Рум'яна паска



Рум'яна паска


Пекти паску - не складно, але і не швидко. Тому запасіться терпінням, бо який же Великдень без Паски?

Інгредієнти:
10 яєць;
пачка маргарину;
дріжджі;
1 ч. л солі;
400 г + 200 (для глазурі) цукру;
1/2 л молока;
50 г соняшникової олії;
трохи менше 2 кг борошна;
ізюм;
ванілін або ванільний цукор.

Як приготувати рум’яну паску.


Беремо 5 яєць і відокремлюємо білки для глазурі в окремий посуд. Яєчну шкаралупу зберігаємо.

11


Жовтки і яйця, що залишилися, поміщаємо у відро чи велику каструлю. Додаємо маргарин, цукор і підігріте молоко. Але не гаряче, а то яйця зваряться. І весь час помішуємо.

22


Далі додаємо дріжджі. Я віддаю перевагу живим дріжджам. Їх настоюють так: 100 грам дріжджів подрібнити в літровій банці або іншій посудині, додати теплого молока і/або води (грам 50), ложку цукру і ложку борошна.

33


Все перемішати і, НЕ ЗАКРИВАЮЧИ КРИШКОЮ, а просто прикривши, поставити на гарячий чайник, попередньо поклавши на нього в кілька разів складений рушник, щоб дріжджі не готувалися завчасно. Через кілька хвилин вони піднімуться і тоді їх можна викладати в тісто. Тільки дивіться не прокараульте - дріжджі можуть втекти з банки!

На жаль, живих дріжджів у мене не було, довелося використовувати сухі. Я поклала 2 упаковки, але думаю, що краще було б покласти 3. До речі, сухі дріжджі можна також готувати вищеописаним способом. Це дасть їм стимул до підйому - вони "прокидаються" так краще.

Не забуваємо додати сіль! Перемішуємо. Ось і прийшов час для борошна. Ми його поступово всипаємо, по мірі змішуваності в тісто.

44


Коли тісто поважчало і стало прилипати до рук, додамо соняшникової олії.

55


Ось тепер воно готове. Ставимо нашу каструлю або на гарячий чайник або на батарею, або поруч з нею. Але не забуваємо обмежити контакт відра з теплим предметом. Накриваємо ковдрою і залишаємо на 6 годин підніматися.

66


Маленький відступ. Також можна спочатку зробити опару з тих же інгредієнтів, але з меншою кількістю борошна. Її замішують і залишають на ніч, а вранці додають борошна і далі все йде за тією ж схемою.

Тісто періодично перевіряємо, щоб не втекло. Якщо піднялося - мішаємо. Через годин 5 (останній заміс) додаємо ванілін або ванільний цукор і родзинки, попередньо перебрані, промиті і просушені. Добре перемішайте, щоб ванілін ретельно розподілити.

77


Так само поки тісто піднімалося потрібно приготувати формочки - відкрутити ручки у каструльок і ковшиків, наприклад. Я використовую всі форми: кружки, консервні банки, каструлі.

88


Пройшло 6 годин - викладаємо тісто у форми, попередньо змазані олією. Потрібно заповнити форми на одну третину. 2/3-запас на підйом.

Даємо піднятися 40 хв. - годину. Якщо за цей час піднялося не досить добре (якщо для тіста не достатньо тепло, то таке може статися), можна поставити в духовку і дати градусів 50, з відчиненими дверцятами, поки пасочки не піднімуться вище рівня посуду. Головне не прокарауліть і не допустити втечі тут. Взагалі все це робиться дуже обережно, тому що будь-який зайвий рух або звук, і тісто впаде - буде дуже не красиво.

99


Далі включаємо на 180-200 градусів і печемо. Як я не намагалася контролювати і записувати все, що роблю, але все одно забула зауважити скільки часу пеклися паски. Приблизно півгодини. Дивіться за кольором. До речі, дуже часто плита пече нерівномірно, а значить треба один раз поміняти місцями паски, щоб вони не згоріли.

В цей час, беремо наші білки, які ми ще 6 годин тому відокремили і змішуємо з цукром. Ретельно збиваємо (краще міксером) до білої піни.

1010


Дивимось наші паски: якщо підрум'янилися, то готові. Для достовірності можна, звичайно, проткнути зубочисткою, але я цього не робила, тому що мої явно готові-судячи за кольором.

1111


Акуратно виймаємо з формочок. Щоб краще виймалися можна поставити формочки на змочену в холодній воді матерію і підчепити обережно ножем, щоб не пошкодити "тіло" паски. Тепер можна і змастити нашої глазур'ю.

1212


Прикрашаємо на свій смак і колір.

1313


Вітаю всіх зі Світлим Христовим Воскресінням!




Допоможи будь ласка нам, додай цей рецепт собі у соціальні мережі

Рекомендуємо кулінарні рецепти:
Додати коментар
Ваше ім'я:  
Напишіть слово "Рецепт" без кавичок