Смажена картопля



Смажена картопля


Сьогодні смажена картопля для багатьох - улюблене блюдо, його обожнюють і діти, і дорослі, не дивлячись на калорійність. Це блюдо можна подати як гарнір, або ж їсти як основне, не додаючи нічого або пожарив картоплю з грибами, м'ясом або просто цибулею. Отже, готуємо смачну смажену картоплю.

Коли була придумана смажена картопля, точно не відомо, однак, що таким чином приготований картопля - родич картоплі фрі, безперечно, так що їх історія нерозривно пов'язана, а творцями страви можна сміливо називати бельгійців.

У нашій країні картоплю, обсмажену в сковороді або в духовці з невеликою кількістю масла, вважається стравою повсякденною, однак багато господинь готують її і на свята.

Інгредієнти:
картопля масою 1,5 кг;
рослинне масло - приблизно 100 мл на 1,5 кг;
вершкове масло - шматочок на 50 г;
сіль.

Як приготувати смажену картоплю.


Готувати картоплю дуже зручно, використовуючи тефлонову сковороду. На ній продукт не пригорають, легко перевертається при перемішуванні і красиво засмажується. Вимийте картоплю і очистіть від шкірки.

11


Наріжте її смужками.

22


Промийте шматочки під проточною водою. Потрібно, щоб з них змився весь крохмаль. Після цього обсушіть картоплю рушником. Це дозволить уникнути сильного розбризкування розпеченого масла. Налийте в сковороду олію. На вказану кількість картоплі знадобиться приблизно 100 мл. Розжарте масло і викладіть в нього брусочки.

33


На сильному вогні (або на максимальному режимі електроплити) почніть готувати картоплю. Не накривайте кришкою. Смажте протягом 10 хвилин, не перемішуючи. Після акуратно перемішайте картоплю дерев'яною лопаткою. Нижній шар продукту вже трохи зарум'яниться.

44


На максимальному рівні продовжуємо готувати картоплю протягом 7-10 хвилин. Потім знову перемішуємо.

55


Картоплю залишаємо на колишньому рівні вогню на 5-7 хвилин. Потім перемішуємо ще раз. Майже готово. Зробити гарнір ще більш смачним можна за допомогою вершкового масла. Відріжте шматочок на 50-70 г покладіть на верхній шар картоплі, уменшіть вогонь до мінімуму і закрийте кришкою.

66


Як тільки масло розтане, відкрийте кришку, посоліть картоплю. Перемішайте. Прикрийте кришкою і залиште паритися на самому повільному вогні. Достатньо 10 хвилин. За цей час ще пару раз перемішайте блюдо. В результаті у вас вийде дуже смачна, рум'яна і ароматна смажена картопелька!

Смажена картопля стане прекрасним гарніром до м'яса або риби. Особливо добре подавати страву з соліннями. Наприклад, з маринованими грибами або квашеною капустою.

Приємного апетиту!

Головний секрет смачної смаженої картоплі - хрустка золотава скоринка. І саме це часто стає проблемою для багатьох кулінарів - зробити картоплю, особливо коли вона смажиться у великій кількості на сковороді, хрусткою, але при цьому довести її до готовності не так-то просто. Щоб домогтися такого результату, картоплю потрібно правильно вибрати, підготувати і дотримувати певні нюанси при смаженні - про це ми і розповімо.

Смажена картопля фото 1Смажена картопля фото 1

 

Вибір картоплі – яка буде хрустіти найкраще?

Оптимальний варіант для смаження - картопля середньо розварючихся сортів з рожевою шкіркою, твердий і який добре зберігає форму.

Обсмажувати можна заздалегідь відварену картоплю, так і сиру, смачніше і соковитіше виходить останній варіант, але для доведення її до готовності потрібно більше часу. Відварену картоплю нарізують скибочками і обсмажують на сковороді з маслом до зарум'янювання - в цьому випадку домогтися хрусткої скоринки простіше, ніж при смаженні сирої картоплі, яку можна назвати цілим мистецтвом.

Смажена картопля фото 2Смажена картопля фото 2

 

Вибір масла - яке підходить?

Найчастіше картоплю смажать на рослинному рафінованому маслі, але можна використовувати і вершкове, проте в цьому випадку вище ризик, що картопля підгорить - за ним треба буде уважно стежити, зате картопля вийде більш ароматною і ніжною. Також можна використовувати суміш рослинного і вершкового масла топленого масла - така суміш не буде горіти, а картопля вийде дуже ароматною. Ще один варіант - смаження на беконі, тваринному жирі - скоринка при цьому виходить дуже рум'яною, але калорійність такої страви буквально безмежна.

Смажена картопля фото 3Смажена картопля фото 3

 

Підготовка картоплі перед смаженням.

Нарізати картоплю краще як можна тонше, скибочками, кубиками, брусочками, соломкою. Якщо вимочити її в холодній воді перед смаженням протягом півгодини, а потім обсушити, більше шансів, що він вийде хрустким і не злипнеться в процесі, однак замочування призведе до втрати більшої частини корисних речовин.

Смажена картопля фото 4Смажена картопля фото 4


Посмажити картоплю можна без додаткових інгредієнтів, або додавши до неї цибулю, гриби або будь-які м'ясні продукти - підійдуть будь-які види м'яса.

Поради при смаженні картоплі.

- Завжди викладайте картоплю тільки на розпечене масло;

- Шар картоплі в сковороді повинен бути не більше 5 см для рівномірної прожарювання;

- Не соліть картоплю до смаження - вона буде вбирати багато жиру, робити це краще перед подачею;

- Щоб картопля була хрусткою, смажте її спочатку на сильному, потім на помірному вогні, ніколи не накривайте кришкою, інакше вона вийде тушкованою, а не смаженою;

- Якщо опустити картоплю перед смаженням у гарячу воду й обсушити після цього, то вона буде смажитися швидше;

- Для гарного зарум'янювання картоплю можна злегка присипати борошном;

- Обсмажену на сковороді сирувату картоплю можна довести до готовності в духовці;

- При смаженні картоплю не слід занадто часто перемішувати, робити це краще дерев'яною або пластиковою лопаткою, занурюючи її з краю і піднімаючи самий нижній шар картоплі наверх одним легким рухом.




Допоможи будь ласка нам, додай цей рецепт собі у соціальні мережі

Рекомендуємо кулінарні рецепти:
Додати коментар
Ваше ім'я:  
Напишіть слово "Салат" без кавичок