Паска в духовці



Паска в духовці


Скоро Великдень - найсвітліше християнське свято, головними символами якого є фарбовані яєчка, вино Кагор і, звичайно, паски. І ось від останніх великодніх виробів рідко, хто відмовиться, не залежно від ступеня релігійності, а значить, нам господаркам слід заздалегідь підготуватися.

Взагалі, найбільш правильною вважається паска, приготована з сиру, але мені більше подобається здобна, з борошна, яєць, масла і обов'язково з родзинками і ваніллю. Одним з моїх найулюбленіших рецептів паски мені і хочеться з вами поділитися.

Від інших, ця паска відрізняється наявністю у своєму складі не тільки дріжджів, але і кефіру. Від цього, як мені здається, паска виходить набагато смачніше, ситніше, пишніше, а від того і повітряніше. В іншому, складу мало чим відрізняється від традиційних пасок і перш за все, це трохи більше, ніж у звичайної випічки, присутність здобних продуктів - масла і яєць.

На 1,2 кг борошна нам буде потрібно 0,5 л кефіру або кислого молока, 30 г дріжджів, склянка (200 г) цукру, 4 яйця, 150-200 г вершкового масла або маргарину, пакетик ванільного цукру, 1/2 чайної ложки солі.

Крім того, я обов'язково додаю дві жмені родзинок. Для прикраси використовую яєчний білок, збитий з цукровою пудрою і різнобарвне цукрове кондитерське посипання. Посипання продається у відділах приправ, а в переддень свята її можна купити на кожному розі.

Інгредієнти:
борошно пшеничне - 1,2 кг;
кефір 2,5% - 0,5 л;
дріжджі пресовані - 30 г;
цукор - 200 г;
масло вершкове - 150 г;
яйця курячі - 4 шт.;
ванільний цукор - пакет;
родзинки - 2 жмені.

Як приготувати паску в духовці.


Першою слід навести опару. І якщо кефір можна використовувати прямо з холодильника, то вода, призначена для розведення дріжджів, повинна бути теплою. Зазвичай, для випічки я використовую пресовані дріжджі. Нам знадобиться третя частина палички. Теплою водою (півсклянки) розпустити дріжджі, додамо ложку цукру і дві ложки борошна.

11


Кефір виливаємо в глибоку миску. Сюди ж додамо і дріжджову суміш. Миску накриємо рушником і поставимо в тепле місце на годину. Часу цілком достатньо, щоб дріжджі гарненько «побродили».

22


Заздалегідь, в мисці розтопити 150 г вершкового маргарину, щоб він встиг трохи охолонути і не був гарячим. Білки відділити від жовтків, останні зіб'ємо виделкою.

33


Родзинки заллємо окропом і залишимо в такому вигляді хвилин на 10-15 до набухання.

44


Потім зливаємо воду, а родзинки слід ретельно висушити. Для чого, поясню трохи пізніше.
Через годину, коли опара збільшиться втричі, поступово, один за одним додамо розтоплене масло, цукор, пакетик ванільного цукру, жовтки. Суміш перемішати.

55

 

66

 

77


У суміш додамо заздалегідь просіяне борошно і сіль. Додавати борошно слід частинами, при цьому тісто розвішувати ложкою.

88


Готове тісто повинне вийти м'яким і слухняним.

99


Тісто укладемо в глибоку каструлю, накриємо рушником і залишимо в теплому місці на 2 години. За цей час тісто почне добре підніматися. Його слід обминати 2-3 рази. З останнім обминанням, тісто акуратно з'єднаємо з родзинками. А щоб ягоди не осіли на дно в готової випічки, заздалегідь обваляємо родзинки в борошні. Але, залишки борошна слід ретельно струсити.

1010


Завжди, перш ніж викласти готове тісто в форми, я їх заздалегідь підігріваю, а стінки обробляю рослинним маслом. Норма тіста, що укладається у форми, - трохи менше половини. Наповнені тістом формочки на півгодини поставимо в тепле місце, а духовку розігріємо до 200 градусів.

1111


Паски запікаємо до утворення рум'яної скоринки. Поки паски випікаються, зробимо глазур. Після неодноразових випробувань, я зрозуміла, що звичайна цукрова глазур виходить самою стійкою, смачною, білосніжною і проста у приготуванні. Для такої глазурі знадобиться 2 білка і 1,5 склянки цукрової пудри. Робиться глазур просто: збиваючи білки, поступово додаємо пудру.

1212


Гарячі готові паски заливаємо глазур'ю і посипаємо цукровою посипкою.

1313


А ось і апетитний розріз. Тісто вийшло пишним і повітряним, за що я завжди віддаю перевагу цим рецептом.

1414


Христос воскрес! Воістинну воскрес!




Допоможи будь ласка нам, додай цей рецепт собі у соціальні мережі

Рекомендуємо кулінарні рецепти:
Додати коментар
Ваше ім'я:  
Напишіть слово "Салат" без кавичок