Деруни з пастою з лосося



Деруни з пастою з лосося


Інгредієнти:
1 кг картоплі, 2 яйця, велика цибулина, сіль, перець, оливкова олія.
Для "лососевої" пасти: 200 гр солоного лосося, 4 столові ложки сметани, столова ложка хрону, шніт-цибуля (або зелений).

Приготування:
На дуже дрібній тертці натираємо спочатку цибулю, а потім картоплю.

У тертої картоплі добре віджимаємо зайвий сік (зливаємо його в баночку, доливаємо холодною водою і відставляємо баночку в сторону), вони тоді не будуть розповзатися і борошно не треба добавляти. Вбиваємо яйця, солимо, перчимо і добре перемішуємо. Порційною ложкою викладаємо на розігріту сковороду з оливковим маслом. Обсмажуємо.

Робимо пасту з лосося. Відправляємо лосось, сметану й хрін в блендер.
Перемелюємо до потрібної консистенції. Дрібно ріжемо шніт-цибулю або зелену (перо). Перемішуємо все разом, за бажанням додаємо червону ікру.
Але, і без - чудово.

Подаємо з гарячими драниками.

Декілька цікавих слів про деруни:

З кожною країною у людини пов'язані особливі гастрономічні асоціації, наприклад Франція - шампанське і жаб'ячі лапки, Болгарія - банниця, Узбекистан - рисовий плов, Україна - вареники, а Білорусія неодмінно асоціюється з драниками. Може бути, при екскурсі в історичне минуле, виявиться, що саме в Білорусії вперше були винайдені картопляні оладки, однак сьогодні це блюдо є національним в більшості слов'янських країн (Україні, Росії, Польщі), також воно популярне в Ізраїлі, а в інших країнах є дуже схожі на деруни, страви з картоплі (наприклад, американські хаш браун).

Деруни, драники, какоркі як тільки не називають оладки, головним компонентом яких є терта картопля. Якщо прибрати національний колорит з називання, то в результаті ми одержимо картопляні оладки, а назву свою вони отримали від основної операції, яку проводять з картоплею, її перетирають («деруть») на спеціальній тертці, звідси і драники, і деруни.

Деруни - дуже смачне і поживне блюдо, його відрізняє дивовижна універсальність, кожна господиня може додати трохи «відсебеньок» і отримати іменні, авторські деруни. З чим тільки не готують ці смачні оладки: з грибами, з м'ясом (драники з м'ясом іноді ще називають чаклуни), салом, сиром, кефіром. Всі ці інгредієнти роблять смак дерунів різноманітним і неповторним.

Класичний рецепт приготування дерунів.

картоплю очистити і натерти на тертці (одна з граней терки саме така, при погляді на неї створюється враження, що зсередини в метал забивали цвяхи, тому поверхня з таким рваними, гострими краями), масу віджати, рідину злити. Коли рідина відстоїться, на дно осяде крохмал, його, як правило, відправляють назад, до картопляної маси. Посолити за смаком, додати яйце.

Білоруси стверджують, що справжні драники готують без борошна, але, незважаючи на це, в більшості рецептів борошно присутнє, для того щоб картопляна маса добре трималася, деякі господині замінюють борошно картопляним крохмалем, а деякі вважають за краще додати більше яєчних білків.

На добре розігріту сковороду, з достатнім для смаження кількістю масла, столовою ложкою викладають картопляну масу, формуючи оладки. Обсмажують з двох боків до появи рум'яної, золотистої скоринки. Страву подають в теплому вигляді, вживають зі сметаною, соусами, філе оселедця.

Самий трудомісткий процес в приготуванні дерунів - це очищення і подрібнення картоплі, якщо вдатися до допомоги сучасної кухонної техніки (комбайн, подрібнювач), то трудовитрати, а також і час приготування дерунів, можна істотно скоротити. Для приготування картопляної маси необхідної консистенції підійде терка з самими дрібними отворами.


Деруни з пастою з лосося


Допоможи будь ласка нам, додай цей рецепт собі у соціальні мережі

Рекомендуємо кулінарні рецепти:
Додати коментар
Ваше ім'я:  
Напишіть слово "Кухар" без кавичок