. Якщо нічого немає або не хочете змінювати смак, нічого не додавайте в помадку, так теж можна. А якщо вона покажеться густою, влийте чайною ложкою водичку. Далі її потрібно буде прибрати на ніч у холодильник. Для тих, хто не хоче возитися, ласкаво просимо в місцевий супермаркет, де вам запропонують готові помадки на будь-який смак і колір.

2222


Вранці помадка загусне і для поливання доведеться розігрівати, бо з вечора я її не залишаю в каструльці, а прибираю в поліетиленовий мішечок. Коли приходить час поливати вироби, намотую хвостик на ложку, на дно каструлі кладу відріз тканини або кухонну серветку, наливаю води, щоб покрити помадку і вмикаю вогонь.

Вода нагрівається і помадка розм'якшується. Зазвичай до кипіння воду не доводжу, періодично виймаючи мішечок і пробуючи пальцями, адже розминати теж корисно для рівномірності. Як тільки помадка доходить до потрібної кондиції, вимикаю вогонь.

2323


Кожну булочку з вузького боку наколоти зубочисткою. Крізь ці отвори проникатиме цукровий сироп. Зварити його простіше простого: з'єднати інгредієнти нагріти до повного розчинення цукру. Як правило, співвідношення цукрового піску і води 1:1.

2424


Найзручніше вмочати баби в сироп в глибокій піалі або чашці. Налийте трохи більше половини ємності сиропу, опустіть бабу вузькою стороною з дірочками вниз і потримайте 7-10 секунд, потім дістаньте і викладіть на тарілку дірочками вгору. Занурюючи прослідкуйте, щоб баба повністю покривалася сиропом для кращого просочення.

2525


Нехай ромові баби наберуться соковитості, потім дістаньте з води пакетик з помадкою і рясно облийте кожну, не шкодуючи. Для цього зробіть маленький зріз в кінчику пакетика. Якщо помадка гаряча, загорніть пакет в рушник.

2626


Помадка застигає дуже швидко, буквально за 5-10 хвилин. Якщо помадки у вас багато, не шкодуйте, наливайте побільше і в результаті ви зможете скуштувати ось таку красу!

2727


Повірте, результат того вартий!




Допоможи будь ласка нам, додай цей рецепт собі у соціальні мережі

Рекомендуємо кулінарні рецепти:
Додати коментар
Ваше ім'я:  
Напишіть слово "Кухар" без кавичок