Як приготувати домашні паски



Як приготувати домашні паски
У нашій родині на Великдень завжди моя мама пекла паски, і ось за її рецептом вже три роки я теж печу ці смачні здобні паски! Великодні паски виходять повітряні, ніжні, м'які, красивого жовтого кольору, довго не черствіють. Я завжди в тісто беру тільки хороші домашні яйця і домашнє молоко. Масло 82%. Дріжджі свіжі, живі, пресовані. Родзинки чорні, великі.

Інгредієнти:
борошно - 1,5 кг;
цукор пісок - 2 склянки;
ванільний цукор - 1 пакетик;
олія соняшникова - 150 г;
жовтки яєчні - 6 шт.;
дріжджі пресовані - 75 г;
молоко - 750 мл;
масло вершкове - 150 г;
родзинки - 200 г.

Кулінарний рецепт паски.

 

Інгредієнти для приготування паски

1) Підготовчий етап. Родзинки промити і замочити на півгодини гарячою водою, після чого воду злити. Масло поставити розм'якшуватися при кімнатній температурі. Молоко прокип'ятити, остудити до 50 градусів.

2) Приготування опари. Дріжджі залити 100 мл теплого молока + 2 ч. л. цукру, розчинити, додати борошна 3-4 ст л, добре розмішати, повинна вийти консистенція густої сметани. І залишити в теплому місці підходити.

Я завжди накриваю кришкою, ставила у ванній на рушникосушку (батареї вже відключені). Через півгодини опара збільшиться в об'ємі, добре перемішати, дати ще раз підійти, знову перемішати і дати підійти третій раз. Після третього "підходу" беремо опару в тісто.

Як приготувати домашні паски - фото 1

3) Приготування здобного тіста. Відокремити 6 жовтків, білки прибираємо в бік, вони нам не потрібні в тісті, потім перед випіканням будемо змащувати паски білками і для глазурі знадобляться. Паски на жовтках виходять більш м'якими і ніжними. Жовтки збити з цукром і ваніліном в щільну масу. Вилити у велику миску, додати туди опару і добре змішати (можна міксером), просіяти приблизно половину норми борошна, тобто 700-800 г, замісити тісто в мисці. На стіл просіяти ще півкіло борошна і вже на столі вимісити тісто, воно має бути м'яким, але перестати липнути до рук.

Як приготувати домашні паски - фото 2

Наступним етапом додаємо в тісто родзинки. На стіл потроху наливаємо олію і вимішуємо тісто в маслі. В останню чергу треба додати в тісто вершкове масло (до цього часу воно вже стало м'яким). Я намазую масло на тісто, складаю маслом всередину і вимішую в кілька етапів.

Як приготувати домашні паски - фото 3

Добре вимішане здобне тісто має почати "пукати", вже вибачте за слово, але звук дуже схожий виходить. Миску змастити соняшниковою олією, тісто в миску, зверху закрити харчовою плівкою і у тепле місце на 2-3 години. Тісто сильно підніметься. Обім'яти і дати ще раз піднятися. Все, тісто готове, можна пекти паски.

Як приготувати домашні паски - фото 4

4) Випікання. Я завжди роблю 1 велику паску у формі бублика, кілька середніх і десяток малесеньких (для дітей). Зараз продають дуже зручні паперові форми. Велику паску роблю в силіконовій формі, маленькі теж. Форми заповнювати приблизно на 1/2 тістом, воно сильно піднімається при випіканні. Зверху змастити білком. Заповнені форми повинні півгодини постояти при кімнатній температурі, піднятися, а потім вже випікати на 170 градусах, час випікання залежить від розміру пасок, найменші за 20 хвилин пропікаються, великі близько години, може трохи менше.

Як приготувати домашні паски - фото 5

Як приготувати домашні паски - фото 6

5) Прикраса глазур'ю. Глазур для великодніх пасок складається з 2 яєчних білків і приблизно 1 склянки цукрової пудри. Я ще додаю 1 ч. л. лимонного соку і трохи ваніліну. Спочатку збити білки міксером, додати все інше і збивати до густої однорідної маси. Відразу змастити глазур'ю паски, присипати кондитерською посипкою. Як варіант посипання може бути мак, родзинки, цукати, насіння або дрібні горіхи.

Як приготувати домашні паски - фото 7

Як приготувати домашні паски - фото 8

Як приготувати домашні паски - фото 9

Це в розрізі. Справа в паску вклала всередину шар маку, теж смачно виходить!




Допоможи будь ласка нам, додай цей рецепт собі у соціальні мережі

Рекомендуємо кулінарні рецепти:
Додати коментар
Ваше ім'я:  
Напишіть слово "Кухар" без кавичок