Паска без дріжджів



Паска без дріжджів
Вирішила я в цьому році спекти традиційну святкову паску сама. З пошуком рецепта було складно, оскільки всі чомусь роблять її з дріжджового тіста, але час витрачений на пошуки не пройшло даром, а тому я готова представити вам рецепт паски з бездріжджового тіста. Кількість продуктів, вказані тут, розраховані на одну велику паску. Якщо потрібно буде спекти більше, то збільшуйте кількість компонентів.

Інгредієнти:
курага - 0,25 ст.;
волоські горіхи - 0,5 склянки;
цукрова пудра - 200 г;
ванілін - 2 г;
цукровий пісок - 1 ст.;
сода харчова - 1 ч. л.;
борошно пшеничне - 2 ст.;
сметана 15% - 250 г;
кориця мелена - 2 г;
сік лимона - 2 ч. л.;
яйця курячі - 3 шт.;
масло вершкове - 125 г;
декоративна посипання для випічки - за смаком;
родзинки без кісточок - 0,75 ст.;
білки яєчні - 1 шт.;
цедра лимона - 1 ч. л.

Кулінарний рецепт паски без дріжджів.


Перед тим, як почати готувати потрібно виконати невелику підготовку інгредієнтів. Половину склянки родзинок без кісточок добре миємо і замочуємо у кип'яченій гарячій воді на 1-2 години. Родзинки розбухнуть, стануть м'якше і смачніше, а так само збільшаться в об'ємі до 2/3 склянки. Курагу так само попередньо миємо, якщо дуже суха, то розмочуємо і потім ріжемо на невеликі шматочки, потім змішуємо з разбухшими і трохи обсушеними родзинками. Волоські горіхи трохи обсмажуємо на сковороді і ріжемо ножем не дуже дрібно, щоб не вийшла крихта, а невеликі шматочки. Тепер, коли все готово, займемося приготуванням самої паски. В металевій глибокій мисці розтоплюємо вершкове масло.

Приготування паски без дріжджів - фото 1

Додаємо до цукровий пісок.

Приготування паски без дріжджів - фото 2

Все добре перемішуємо виделкою.

Приготування паски без дріжджів - фото 3

Безперервно помішуючи даємо трохи охолонути, а потім в теплу суміш додаємо сметану.

Приготування паски без дріжджів - фото 4

Добре розмішуємо, щоб весь цукор повністю розчинився.

Приготування паски без дріжджів - фото 5

Тепер додаємо три курячих яйця.

Приготування паски без дріжджів - фото 6

Добре перемішуємо вінчиком.

Приготування паски без дріжджів - фото 7

Потім поступово вводимо 1 склянку просіяного борошна.

Приготування паски без дріжджів - фото 8

Тепер, коли ми маємо рідке тісто, додаємо в нього 1 чайну ложку харчової соди, погашеної лимонним соком (або оцтом). Сік нехитрим чином видобуваємо безпосередньо з лимона.

Приготування паски без дріжджів - фото 9

Гасимо соду.

Приготування паски без дріжджів - фото 10

Сюди ж додаємо 2 г ваніліну (це 1 стандартний пакетик) і корицю.

Приготування паски без дріжджів - фото 11

Засипаємо родзинки з курагою.

Приготування паски без дріжджів - фото 12

І подрібнені волоські горіхи.

Приготування паски без дріжджів - фото 13

Тепер нам знадобиться зняти цедру з одного великого свіжого лимона. Її зручно знімати за допомогою найпростішої терки для овочів/фруктів, вибравши сторону з самими дрібними дірочками. Тут головне зняти тільки жовту частину шкірки, оскільки потрапляння білої частини додасть гіркоту. З одного лимона виходить трохи менше чайної ложки готової цедри.

Приготування паски без дріжджів - фото 14

Тепер, коли весь солодкий і ароматний наповнювач зайняв своє місце, поступово вводимо другу склянку борошна і наше тісто готове. Воно виходить трохи більш густим, ніж на звичайну шарлотку.

Приготування паски без дріжджів - фото 15

На дно форми для випікання я кладу вирізаний за розміром лист пергаментного паперу, а стінки форми змащую вершковим маслом. Щоб це було простіше зробити форму ставлю буквально на 10 секунд в духовку, яка нагрівається, після чого масло легко ковзає по стінках.

Приготування паски без дріжджів - фото 16

Викладаємо тісто у форму, у мене форма висотою 8 см та діаметром 16 см, тісто заповнює її на 3/4.

Приготування паски без дріжджів - фото 17

Випікаємо паску в попередньо розігрітій духовці при температурі близько 180 градусів.

Приготування паски без дріжджів - фото 18

Точний час випічки буде залежати від розмірів форми. Моя випікалася до готовності 1 годину 20 хвилин. Готовність перевіряємо за допомогою довгої тонкої дерев'яної палички. Проколюємо паску в найглибшому місці, і якщо паличка залишається абсолютно сухою - значить готово.

Приготування паски без дріжджів - фото 19

Вона легко відстає від стінок форми. З дна не забуваємо зняти шар пергаментного паперу, ставимо на паперову серветку, щоб від власного жару паска знизу не намокла і залишаємо остуджуватися при кімнатній температурі. Моя остигала приблизно дві години.

Приготування паски без дріжджів - фото 20

Тепер приступаємо до самої приємної частини, до прикраси. Я вирішила піти не зовсім традиційним шляхом і прикрасити зверху красивим білий айсингом. Для його приготування нам будуть потрібні наступні продукти:

Продукти для айсингу

Цукрова пудра 200 г, білок одного яйця, чайна ложка лимонного соку. Прикраси-посипання вибираються по своєму смаку. Акуратно відокремлюємо жовток від білка.

Приготування айсингу - фото 1

Жовток нам більше не знадобитися. А білок збиваємо до легкої білої піни.

Приготування айсингу - фото 2

Тепер поступово вводимо в нього цукрову пудру. Тут в залежності від розмірів білка може знадобитися трохи більше або трохи менше пудри, треба дивитися по консистенції, щоб не вийшло надто густо.

Приготування айсингу - фото 3

В кінці вичавлюємо з лимона сік і додаємо його в нашу глазур, добре перемішуємо.

Приготування айсингу - фото 4

Наша снігова глазур готова.

Приготування айсингу - фото 5

Тепер розподіляємо її по поверхні паски. Дуже товстий шар класти не треба, оскільки коли айсинг висохне, він стане дуже твердим.

Приготування айсингу - фото 6

Підсихає він досить швидко, а тому для прикраси декоративними посипками у вас буде не більше 5 хвилин. Я вибрала ось такий класичний варіант прикраси:

Паска - фото 1

Ось така паска вийшла.

Паска - фото 2

А ось так в розрізі.

Паска в розрізі

Вітаю Всіх зі світлим святом Пасхи Христової! І всім приємного смаку!




Допоможи будь ласка нам, додай цей рецепт собі у соціальні мережі

Рекомендуємо кулінарні рецепти:
Додати коментар
Ваше ім'я:  
Напишіть слово "Салат" без кавичок