Відкрити категорії

Київський торт




Інгредієнти:
Корж:
200 г білків;
50 г цукру;
1 пакетик ванільного цукру;
45 г борошна;
150 г горіхів;
185 г цукру.

Крем:
200 г цукру;
1 яйце;
150 мл молока;
250 г масла;
10 г какао;
1 пакетик ванільного цукру;
1 ст.л. коньяку.

Як приготувати Київський торт.


Заквасьте 200 г білків, залишивши їх на 12-24 години в теплому місці. На наступний день змішайте 45 г борошна, 150 г підсмажених і порубаних горіхів (кешью або фундук) і 185 г цукру.

1


Білки збийте в пишну піну як зазвичай, додайте 50 г цукру та 1 пакетик ванільного цукру, збийте ще раз добре.

2


У білки додайте суміш горіхів, акуратно перемішайте.

3

 

4


Розкладіть суміш у дві форми, вистелені папером. Важливо! Я використовувала дві форми - 23 і 20 см. Більший корж вам потім доведеться підрізати, і що вийде крихта, піде на обсипання торта. Можна використовувати також форми 23 і 25 см, торт буде трохи нижче. Середня висота коржа 2 см.

5


Випікайте при 150 градусів 2 години. Я не знаю що буде з масою, якщо її залишити на дві години, але думаю, що вона втратить свої властивості. Тому випікайте одночасно два коржа - наприклад, на двох рівнях в духовці. Якщо у вас немає такої можливості - збивайте білки окремо для кожного коржа, щоб маса не стояла. Готові коржі залиште на 12-24 години для зміцнення структури. І тільки потім відокремте папір. Готові коржі бежеві.

6


Крем Шарлот. Я готую трохи більше крему, ніж треба по ДСТУ. Масло дістаньте з холодильника (250 г). Приготуйте сироп. Змішайте 150 мл молока з 1 яйцем в каструлі. Важливо! Змішувати треба ретельно, і до додавання цукру, інакше жовток може згорнутися від цукру.

7


Всипте цукор, поставте на вогонь і доведіть до кипіння. Варіть 4-5 хвилин, на сиропі почнуть з'являтися бульбашки і він стане тягучим. Важливо! При такій концентрації цукру яйця не згортаються при нагріванні, так що варіть спокійно. Готовий сироп схожий за смаком і консистенції на згущене молоко.

8


Сироп перелийте в миску, остудіть, накривши плівкою.

9


Збийте масло в світлу масу з пакетиком ванільного цукру. Додайте по столовій ложці сироп, збиваючи кожен раз.

10

 

11


Відокремте 200 г крему, змішайте з двома чайними ложками з гіркою какао-порошку.

12


Збийте міксером.

13


В білий крем додайте столову ложку коньяку і збийте. Один корж (більший) покладіть на лист вощеного паперу. Промажте двома третинами, що залишився білого крему, і накрийте іншим коржем. Підріжте нижній корж, щоб торт був рівним.

14


Крихту зберіть і подрібніть. Боки торта промажте шоколадним кремом.

15


Кремом, що залишився, промажте верх торта.

16


Шоколадний і білий крем, що залишився, розкладіть по двом корнетикам і прикрасьте торт за бажанням. Боки обсипте крихтою.

17


В рецептуру входять фрукти в сиропі або цукати. Ось такий торт. Звичайно, після прикраси торт треба охолодити не менше двох годин.

Традиції з Київським тортом.

Чим славиться українська земля? Відомо чим - салом, борщем і «горілкою». Ласуни і гості столиці, одного разу побувавши в Києві, неодмінно додадуть до цього списку «Київський торт». Без покупки цього заповітного сувеніра не обходиться жодна туристична поїздка і жодне відрядження.

Якщо не привіз з Києва «Київський торт» - значить, майже даремно з'їздив. Повелася ця традиція ще з радянських часів, але тоді цей кондитерський шедевр було ой як важко дістати - це вам не якісь фінські чоботи, побутова техніка, куплена через профспілку, або меблі, придбані виключно по запису!
18

Втім, з часів Радянського Союзу багато чого змінилося. Меблів сьогодні хоч завались, а побутової техніки і того більше - були б гроші. А ось «Київський торт» так і залишився заповітним сувеніром, який гості столиці прагнуть привезти на рідну землю, і з яким кияни їздять в інші міста. Така ось їстівна «вічна цінність».

Історія появи Київського торта. Варіант перший.

Рік народження «Київського торта» - 1956. Місце народження - кондитерська фабрика імені Карла Маркса. Ніяких болісних пошуків, ніяких невдалих експериментів. Все, що потрібно для «відкриття» «Київського торта», - це одна маленька помилка! В один прекрасний день кондитери, як правило, займалися підготовкою партії яєчного білка - для бісквіта.
19

Справа рухалася по накатаній доріжці до тих пір, поки не виявилося, що якийсь роззява забув «заховати» яєчні білки в холодильник. Колеги, які прийшли на зміну, моментально прийняли рішення «ліпити з того, що було»: щоб приховати допущену помилку від пильного ока тодішнього керівника бісквітного цеху Костянтина Петренко, товариші кондитери випекли торт з вже наявного матеріалу.

Костянтин Микитович із задоволенням скуштував хрусткі коржі з затверділої піни, не допускаючи навіть думки про те, що така смакота могла з'явитися завдяки неуважності і розхлябаності його співробітників. Авторство «Київського торта», звичайно, надали керівнику. Однак це ще далеко не кінець «солодкої» історії.

Історія появи Київського торта. Варіант другий.

Справа в тому, що столичні ласощі за роки свого існування встигли обрости легендами, і не зрозумієш, де тут правда, а де вигадка. Так історія, що оповідає про створення «Київського торта», під номером два відкрито заявляє, що автором шедевра з безе була якась Надія Чорногор - учениця того ж таки Костянтина Петренко.
20

17-річна дівчина планувала поступати в медичний, але провалила іспити. Довелося йти працювати на «кондитерку». Спершу дівчинка навчалася «розмальовувати» торти, потім пішла вчитися «солодкої» майстерності, а вже після цього ні про який медінституті і мови бути не могло. «Київський торт», рецепт якого навіть сьогодні тримається в суворій таємниці, - теж її золотих рук справа.

Вічна рецептура Київського торта.

Виходить, що ось уже 55 років на Україні займаються виробництвом столичного сувеніра. За великим рахунком, «Київський торт» набагато старше своєї Батьківщини, але, незважаючи на досить шанобливий вік, його рецептура залишилася незмінною. Технологія виготовлення - зовсім інше питання. Вона-то якраз змін зазнала чимало.
21

Та це й на краще, адже невпинно розвивається науково-технічний прогрес зробив «Київський торт» тільки смачніше. І якщо в 70-80 - роках какао-порошок дозволялось замінювати на терту веллу, а горішки кешью і фундук - на тривіальний арахіс, то з 1999 року (а саме тоді фабрика імені Карла Маркса увійшла до корпорації Roshen) оригінальна рецептура була відновлена, і фундук повернувся на круги своя.

Оформлення Київського торта.

У кремового «оформлення» «Київського торта» теж є своя маленька передісторія. Ви ніколи не замислювалися, чому столичні ласощі оформляють саме так і ніяк інакше? У минулі часи кожна, хто прикрашала кремом, працювала в своєму стилі. Хотілося панночці малювати троянди - вона і малювала, а хотілося волошки - малювала волошки.
22

Технологи корпорації вимагали опитати покупців і з'ясувати, яке ж оформлення найбільш імпонує споживачеві. Так був вибраний еталон, той самий, з рожевими, блакитними і білими квітами і з шоколадною облямівкою. Макет еталона знаходиться на фабриці з метою попереджати «кремові вольності» майстринь.

Київський торт
Рекомендуємо кулінарні рецепти:
фото
Тетяна
як це заквасити білки?? дякую..
фото
admin
Щоб заквасити білки, їх треба залишити в теплому місці (можна біля батареї) на 12-24 години. В результаті на поверхні з'явиться трохи бульбашок.
Додати коментар
Ваше ім'я:
Код:
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Введіть код:

Контакти: shefkuhar2@gmail.com