Кабачкова ікра



Кабачкова ікра


Інгредієнти:
кабачки - 1 кг;
помідори - 500 г;
сіль, перець, оцет (винний або яблучний) - за смаком;
олія (для смаження);
цибуля - 500 г.

Як приготувати кабачкову ікру.


Підготувати інгредієнти.

11


Цибулю очистити і дрібно нарізати.

22


Відправити цибулю на розігріту сковороду з невеликою кількістю рослинної олії. Смажити на середньому вогні до прозорості і легкого золотистого кольору. Сильно смажити не потрібно - цибуля повинна залишатися м'якою.

33


Поки смажиться цибуля, томати очистити від шкірки. Для цього позначте шкірку хрестиком, викласти томати в жаростійку миску, залити окропом. Залишити на 2-3 хвилини, потім злити гарячу воду і обдати крижаною водою.

44


Після температурного шоку шкірка томатів легко відійде. Нарізати помідори дрібними кубиками.

55


Додати томати до цибулі і тушкувати на середньому вогні 5-10 хвилин. Томати і цибуля повинні стати м'якими.

66


Кабачки почистити і порізати дрібними кубиками.

77


Злегка підсмажити кабачки на окремій сковороді з невеликою кількістю рослинної олії до легкого золотистого кольору.

88


З'єднати цибульно-томатну масу зі смаженими кабачками. Приправити за смаком сіллю, перцем, оцтом.

99


Кабачкову ікру ось такої неоднорідної консистенції вже можна подавати до столу. Особливо смачна вона в теплому вигляді.

1010


А якщо пробити масу блендером, домашня кабачкова ікра придбає консистенцію «магазинної», але по смаку в рази буде перевершувати її. Щоб структура ікри була більш шовковистою, можна додати до кабачкової маси 1-2 столові ложки нерафінованої («запашної») соняшникової олії.

1111


Готово! Приємного апетиту!

Поради щодо приготування кабачкової ікри.

Крім солі і перцю ікру за бажанням можна приправити часником.

Часто кабачкову ікру готують з додаванням моркви. Калорійність такої ікри трохи вище. Якщо ви хочете додати моркву, то її слід очистити, натерти на дрібній тертці і додати на стадії обсмажування цибулю, тобто вона повинна потушитися з цибулею і томатами.

Готову ікру можна розкласти в стерилізовані банки, накрити кришками і простерилізувати протягом 10 хвилин в каструлі з киплячою водою на повільному вогні. Потім закупорити. В прохолодному темному місці зберігатися кабачкова ікра може до 12 місяців.

Секрети приготування кабачкової ікри.

Що таке кабачкова ікра? Мабуть, пояснювати нікому не треба, адже кожен напевно знайомий з нею з дитинства: маса з кабачків, моркви, цибулі і томатної пасти або свіжих помідорів з прянощами десятиліттями незмінно зустрічається нам на полицях магазинів, так і вдома банки з нею частенько влаштовували бабусі-мами-тітоньки. Це смачна низькокалорійна закуска, та до того ж надзвичайно корисна для нашого організму, так що навчитися готувати її дійсно варто.

Кабачкова ікра - фото 1Кабачкова ікра - фото 1


Як же приготувати вдома кабачкову ікру «родом з дитинства»? Насправді, це абсолютно не складно. Головне - почати займатися цим в найбільш відповідний період: серпень-вересень, коли на прилавках з'являються найкращі стиглі кабачки, які до того ж стоять сущі копійки.

Перш за все, потрібно правильно вибрати кабачки. В ідеалі це мають бути молоді, свіжі плоди довжиною не більше 20 см. Їх можна використовувати для приготування цілком, і весь процес пройде швидше. Але якщо вам довелося взяти великі зрілі плоди з твердою шкіркою, катастрофи в цьому немає: їх потрібно просто ретельно почистити і звільнити від насіння.

Кабачкова ікра - фото 2Кабачкова ікра - фото 2


Купивши кабачки, подбайте вибором відповідного посуду. Тонкостінні каструльки, покриті емаллю, для приготування ікри абсолютно не підійдуть. Вам потрібна буде глибока каструля з нержавіючої сталі або чавуну з досить товстим дном. Це необхідно, щоб овочева маса рівномірно прогрівалася і в ході тривалої термообробки не пригоріла.

Для того щоб приготувати ікру з кабачків, овочі потрібно подрібнити. Для цього ви можете використовувати м'ясорубку. Кухонний комбайн або ручний блендер - це залежить від результату, який ви хочете отримати.

М'ясорубка дасть досить однорідну масу, блендер може дозволити отримати практично пюре, а ось в кухонному комбайні у вас вийде ікра неоднорідної консистенції з шматочками овочів - але це виключно справа смаку, хоча деякі рецепти можуть зажадати принципово великої нарізки або пюреподібної консистенції.

Кабачкова ікра - фото 3Кабачкова ікра - фото 3


Щоб кабачки швидше уварились і позбулися зайвої вологи, їх потрібно особливим чином обробити. Подрібніть сирі кабачки, пересипте їх сіллю і дайте 15-20 хвилин настоятися в прохолодному місці. Вони дадуть сік, який необхідно злити. Після цього добре відіжміть кабачки руками. Якщо ви підготуєте овочі таким чином, то на їх гасіння та уварювання доведеться витратити набагато менше часу.

Легко здогадатися, що чим більше ви візьмете кабачків, тим більше часу вам знадобиться на готування. Зазвичай за один раз беруть 9-10 кабачків, тушкуватися вони будуть приблизно годину-півтори. Приблизно стільки ж буде тушкуватися другий за важливістю інгредієнт закуски - помідори.

Для традиційного рецепту потрібно також обсмажити разом цибулю і моркву, потім з'єднати всі овочі і провернути через м'ясорубку. Після цього отриману масу заправляють спеціями і тушкують до повної готовності, поки вона не придбає рівний золотисто-коричневий з червонуватим або помаранчевим відтінком колір.

Кабачкова ікра - фото 4Кабачкова ікра - фото 4


За спрощеним варіантом рецепта всі овочі тушкують разом. Спочатку в каструлю кладуть цибулю, потім помідори і ще які-небудь другорядні інгредієнти, якщо вони є, а ще через деякий час - кабачки. По готовності весь вміст каструлі подрібнюють блендером, заправляють, ще трохи гасять і потім їдять або розкладають по банках.

Ще один секрет отримання смачної кабачкової ікри - попереднє обсмажування. Всі овочі, перш ніж гасити, слід злегка обсмажити в окремій посуді. Смак ікри, приготовленої з попереднім обсмаженням, вийде набагато насиченим.

Додаткові інгредієнти, які ви можете додати в ікру, додадуть родзинку вашій страві. Це може бути солодкий перець, часник, пряні трави, зелена цибуля, перець чилі і навіть яблука. Можна покласти і баклажани - тоді у вас буде змішана кабачково-баклажанна ікра. При готуванні можна додати бальзамічний оцет, майонез, гвоздику, коріандр, оцет, цукор і т.д.

Кабачкова ікра - фото 5Кабачкова ікра - фото 5


Останній етап приготування кабачкової ікри - закатування. Тут все так само, як і при будь-якому звичайному консервуванні: викладіть її в стерилізовані банки, закрутіть їх кришками, переверніть, укутайте і залиште остигати. Готова кабачкова ікра може зберігатися в закритому вигляді до трьох років.




Допоможи будь ласка нам, додай цей рецепт собі у соціальні мережі

Рекомендуємо кулінарні рецепти:
Додати коментар
Ваше ім'я:  
Напишіть слово "Рецепт" без кавичок