Хліб на соді



Хліб на соді


Колись давно я спекла свій перший хліб за цим рецептом. Все тому, що з усіх можливих рецептів він – найпростіший. Тут немає дріжджів – не потрібно чекати поки тісто підійде, вимішувати його довго теж не потрібно, а смак цього хліба просто приголомшливий.

Коли зовсім мало часу, а вся сім'я вже настільки звикла до домашнього хліба, що на магазинний їм і дивитися неприємно, настає час содового хліба.

Єдине, що мене бентежило в його складі це пахта. Але, з'ясувавши, що з допомогою молока, йогурту і лимонного соку пахта готується за 15 хвилин, я зрозуміла, чому саме її варто додавати в тісто. Кисла нотка дуже гармонійно врівноважує присмак соди, та так, що він практично не відчувається.

Інгредієнти:
пахта — 450 мл (якщо магазинної, тобто, готової немає, то 2 склянки несолодкого йогурту змішати зі склянкою молока і столовою ложкою лимонного соку і залишити на 15 хвилин в теплому місці);
пшеничне борошно — 350 г;
цільнозернове борошно — 150 г;
цукрова пудра — 1 ч. л.;
сіль — 1 ч. л.;
сода — 1,5 ч. л.

Приготування содового хліба.


Для початку включаємо духовку і ставимо її розігріватися до 200 градусів. А вже потім починаємо готувати тісто для хліба – відміряємо потрібну кількість пшеничного борошна.

11


Потім, черга цільнозернового.

22


Тепер сода, сіль і цукрова пудра.

33


Всі сухі інгредієнти змішуємо в глибокій мисці дерев'яною лопаткою (нею потім дуже зручно замішувати тісто).

44


Вливаємо пахту частинами. Поступово вмішуючи її в суміш з борошна, солі, цукрової пудри і соди.

55


Замішуємо тісто. Воно не повинно бути тугим і пружним. Навпаки – тісто для содового хліба має бути м'яким і навіть трохи липнути до рук. Коли воно почне відставати від стінок миски, вивалюємо його на присипану борошном дошку. Місимо тісто на дошці не довше хвилини. Формуємо кулю.

66


У форму, присипану борошном, або на деко, вистелений пекарським папером і теж присипаний борошном, викладаємо кулю з тіста. Зверху можна зробити надрізи або хрест на хрест, або просто смужками, як вам більше подобається. Відправляємо пектися хліб у добре розігріту духовку на 35-40 хвилин.

77


Готовність перевіряємо як завжди – зубочисткою. Коли хліб буде готовий, дістаємо його з духовки і даємо охолонути. Приємного смаку!




Допоможи будь ласка нам, додай цей рецепт собі у соціальні мережі

Рекомендуємо кулінарні рецепти:
Додати коментар
Ваше ім'я:  
Напишіть слово "Салат" без кавичок