Домашня ковбаса



Домашня ковбаса


Немає ковбаси смачніше, ніж домашня, приготовлена з добірного м'яса з улюбленими спеціями. Ковбаса на прилавках магазинів лише віддалено нагадує справжній продукт і має до нього вельми опосередковане відношення. Адже у її складі менше 30% м'яса, а все інше - соєвий білок, борошно, крохмаль, різні добавки, барвники і консерванти.

Домашня ковбаса - це дивовижне поєднання сучасного м'ясного смаку і аромату, знайомі далеко не всім. Вже це є вагомою причиною, щоб приготувати домашню ковбасу і порадувати своїх близьких. Зробити це зможе будь-яка господиня, навіть вельми далека від кулінарії.

Відмітна особливість домашньої ковбаси від магазинної - її можна протягом тривалого часу зберігати в морозильній камері, готуючи по мірі необхідності. В якості оболонки, для спрощення процесу приготування, можна використовувати штучні оболонки, які продаються у магазинах. Однак ми пропонуємо вам приготувати більш натуральну ковбасу в натуральній кишці за традиційним рецептом.

Інгредієнти (в рецепті написано скільки чого потрібно для різним смакових якостей):
свинина;
свинячі кишки;
часник;
чорний мелений перець;
улюблені приправи, сіль.

Рецепт приготування домашньої ковбаси.


Використовувати кишки в необробленому вигляді не можна, тому перед приготуванням ковбаси їх слід підготувати. Краще брати свинячі кишки (можна замінити яловичими, баранячими або курячими). Спочатку промийте кишки проточною водою. Відразу ж розріжте їх на частини довжиною 20-40 см. Так буде простіше їх обробляти, до того ж це оптимальний розмір для майбутньої ковбаси.

11


Після того, як зовні промиті кишки, виверніть їх і очистіть від слизу, що покриває всю поверхню. Ідеальним предметом для цього послужить ніж, а точніше - його зворотна сторона.

Після видалення всього слизу, продезінфікуйте кишки, опустивши їх на 1-1,5 години в розчин з 2 ч. л. соди на 1 л холодної води або 50 г горілки на 0,5 л води. Також можна натерти їх сіллю і залишити на 1-1,5 години, щоб вони просочилися. Позбутися від неприємного запаху можна за допомогою легкого розчину марганцівки (або оцту), замочити в ньому кишки на 1-2 години.

М'ясо для ковбаси наріжте середніми шматками і пропустіть його через м'ясорубку. Краще вибрати насадку з великими і рідкими отворами.

Підготуйте сало - наріжте його на невеликі шматочки і також пропустіть його через м'ясорубку. Кількість сала буде залежати від того, наскільки жирну ковбасу ви хочете отримати. Для подрібнення сала виберіть більш дрібну насадку, ніж використовувалася для м'яса.

Часник в ковбасі необхідний для додання їй пікантного смаку і приємного аромату. Його також слід подрібнити за допомогою блендера, м'ясорубки. На кожен кілограм м'яса беріть 2-3 середніх зубчики часнику. Можна менше, але більше додавати не варто.

Наступний етап - приготування фаршу. Для цього змішайте м'ясо з салом, посоліть за смаком і знову ретельно змішайте. Щоб отримати більш насичений фарш, дайте йому постояти 15-20 хвилин і просочитися сіллю. Потім поперчіть фарш за смаком і знову залиште настоюватися протягом 20 хвилин. Після цього додайте подрібнений часник і ретельно все перемішати.

22


Формування ковбасок - процес не такий вже і складний, але вимагає терпіння і вправності. У кожної сучасної м'ясорубки є насадка для приготування ковбаси, якщо така відсутня, її легко можна придбати в господарському магазині (якщо у Вас не має м’ясорубки, тоді читайте нижче секрети приготування ковбаси без неї). Закріпіть насадку на м'ясорубку, а на насадці - підготовлену кишку. Поступово і обережно, притримуючи кишку рукою, заповніть її фаршем, залишаючи всередині трохи вільного простору, аби кишка не лопнула від тиску. Як тільки кишка заповниться фаршем, зав'яжіть її з кожної сторони міцною ниткою.

33

 

44

 

55


Сформовані ковбаски слід відварити. На цьому етапі буде видно, чи правильно ви начинили кишку: якщо ви заповнили її занадто щільно, кишка лопне. Щоб цього уникнути, перед початком варіння проколіть кишку в декількох місцях зубочисткою. Потім опустіть ковбасу в киплячу підсолену воду і варіть протягом 40-60 хвилин.

66


Після того, як ковбаса буде готова, її необхідно запекти. Для цього, поки ковбаски варяться, розігрійте духовку. Коли вони будуть готові, викладіть їх на деко і відправте в духовку. Як тільки одна сторона підрум'яниться, переверніть ковбасу і підрум'яньте її з іншого боку. За бажанням ковбаски можна не запекти, а обсмажити на рослинному маслі. Але в такому випадку вони вийдуть ще жирніше.

77


Коли ковбаса запечеться, витягніть її з духовки, викладіть на пергаментний папір і остудіть. Папір вбере надлишок жиру.

Секрети приготування домашньої ковбаси.

88

Якщо ви не змогли придбати насадку для формування ковбаси, використовуйте пластикову пляшку. Для цього обріжте верхню частину з шийкою - на нього буде натягатися кишка. Для надійності перев'яжіть її ниткою. З іншого боку почніть наповнювати пляшку фаршем, проштовхуючи її в шийку. Так без допомоги спеціальних пристосувань можна начинити кишки фаршем.

Найкраще робити ковбаски довжиною від 15 до 30 см, перев'язавши їх згодом ниткою або зробивши кишки вузол. В результаті, якщо під час варіння одна з ковбасок лопне, решта не постраждають і збережуться соковитими.

Важливо не набивати щільно кишку фаршем, але і не запускати в неї повітря. Тоді вони не лопнуть при варінні.

Щоб домогтися красивої рум'яної скоринки при запіканні, перед тим, як відправляти ковбаски в духовку, змастіть їх рослинною олією.

Якщо ви готуєте домашню ковбасу вперше, зробіть спочатку маленьку порцію. Так ви зможете оцінити її смак, зрозуміти, не переборщили ви з сіллю, спеціями, не вийшла ковбаса занадто жирною - це допоможе вам у майбутньому.




Допоможи будь ласка нам, додай цей рецепт собі у соціальні мережі

Рекомендуємо кулінарні рецепти:
Додати коментар
Ваше ім'я:  
Напишіть слово "Салат" без кавичок