Відкрити категорії

Гусак з яблуками і цибулею


Гусак з яблуками і цибулею


Інгредієнти:
Гусак - близько 4 кілограм
Яблука кислі - 4 шт
Цибуля ріпчаста - 2 середні головки
Крупна нейодована сіль - 2 чайні ложки з гіркою
Мелений чорний перець - пів чайної ложки
Чебрець - чайна ложка
Імбир мелений - пів чайної ложки
Можна додати цедру лайма, лимона або апельсина

Гусак з яблуками і цибулею



Приготування.
Від того наскільки ви ретельно підійдете до процесу приготування гусака залежить кінцевий результат.
Огляньте птицю. Ретельно видалите максимальну кількість пір'їнок або їх залишків. Видаліть весь жир усередині птаха на задку. Це легко робиться руками. Витягніть всі нутрощі. Витягніть залишився шматок трахеї через шию.

А тепер досить важлива процедура, яку практично ніхто не робить. Справа в тому, що кістка ключиці заважає правильно нарізати грудинку. Для її видалення підійміть шкіру з шиї і обнажить ключицю. Тонким гострим ножем акуратно і не поспішаючи обнажить кістку з усіх боків. Ключиця гусака відрізняється від ключиці курки і вона досить глибоко йде в птицю, тому акуратно зрізайте м'ясо, а потім з силою вирвіть ключицю. Якщо у вас шия відрубана вдало, то з отвором нічого не треба робити. Якщо шкіра видалена більше - необхідно буде потім зашити це місце.

Гарненько промийте всю тушу гусака і висушіть їх рушником.

Приготуйте суху суміш з солі, чорного перцю, імбиру і чебрецю.

Гусак з яблуками і цибулею



Половину суміші висипте рівномірно на внутрішню частину туші, половину натріть зовні. Натирайте ретельно, щоб прянощі і спеції добре прилипли до шкіри.

Почистіть яблука і цибулю. Розріжте яблука на 4 частини. Видаліть насіння і перегородки. Розріжте кожну четвертинку ще на 4 частини (чи навпіл, якщо яблука невеликі). Ріпчасту цибулю розрізати на вісім частин.

Рекламний блок

Гусак з яблуками і цибулею



Тепер акуратно, чергуючи яблука і цибулю начиніть гусака. Можете додати в цей момент цедру цитрусових. Набивайте досить щільно, тому ця начинка не збільшується в об'ємі у відмінності від рису або хлібних крихт.

Гусак з яблуками і цибулею



Зашийте черево бавовняної мотузкою.

Гусак з яблуками і цибулею



Тепер для того щоб птаха зберегла гарну форму під час запікання її треба зв'язати. Для цього візьміть шматок мотузки довжиною близько метра. Намотайте середину мотузки на хвостик, а потім намотайте по два оберти кожен кінець на ніжки, щоб ніжки були притиснуті до тулуба. Що залишилися довгі кінці дотягніть зі спини до крилець і обматайте крильця по парі оборотів. Потім обматайте кінці навколо тулуба, щоб крильця притиснулися до нього.

Гусак з яблуками і цибулею



Щоб при запіканні мотузка не злетіла, дотягніть її до шиї, обматайте пару раз і зв'яжіть кінці у вузол. Зайву частину мотузки відріжте.

Гусак з яблуками і цибулею



Тепер запікання. Нагрійте духовку до 220 градусів. Покладіть гусака на один бік на деко, плесніть в деко пів склянки води.

Запікайте так гусака протягом 15 хвилин, потім переверніть гусака на інший бік.

Запікайте так гусака ще 15 хвилин, а потім покладіть його на грудку (спинкою вгору).

Після 15 хвилин покладіть гусака на спинку і зменшіть температуру до 170 градусів.

Тепер поливайте витопити жиром разом з соками гусака кожні 20 хвилин. Запікайте гусака близько двох годин або трьох, якщо гусак більше 5 кілограмів.
Якщо у вас є м'ясний термометр, застроміть його в саме товсте місце - в стегно і стежте, щоб температура піднялася як мінімум до 80 градусів.

Дістаньте гусака з дека, зріжте всі нитки і залиште підходити і релаксувати гусака хвилин п'ятнадцять.

Гусак з яблуками і цибулею



Для гарніру приготуйте рис. Для цього у великій кількості підсоленої води (спробуйте на смак воду, вона повинна бути приємною "солоності") відваріть длінозерний пропарений рис. Дуже уважно підійдіть до моменту закінчення варіння. Рис повинен бути готовий, але не почати розвалюватися. Відкиньте рис на друшляк, не промиваючи (пропарений рис не треба промивати). Вимкніть вогонь і покладіть рис назад в каструлю. Туди ж покладіть шматок якісного вершкового масла, перемішайте рис так, щоб масло "змочити" весь рис.

Важливо!
Бажано не використовувати мороженого гусака. Якщо є можливість, купіть свіжого і краще молодого. Тривале готування при низькій температурі робить м'ясо птиці ніжним і соковитим. Яблука і імбир поліпшують смак м'яса, забираючи неприємний присмак.

Чебрець і кислота яблук облагороджують смак і роблять його багатшим. З соків в деку можна приготувати чудовий соус. Для цього необхідно вичерпати весь жир з дека. Потім налити трохи води, щоб деглассіровать соки (потерши дерев'яною лопаткою по дну дека, що стоїть на вогні і трохи прокип'ятити соус).

Потім можна додати червоне сухе вино або журавлинний або брусничний джем або сік, злегка уварити, додати сіль і перелити соус в соусницю.

Рекламний блок
Гусак з яблуками і цибулею


Допоможи будь ласка нам, додай цей рецепт собі у соціальні мережі

Рекомендуємо кулінарні рецепти:
Додати коментар
Ваше ім'я:
Захист від спаму! Напишіть слово Рецепт

Контакти: wagcooking@gmail.com